Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Chania - krétské Benátky

Na západním pobřeží Kréty se rozkládá Chania, která je považována za jedno z nejkrásnějších měst ostrova. Ne nadarmo bývá město místními obyvateli nazýváno „Kráskou západu“ nebo „Krétskými Benátkami“. Toto přirovnání je více než výstižné a svědčí o jedinečnosti Chanie.

Toto romantické město omývané vodami Krétského moře je hlavním městem stejnojmenného kraje a až do roku 1971 bylo dokonce hlavním městem celého ostrova. Dnes je se svými 66 tisíci obyvateli po Heraklionu druhým největším městem Kréty. Má ideální polohu, rušný přístav, spoustu historických památek, zajímavá muzea a galerie, překypující tržiště a krásné pláže. Zdejší architektura a historická atmosféra nemá na ostrově obdoby. Když se všechny tyto prvky spojí dohromady, zjistíme, že je Chania ideálním místem pro hezkou dovolenou. Dokázala si totiž přes všechny vymoženosti velkého města uchovat svůj osobitý ráz a jedinečné kouzlo.

Chania, Řecko

Původně zde stávalo antické městečko Kidonia, které založil Kidon - vnuk krále Minose a pojmenoval ho po sobě. O tomto faktu dnes svědčí pouze trosky nalezené pod moderní zástavbou města. Také nynější archeologické naleziště bylo pojmenováno po tehdejším minojském městě Kidonia. Práce na odkrývání jeho pozůstatků stále pokračují, zatím však ruiny nejsou přístupné veřejnosti. Nejvzácnější nálezy z Kidonie si můžete prohlédnout v Archeologickém muzeu, kde je vystavena bohatá expozice artefaktů pocházejících také z dalších západokrétských nalezišť. Jsou tady ukryty sbírky ze všech krétských epoch, k vidění je řada památek z doby Minojské, Římské, Arabské, Benátské i Turecké. Muzeum se může pochlubit sbírkou keramiky, soch a mozaik. Je umístěno v budově, která bývala původně benátským kostelem sv. Františka, jež následně Turci upravili na mešitu. Na nádvoří jsou ještě dnes patrné pozůstatky minaretu a kašny.

Ve 13. století byla na místě dnešní Chanie Benátčany vystavěna osada La Canea. Do dnešních dní se ve městě podařilo dochovat vysoké budovy, které jsou nápadně podobné stavbám v Benátkách. Benátčané však nebyli jediní, kdo tyto končiny zásadním způsobem ovlivnil. V roce 1645 došlo k dobytí města Turky a to se stalo hlavním městem Kréty, ve kterém sídlil paša. Turecká okupace skončila až v roce 1897, ale statut hlavního města si Chania držela až do roku 1971. Hlavním městem ostrova se následně stal strategičtěji umístěný Heraklion, který je od Chanie vzdálen asi 130 km.

Za 2. světové války prošla Chania velmi bouřlivým a dramatickým vývojem, utrpěla značné ztráty na obyvatelstvu i památkách.  Svůj historický ráz si ale naštěstí dokázala uchovat až dodnes, proto se zde snoubí starověk se současností.

Turecký vliv je patrný i dnes na mnoha místech Chanie, například u přístavu stojí mešita Janissaries z roku 1645. Je tak nejstarší dochovanou památkou pocházející z dob osmanské říše. Během 2. světové války byla mešita značně poničena a po rekonstrukci sloužila jako po mnoho let jako informační centrum. Přístav však není jen odrazem období, kdy Chanii ovládali Turci, ale zvláště patrný je i zde benátský vliv. Typickou ukázkou benátské architektury je zrestaurovaná pevnost Firkas, ze které se naskýtá jedinečný výhled na přístav a nekonečné moře. V jedné z věží pevnosti se dnes nachází Námořní muzeum s modely lodí a popisem námořních bitev. Prozkoumat tak můžete i unikátní rekonstrukci bitvy o Krétu. Pokud jste tedy námořními nadšenci, neměli byste návštěvu tohoto muzea vynechat, prohlídka však nadchne i absolutní laiky. Navíc si zde můžete prohlédnout i přesný model Chanie, tak jak vypadala v 17. století.

Chania - Řecko

Staré město je obehnáno 3 km dlouhými hradbami z 16. století a najdeme zde i části zrekonstruované benátské pevnosti Schiavo. Tyto a mnohé další památky jsou soustředěny na malém kopci zvaném Kastelli, jež je nejstarší obydlenou částí města. Kdysi zde stával jeden z pěti starokrétských paláců. Nyní jsou zde umístěna sochařská díla začleněná do domovních průčelí.

V centru Chanie se tyčí ortodoxní katedrála, katolický kostel San Salvatore z 16. století, klášter San Nikolao a Muzeum lidového umění, kde je k vidění sbírka sbírkami ručně tkaných prací a rukodělného nábytku. Mezi významné městské památky řadíme také gotický chrám sv. Františka, benátské zbrojnice z roku 1600 či budovu tržnice z roku 1911, která byla postavena ve tvaru rovnoramenného kříže. Až budete unaveni z prohlídky památek, zajděte si odpočinout do městského parku, kde se nachází minizoo.

Kromě milovníků historie si v Chanii přijdou na své i nadšenci do nakupování, na každém kroku narazíte na obchody a obchůdky se suvenýry a typickými krétskými výrobky z domácích dílen. Tradiční řeckou kuchyni můžete ochutnat v některé z místních skvělých taveren a restaurací. O večerní zábavu se postará množství diskoték, nočních klubů a barů, kde můžete tančit, nebo jen tak posedět u skleničky dobrého vína či ouza.

Pokud si v Chanii půjčíte auto nebo motorku, můžete se vydat za poznáním jejího okolí. V okolí Chanie se totiž rozkládá několik oblíbených letovisek, která jsou vyhlášená svými dlouhými písečnými plážemi s pozvolným vstupem do moře. Obklopují je olivové háje, zelené zahrady a jejich centra žijí čilým turistickým ruchem. Skvělým výletem je také návštěva řeckého národního parku Samaria se soutěskou nebo krétský ostrov Gavdos.

- jap -

Článek byl zobrazen 28 705 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA