Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lefkada – klenot Jónského moře

Lefkada je jedním ze sedmi Jónských ostrovů, které již po mnoho let patří k oblíbeným turistickým destinacím. Návštěvníky sem přitahují krásné, romantické pláže, zajímavé hornaté vnitrozemí, rušná letoviska, ale také malé vesnice, kde to vypadá, jakoby se zastavil čas.

Lefkada má rozlohu přibližně 300 km2, není tedy nijak velká - na délku měří jen asi 35 km a v nejširším místě má zhruba 11 km. Najdeme jej jižně od ostrova Korfu, k oblasti patří i okolní ostrovy Meganisi, Kalamos, Kastos, Skorpios, Skorpidi, Madouri, Sparti, Thileia a Kythros. Lefkada však nebyla vždy ostrovem, až do 6. století před Kristem byla součástí pevninského Řecka. Poté zde Korinťané vybudovali 20 metrů široký průplav, aby tak usnadnili svými lodím plavbu podél západního pobřeží Řecka a tak zde vznikl ostrov. Průplav existuje dodnes, Lefkadu s pevninou tak spojuje 50 m dlouhý most se silnicí. Ten se každou hodinu zvedá, aby umožnil proplout lodím. Vstup na ostrov střeží z obou stran středověké benátské pevnosti Santa Maura a Gryva.

Lefkada

Z krásy Lefkady se dnes návštěvníkům tají dech – strmé vápencové srázy západního pobřeží ukrývají překrásné pláže se zlatavým či bílým pískem omývané průzračně čistým mořem, jehož barva se dá jen těžko popsat. Pod ostrými slunečními paprsky hraje mořská hladina všemi odstíny modři, od blankytné až po tyrkysovou. Pláže západního pobřeží ostrova jsou právem řazeny mezi nejkrásnější nejen v Řecku. Naleznete zde ideální podmínky pro vodní sporty, zejména pro windsurfing. Ostrov je porostlý hustou vegetací a také lesy olivovníků, fíkovníků, pinií, platanů, cypřišů, citrusů, mandloní, akácií a dalších druhů stromů. Vzduch prolíná vůně muškátů a ibišků.

Střed ostrova protíná horský hřeben vypínající se do výšky až 1 158 metrů nad mořem.  Pokud máte rádi pěší turistiku, budete na Lefkadě nadšení. Během putování v horách narazíte na malebné vesničky, stáda ovcí a koz, včelí úly a pokocháte se nádhernými výhledy po okolí. Pokud tedy neholdujete ležení na pláži či vodním sportům, můžete podnikat pěší túry, půjčit si kolo, motorku či auto a ostrov poznávat jiným způsobem. Další možností jsou výlety motorovými čluny po okolních ostrůvcích a podél jihovýchodního pobřeží Lefkady, kde jsou krásná místa ke koupání a vhodný terén pro potápění a rybolov. Skvělou volbou je využít nabídky lodních výletů k sousedním ostrůvkům Meganissi a Madouri.

Místní obyvatelé zde žijí ještě tradičním způsobem života a dodržují staré tradice. Nežijí pouze z turismu, ale jejich hlavním zdrojem obživy je rybolov nebo zemědělství. Někteří zase prodávají tradiční výrobky, jako jsou krajky, výšivky nebo domácí víno, med či olej.

Lefkada

Některý z výletů po Lefkadě můžete nasměrovat i do stejnojmenného hlavního města, jež má asi 8 000 obyvatel. Je protkáno starobylými úzkými uličkami s tavernami a obchůdky, které vám jistě učarují. V roce 1953 bylo město z velké části poničeno silným zemětřesením, netrvalo však dlouho a bylo znovu vystavěno. Centrum Lefkady protíná rušná hlavní třída Odos Dorpfeld, které je pojmenovaná po německém archeologovi Wilhelmu Dorpfeldovi, ke kterému chovají místní obyvatelé mimořádnou úctu.

Některé z artefaktů, které Dorpfeld na ostrově objevil, jsou dnes uloženy v nevelkém Archeologickém muzeu. O něco zajímavější je sbírka v Muzeu lidových tradic, kde jsou umístěny některé přesné modely Dorpfeldových vykopávek. Prohlédnout si zde můžete také zajímavé fotografie, na kterých je zachyceno hlavní město ještě před zemětřesením v roce 1953. Archeolog je pohřben u zdí kostela, na poklidném místě v zálivu, u kterého se rozkládá městečko Nidri.

Lefkada

Nidri bylo jedním z prvních letovisek, které na Lefkadu přilákaly zahraniční turisty. Patří mezi nejživější turistické centrum ostrova plné restaurací, kaváren, barů, diskoték a obchodních ulic. Díky svému atraktivnímu okolí a pestré nabídce společenské zábavy je jednou z nejvyhledávanějších lokalit na ostrově Lefkada. Nedaleko odtud pak leží ostrůvek Skorpios, patřící rodině známého multimilionáře Onassise. Ten ostrov odkoupil od řecké vlády v roce 1962 a možná i díky tomu zůstala Lefkada poněkud stranou bujícího turistického průmyslu. Onassisova socha v nadživotní velikosti ostatně také v přístavu v Nidri stojí.

Na jihu ostrova narazíte na městečko Vasiliki, které je sice menší než Nidri, ale také velmi komerční. Je vyhledáváno zejména mladými lidmi, kteří oceňují zdejší vynikající povětrnostní podmínky pro windsurfing. Z Vasiliki se můžete vydat k plážím Egremni nebo Porto Katsiki. Tyto pláže jsou velmi obtížně dostupné, proto si zachovávají svou divokost a většinou bývají liduprázdné. Pláž Porto Katsiki byla dokonce vyhlášena osmou nejkrásnější pláží na světě.

Lefkada

Snad nejméně turistikou zasaženým místem je městečko Agios Nikitas, které proslulo především svými nádhernými dlouhými plážemi poskytujícími rozmanité možnosti koupání. Letovisko není nijak hlučné, najdete zde pouze několik kaváren, restaurací, taveren, barů, obchodů, lze si zapůjčit motorové vozidlo, vodní šlapadlo či loďku. Je tak ideální pro zamilované páry, rodiny s dětmi či starší generace. Pokud se odtud vydáte přes kopec, který odděluje Agios Nikitas od západního pobřeží, objevíte jednu z nejkrásnějších pláží na ostrově – pláž Milos. Této pláži se přezdívá „Pláž zamilovaných“ a je možné se k ní dostat na motorce či autem. Kvůli nepříliš snadnému přístupu je zaručeno, že pláž nebude nikdy přelidněná.

Na nejjižnějším výběžku ostrova, mysu Doukato, se údajně nachází vchod do Hádovy říše. K němu se váže legenda o antické básnířce Sapfó, která kvůli zhrzené lásce ukončila svůj život skokem z útesu. Dříve tu také stával Apollonův chrám. Obec Karia je proslulá svými ručně tkanými koberci a krajkami, vesnice Vafkeri, Sivros nebo Agios Petros jsou vyhlášené pěstováním vinné révy a výrobou skvělého červeného vína. V obcích Athani a Dragano na západním pobřeží se obyvatelé živí výrobou včelího medu, v nížinách při pobřeží se pěstují citrusy, olivy, fíky a zelenina.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Idra
Rhamnus
Věčně zelený Thassos
Chania
Mallia – směsice starověku a moderní doby

Článek byl zobrazen 19 982 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA