Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Parnas - pohoří zasvěcené Apollonovi

Velkolepé pohoří Parnas rozkládající se v oblasti středního Řecka kdysi patřilo k nejposvátnějším místům antického Řecka. Pohoří bylo zasvěceno Apollonovi a múzám, pod masívem Parnasu navíc dodnes stojí zbytky nejproslulejší věštírny starověku - Delf. Právě zde věštkyně Pýthia předpovídala osudy vládcům a říším.

Pro pohoří nacházející se v blízkosti Korintského zálivu je charakteristický výrazný velehorský reliéf. Nejvyšším vrcholem je Mount Liakoura neboli Vlčí hora, dosahující výšky 2457 metrů nad mořem. Dnes zde však již vlky nepotkáte, raději sestoupili níže a do těchto končit se zatoulají jen výjimečně. Vrchol je totiž dobře dostupný po silnici a díky tomu je poměrně frekventovaný. Potkáte se zde proto spíše s lyžaři, turisty a cyklisty, kteří skvělé dostupnosti hory rádi využívají. Na několika svazích byla vybudována zimní lyžařská střediska, protože Parnas je znám svými příznivými sněhovými podmínkami. Vysokohorská silnice, která tudy prochází, od sebe odděluje pohoří Parnas a sousední masív Giona.

O něco níže se rýsuje další, trochu nižší vrchol Gerontovrachos, neboli Starcova skála, vysoký 2435 metrů nad mořem. Celá oblast z velké části náleží pod ochranu Národního parku Parnas, jež byl založen v roce 1938. Jde o jeden z prvních národních parků v Evropě, který je zároveň také jedním z nejstarších v Řecku. Svahy hor jsou porostlé jedlemi řeckými. Mezi stromy se občas vyskytnou malebné louky, které jsou zejména na jaře zbarvené květy vysokohorských rostlin.

Fauna v horách prakticky není zastoupena žádným větším savcem. Místo vlků, kteří oblast obývali dříve, zde dnes spatříte spíše lišky, jezevce, veverky a dokonce i divoké kance. Parnas se stal rovněž domovem pro několik druhů supa a orla, včetně orla zlatého. Za parných letních dní je můžete pozorovat, jak krouží vysoko nad zemí a hledají něco k snědku.

Sever a východ pohoří je vymezen údolím řeky Kilisos, na jihu a jihovýchodě je pohoří obklopeno Korintským zálivem, ke kterému se horstvo postupně svažuje. V horách se běžně vyskytují ledovcové kary (ledovcové kotle), morény a další pozůstatky po nejjižnějších čtvrtohorních ledovcích v Evropě.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Faistos – jeden z pozůstatků minojské civilizace
Kouzelné město Korfu
Athény - Plaka
Rhodos – kde stával sedmý div světa
Agios Nikolaos

Článek byl zobrazen 4 989 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA