Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ithaka – Odysseův ostrov

Řecký ostrov Ithaka proslavil především Homérův epos o králi Odysseovi, hrdinovi z Trojské války. S rozlohou 92 km2 je pátým největším ostrovem Jónského souostroví ležícím ve stejnojmenném moři. Díky absenci letiště zde tolik nepronikl turistický ruch, Ithaka si tak stále uchovává svůj typicky řecký ráz.

Na Ithace nenajdete žádná přeplněná turistická letoviska u moře, velké hotely ani organizované pláže s veškerým zázemím. Místo nich pobřeží lemují upravené rodinné penziony s tradiční gastronomií. Není tu zbytečný spěch, shon a nervozita, proto si můžete užívat pohodové odpočinkové dovolené. Značnou měrou se na tváři dnešní Ithaky podílejí hlavně její přátelští a vstřícní obyvatelé. Ithaka je plná krásných a zajímavých míst jak ve vnitrozemí, tak na pobřeží, ke kterým se mnohdy dostanete jen po prašných cestách. Pláže sice nedosahují takové úrovně jako na okolních ostrovech, přesto si zde každý najde tu svou, kde je možnost se vykoupat v křišťálově čisté vodě.


Autor: Matt Hintsa

Úzká úžina a hluboký záliv Molos rozděluje ostrov na severní a jižní část.  Na první pohled nevypadá Ithaka nijak vábně, dominantní jsou skalnaté vysoké kopce, které jsou po většinu roku navíc zahaleny v mlze. Ve středu severní části ostrova se v pohoří Nirito nachází 809 metrů vysoký vrchol, který je celé Ithace nejvyšší. Díky bohatým srážkám v zimním období je většina území hustě zalesněná.

Archeologická naleziště spojená s Homérovými příběhy, krásné rybářské vesničky a pláže dělají tento ostrov velmi zajímavým. Jelikož současná Ithaka příliš neodpovídá Homérovu popisu, přišli někteří vědci s tvrzením, že ve skutečnosti měl proslulý básník možná na mysli sousední Kefalonii. Geologické průzkumy navíc naznačují, že dříve byly oba ostrovy jedním celkem. Navzdory bájné minulosti bylo totiž na Ithace doposud objeveno jen velmi málo pozůstatků, které by potvrdily dohady, zda tady opravdu stával bájný Odysseův palác. I kdyby tomu tak nebylo, díky těmto dohadům a historickým souvislostem ostrov slušně vydělává.

Hlavním městem ostrova je Ithaka (zvaná též Vathi) rozkládající se podél břehu hlubokého zálivu, kde je obklopeno okolními kopci. Malebnost města a jeho okolí je nejlépe patrná z některé z vyhlídek, kterými je ostrov posetý. Nedaleko pevniny je ostrůvek Lazaretto, který Benátčané v roce 1668 proměnili na karanténní stanici. Od roku 1864 pak sloužil jako vězení a dnes na něm stojí malá kaple. V samotném městě můžete navštívit malé Archeologické muzeum, kde jsou k vidění nálezy z mykénského období. V sousedním domě sídlí knihovna soustřeďující vydání Homérova díla. Mimo jiné však vlastní také vzácné japonské vydání z roku 1600.

Dalším místem, které stojí v Ithace za návštěvu je Muzeum lidových tradic, kde si každý návštěvník udělá představu o životě a zvycích v těchto končinách. V kostele Taxiarchos visí ikona Ukřižování Krista, které je údajně dílem mladičkého El Greca. Asi 3 km od Ithaky leží Jeskyně nymf, ve které Odysseus údajně ukryl poklad. Zajímavou, i když trošku delší procházku, můžete podniknout k 11 km vzdálenému Prameni Arethúsa.

Jedinou větší vesnicí v jižní části Ithaky je Perahori, která je rozeseta na úrodné plošině, asi 300 metrů nad mořem. Vesnici obklopují vinohrady, skrze které vede stezka přes svahy hory Nerovouno vysoké 552 metrů až ke klášteru Taxiarchis postavenému v 17. století. Ten byl sice během zemětřesení v roce 1953 zničen, ale později se dočkal rozsáhlých oprav.

Druhým největším a také nejrušnějším městem ostrova je Stavros ležící v kopcích na severu. Kromě sochy Odyssea zde najdete také malé Archeologické muzeum s expozicí místních nálezů. Prohlédnout si v něm tak můžete třeba terakotovou masku, na které lze přečíst nápis Odysseus. Nedaleko obce, se v zátoce Polis nachází jeskyně Loizos, kam chodili lidé v antických dobách uctívat své bohy. Pod svahem za městem Stavros je také situováno malé letovisko a přístaviště Frikes, kde kotví i trajekty. Právě sem se sjíždějí milovníci surfingu, na které zde čekají ideální podmínky. Za koupáním se jezdí k okolním plážím jako je Dexa, Skinos, Gidaki, Filiatro, Sarakiniko nebo Kaminia.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Parnas
Faistos – jeden z pozůstatků minojské civilizace
Kouzelné město Korfu
Athény - Plaka
Rhodos – kde stával sedmý div světa

Článek byl zobrazen 13 216 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA