Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rhamnus - archeologické naleziště za hranicemi Athén

Za hranicemi řecké metropole Athény se rozkládá poměrně odlehlé a málo navštěvované archeologické naleziště Rhamnus. Možná právě díky špatné dostupnosti se tuto historickou lokalitu podařilo zachovat v poměrně dobrém stavu a je považována za jednu z nejpůvabnějších v celé oblasti Attiky.

Abyste mohli tyto končiny navštívit, bude nejlepší volbou pronájem auta nebo taxi. Z hlavního města sem sice jezdí autobusy, ale jen ve velmi dlouhých intervalech. Navíc mají konečnou zastávku v nejbližší vesnici, odkud je to k samotnému nalezišti ještě pěkný kus cesty. Pokud se nenecháte odradit a cestu přesto absolvujete, určitě nebudete litovat. Je docela pravděpodobné, že budete mít nakonec celý Rhamnus jen pro sebe, nejezdí sem téměř žádní turisté, spíše jen milovníci historie, dějin a archeologie.

Říkáte si tedy, proč je vůbec archeologické naleziště otevřeno pro veřejnost, když sem nikdo nezavítá? Ve skutečnosti je návštěvníkům přístupná jen nepatrná část památek, od roku 1975 zde totiž neustále probíhají vykopávky. Jakmile dojde v budoucnu k důkladnému prozkoumání i zbývajících prostor a archeologické práce budou ukončeny, bude zpřístupněn Rhamnus v celé své kráse. Poté se počítá také s nárůstem návštěvnosti a rozvojem turistického ruchu v této oblasti.


Autor: Traci

Naleziště bylo pojmenováno po pichlavém křoví zvaném „ramnos“, které se zde hojně vyskytuje. Trosky starověkých staveb jsou roztroušeny po úbočí svahu nad mořem a jsou porostlé bujnou vegetací. V době, kdy zde nejsou vědci a archeologové dělají ruinám společnost jen motýli a ještěrky, které se při sebemenším pohybu blesku rychle ukryjí ve škvíře mezi kameny. I když zde památek není nijak moc, je dobré o nich vědět alespoň pár informací. Je známo, že zde byla uctívána řecká bohyně odplaty Nemesis, která lidem podle jejich zásluh udělovala štěstí či neštěstí.

Podle historiků se v těchto místech před porážkou u Marathonu vylodily perské oddíly. Ty z chrámu bohyně Nemesis odcizily mramorový blok, který sloužil jako připomínka triumfálního vítězství nad Athéňany. Peršany však za tento čin stihla pomsta v podobě neúspěchu ve zmíněné bitvě. Dnes na místě, kde stával chrám, naleznete jenom trosky, ale základy stavby z 6. století před Kristem jsou stále jasně patrné.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Věčně zelený Thassos
Chania
Mallia – směsice starověku a moderní doby
Meteora – vznášející se skály
Pátra 

Článek byl zobrazen 3 045 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA