Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Elounda – luxusní krétské letovisko

Elounda je jedním z nejlepších a nejluxusnějších letovisek na Krétě. Leží v Mirabellském zálivu a její okolí tvoří jedna velká laguna, kde je spousta zeleně, klid pro relaxaci i dostatek možností zábavy. Je směsicí starověku a moderní doby, na své si zde proto přijdou jak milovníci historie, tak i lidé toužící po luxusu plážového střediska.

Elounda se rozkládá na východě ostrova, asi 10 km od města Agios Nikolaos a 65 km od hlavního města Heraklionu. Elounda vyrostla na místě, kde v minulosti stávalo starověké řecko-římské město Olous. Jeho trosky jsou dnes ještě patrné pod mořskou hladinou. Olous vlastnilo jeden z nejdůležitějších přístavů na východní Krétě a dosud jsou zde k vidění nejméně dva zbývající chrámy. Odborníci jsou toho názoru, že město zaniklo ve 2. století před Kristem vlivem obrovských pohybů v zemském jádru. Některé oblasti východní Kréty tehdy zmizely pod hladinou, jiné se zase na západě ostrova vynořily z vln.


Autor: Jorge-11

V Eloundě je největší koncentrace pětihvězdičkových hotelů z celého ostrova, jejichž častými hosty bývají významné kulturní a politické osobnosti ze všech koutů světa. Přesto je kladen velký důraz na to, aby si Elounda udržela tradiční atmosféru s nádechem romantiky. Elounda je ze všech stran obklopena krásnou krétskou přírodou s množstvím zeleně. Návštěvníkům tak nabízí ideální podmínky pro odpočinek a relaxaci. Zároveň však zaručuje dostatek zábavy ve zdejších podnicích nebo při doprovodných aktivitách na pláži.

Pláže v Eloundě jsou místy písčité a místy kamenité, s pozvolným svažováním do moře. Na své si zde tak přijdou nejen rodiny s dětmi, ale také méně zdatní plavci. Na plážích máte možnost vyzkoušet některý ze široké nabídky vodních sportů, zejména windsurfing. Jsou zde také dobré podmínky pro potápění a šnorchlování. V Eloundě je malý přístav ve tvaru podkovy, kde můžete vidět kotvit rybářské lodě, ale také luxusní turistické jachty a výletní lodě. Přístav obklopují moderní hotely a také celá řádka taveren, restaurací a nejrůznějších barů. Pokud si půjčíte v Eloundě auto nebo motorku, můžete se vydat poznávat krásy východní části ostrova. Letovisko má s Heraklionem zajištěno pravidelné autobusové spojení.


Autor: Nick Papakyriazis

Naproti letovisku leží poloostrov Kolokitha, kde byla v kostele odkryta krásná mozaiková podlaha bývalé baziliky. Na stěnách dosud visí původní fresky. Uvidíte zde také pozůstatky po benátských solných pánvích. Poloostrov je vyhledáván zejména milovníky potápění, kteří sem jezdí tyto památky zkoumat a obdivovat.

U pobřeží leží ostrov Spinalonga, který chrání záliv. V těchto místech byla Benátčany vystavěna obranná pevnost, která byla tak mocná, že se stala posledním místem, které bylo až v roce 1715 vydáno Turkům. Spinalonga  byla v letech 1903 až 1957 místem, kde žila početná kolonie malomocných. Vyrostlo zde však také město, jehož zříceniny jsou dosud k vidění. V současné době je již Spinalonga vyhledávaným místem, ale stále zde přežívá duch těch, kteří zde byli nuceni prožít život odloučeni od okolního světa.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Athény - Muzeum Benaki
Karystos
Národní zahrady v Athénách
Ithaka – Odysseův ostrov
Parnas

Článek byl zobrazen 8 191 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA