Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Eretria - středověké město na ostrově Evia

Ostrov Evia je druhým největším ostrovem v Egejském moři. Leží zhruba uprostřed Řecka mezi pevninou a souostrovím Sporady. Kromě hlavního města Chalkidy stojí za návštěvu také starověká Eretria, která patří k nejzajímavějším historickým místům na ostrově.

Eretria se rozkládá na jihozápadě ostrova, kde jí dominuje hora Kastelli. Z místního přístavu vyplouvají lodě do nedalekých Athén, s pevninskou částí Řecka je tak zajištěno pravidelné trajektové spojení. Eretria je relativně malým turistickým centrem, za návštěvu však rozhodně stojí její historické jádro.

Než se Chalkida v 7. století před Kristem ujala vlády nad ostrovem, soupeřila o moc právě s Eretrií. Tato rivalita zapříčinila zničení Eretrie v roce 87 před naším letopočtem. Město však povstalo z popela a začalo znovu vyrůstat na svých původních základech. To sice nepotěšilo archeology, kteří nemohli dokonale probádat její dávné zříceniny, ale i přesto je zde stále co obdivovat. Můžete zde pozorovat, jak se krásně snoubí historická část města s tou moderní.


Autor: Lesley

Při archeologických vykopávkách bylo v této oblasti nalezeno mnoho vzácných artefaktů, které jsou uloženy v Archeologickém muzeu v Chalkidě. V něm naleznete unikátní sochy z Apollonova chrámu v Eretrii, hlavu Gorgony nalezené ve venkovském sídle ze 4. století před Kristem a další cenné exponáty pocházející z menších ostrovních nalezišť, jako je například Karystos, Agios Stephanos nebo Tries Kamares. Prohlédnout si zde můžete také četné hliněné předměty z 3. století před Kristem nalezené na hřbitově a v nedalekém historickém městě Manika.

Muzeum sousedí s Mozaikovým domem, jenž prošel rekonstrukcí ve 4. století a dnes se pyšní neobyčejně zachovalými mozaikovými podlahami. Abyste mohli do interiéru domu nahlédnout, musíte si vyzvednout klíč v muzeu. Na severozápadě města jsou patrné četné zříceniny, mezi nimiž si můžete prohlédnout pozůstatky divadla s neobvyklou chodbou pod jevištěm. Chodba vedla k místu, kde se pravidelně během představení objevoval „deus ex machina“, tedy bůh. Antičtí dramatici řešili zdánlivě neřešitelnou situaci, do které se dostal hlavní hrdina tím, že v daném momentě na jeviště nečekaně seslali boha a ten situaci rozřešil. Kromě trosek divadla jsou na místě patrné také ruiny tělocvičny a paláce.

Pokud se vydáte od divadla směrem nahoru na kopec, dojdete až ke zříceninám hradeb a věží akropole. Námaha však rozhodně stojí za to, naskýtá se odtud nádherný výhled na severozápad. Uvidíte úrodnou planinu zvanou Lelantine, o kterou v minulosti vedla Chalkida a Eretria četné spory. V centru města je pak možné rozpoznat základy Apollonova chrámu a také starověká agora.

Dnešní Eretria rozprostírající se podél pobřeží je jedním z hlavních plážových středisek na ostrově. Přilehlá pláž Malakonta Beach nabízí dostatečné aktivní vyžití, provozovat zde můžete celou řadu vodních sportů. Pobřežní kolonádu pak lemují také restaurace, taverny, bary a obchody.  Ostrov Evia je perfektním místem pro ty, kdo chtějí pocítit antickou historii a zároveň si užít slunce, písčitých pláží a teplého moře.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Lefkada – klenot Jónského moře
Idra
Rhamnus
Věčně zelený Thassos
Chania

Článek byl zobrazen 8 145 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA