Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Věčně zelený Thassos

Thassos ležící v Egejském moři je nejsevernějším řeckým ostrovem. Jelikož je po celý rok krásně zelený, bývá často nazýván smaragdem Egejského moře. Je vyhledávaným místem trávení dovolené, kromě množství starověkých památek nabízí také hornatou, zalesněnou krajinu, příjemné pláže a kvalitní turistické zázemí.

Na ostrově najdete několik letovisek, která nabízí vše, co jejich návštěvníci potřebují pro strávení bezstarostné dovolené. Ostrov leží pouhých 8 kilometrů od řeckého pobřeží a plavba trajektem z přístavu Keramoti trvá půl hodiny. Lodě z pevniny vyplouvají několikrát denně do dvou přístavů - hlavního města ostrova Limenas a menšího městečka Skala Prinos.

Vnitrozemí ostrova tvoří hornatá krajina z velké části porostlá borovicovými lesy. Pobřeží je v severní části poměrně divoké a lemované malými zapadlými zálivy. Na severu ostrova najdete také nejvyšší vrchol ostrova zvaný Ypsarion dosahující výšky 1142 metrů nad mořem. Od jihu se za krásnými písečnými plážemi táhnou řetězce kopců, které vyhledávají milovníci pěší turistiky.

Jméno ostrova bylo pravděpodobně odvozeno od řeckého slova „Dasos“, což znamená „les“. Lesy totiž byly na ostrově již v dávných dobách, změnami ve starořečtině vznikl nakonec dnešní název Thassos. Jedna antická báje však tvrdí, že ostrov získal jméno podle prince, který se jmenoval Thassos. Ten ostrov objevil při hledání fénické princezny Evropy unesené Diem. Ať už je tomu jak chce, každý, kdo jednou na tento ostrov zavítá, bude jistě z jeho krásy stejně ohromen jako tehdy princ Thassos.

Podle archeologů je ostrov trvale osídlen již od doby kamenné. První Řekové sem zavítali z ostrova Paros a vyhnali odtud původní obyvatele – Thráky. Thassos byl v dobách své největší slávy poměrně mocný a dokonce měl i svou vlastní měnu. Jeho zájmy prosazovala vojenská a obchodní flotila, pro obranu sloužily pevné mramorové hradby, jejichž zbořeniny se zachovaly dodnes.

Obyvatelé věděli, jak využít zdejší přírodní bohatství, nerosty a lesy sloužily k rozvoji hospodářství. Z ostrova se tak začalo vyvážet zlato, železo, mramor i dřevo a v neposlední řadě i velmi kvalitní víno zvané Thassios Inos. Později se však Thassos připadl Peršanům, následně o něj sváděli boje Sparťané s Atéňany a od roku 340 před Kristem byl přičleněn k Makedonskému státu. Další rozkvět zaznamenal v době Římské říše. Od roku 1459 byl na dlouho obsazen Turky, až teprve roku 1912 připadl opět Řecku. V současné době žije na ostrově více jak 16 tisíc obyvatel, jejichž zdrojem obživy je převážně turistický ruch, produkce skvělého vína, sběr oliv a samozřejmě vývoz mramoru.

Thassos určitě uchvátí příznivce historie, a to zejména proto, že protože v určité etapě antiky patřil ke kulturně i hospodářsky významným oblastem Řecka. Na poměrně malém prostoru se nachází řada historických památek. Nadšení z něj budou také milovníci moře a koupání, na Thassosu najdete hezké písečné pláže a mimo turistická střediska u skalnatějšího pobřeží také bohatý podmořský život. Ostrov je ideální pro všechny, kdo netouží po velkém cestování a mají rádi na dovolené vše v dosahu. Celý ostrov dýchá velmi poklidnou až nostalgickou atmosférou.

Ostrov má rozlohu necelých 400 km2 a silnice vedoucí podél pobřeží měří téměř přesně 100 kilometrů. Lidé sem přijíždějí také kvůli příznivému klimatu s letními teplotami 25-35°C, sezóna zde trvá od května do poloviny října. Pokud chcete ostrov důkladně prozkoumat, půjčete si skútr nebo motorku a vydejte se podél pobřeží. Po cestě se budete kochat křišťálově čistou a azurově modrou vodou Egejského moře, skalnatými zálivy a zastavit si můžete na romantických odlehlých plážích. Celý ostrov je porostlý piniovými, olivovými, topolovými i jinými háji, které budete neustále míjet.

Hlavní město zvané Thassos nebo také Limenas leží na severním pobřeží, je největším a nejrušnějším střediskem ostrova. Najdete zde nejvíce historických památek, nechybí zde divadlo, akropolis a jiné typicky řecké stavby. Celé město je navíc obehnáno zbytky 2,5 tisíce let starého opevnění. Nejrozsáhlejší oblastí dochovaných římských staveb je „agorá“. Ta je však oplocena a návštěvníkům není umožněno ji navštívit. Přímo pod někdejší akropolí se nacházejí zříceniny chrámu bohyně Atheny Poliochou – patronky města. Na protějším konci akropole je situována jedna z bran původních hradeb s názvem Parmanonova brána. Byla pojmenována po kameníkovi, který ji stavěl. Nahoře na kopci jsou patrné pozůstatky divadla, z vrcholku se naskýtá nádherný výhled na širé moře a okolí. Dalším historicky významným místem je pevnost z 13. – 15. století. Milovníci historie by určitě neměli vynechat návštěvu malého Archeologického muzea, kde jsou vystaveny artefakty, keramika a mince nalezené na ostrově.

Podél celého města se táhne dlouhá promenáda lemovaná obchůdky s pestrou nabídkou zboží, bary, restauracemi a tavernami, které lákají na voňavé řecké speciality. Procházkou se dostanete až k novému a posléze i starému přístavu. Do města pravidelně proudí davy turistů přijíždějících ze středisek  Kavala a Keramoti, které jsou nejblíže letišti. Obzvláště v hlavní turistické sezóně jsou ulice města doslova přeplněny návštěvníky. Městské pláže situované za starým rybářským přístavem nejsou nijak výjimečné, lepší je se vydat lodním taxi na nedaleké pláže v Makryammos nebo Golden Beach. Přesto máte možnost si za poplatek půjčit lehátka i slunečníky a užít si příjemného posezení v kavárnách a plážových barech.

Na své si zde přijdou lidé, kteří mají rádi rušný noční a společenský život, ale i rodiny s dětmi, pro které mají hotely připraven bohatý program. V Limenasu najdete také široké možnosti sportovního vyžití. Na nedaleké pláži v Makryammos jsou návštěvníkům k dispozici tenisové kurty, vybavení pro stolní tenis, plážový volejbal nebo všelijaké vodní sporty. Na opačné straně ostrova pak leží další oblíbená letoviska Limenaria, Pefkari nebo Potos. Na západním pobřeží můžete navštívit vesnici Prinos s pravidelnými pondělními trhy a další malebné osady. Na jihovýchodě leží vesnička Alyki, v minulosti velmi významná. Kdysi tady byly mramorové doly, dnes je to městečko se dvěma zálivy a s ruinami svatyně, postavené v 7. století před naším letopočtem. Směrem do vnitrozemí leží stará osada Theologos, kterou založili v 16. století uprchlíci z Konstantinopole. Po nějakou dobu byla tato osada dokonce hlavním městem ostrova.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Chania
Mallia – směsice starověku a moderní doby
Meteora – vznášející se skály
Pátra
Chalkidiki – Poseidonův ráj

Článek byl zobrazen 6 963 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA