Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Paxi - Poseidonův ostrov

Jen pár kilometrů jižně od ostrova Korfu se nachází malý ostrůvek Paxi, zvaný též Paxos nebo Paxol. Na rozdíl od svého většího souseda však Paxi není ještě postižen masovým turismem, dalo by se říct, že je zelenou oázou klidu. Je dlouhý 8 km, 3 km široký a najdete na něm jen tři vesnice.

Historie Paxi souvisí s historií ostrova Korfu, podle mytologie byl totiž ostrov v minulosti jeho součástí. Až do 6. století našeho letopočtu neměl ostrov stálé obyvatele, později se na něm usadili osadníci z pevniny. První zmínka o ostrově pochází z roku 229 př. n. l. v souvislosti s bitvou, která proběhla mezi Korfu a Illyrskými piráty. Největší stopy na Paxi zanechali Benátčané, jejichž nadvláda trvala více jak 400 let. Ti začali s pěstováním oliv a výrobou oleje, postaveno bylo tehdy kolem 150 lisoven. Dnes je na ostrově téměř 500 tisíc olivovníků, ale většina lisoven se nedochovala.


Autor: Fabio

V roce 1428 byla u vesnice Lakka postavena pevnost Dialetos. Roku 1537 se u Paxi konala námořní bitva s Turky a v roce 1797 pak ostrov přešel pod nadvládu Francouzů. Proti jejich nadvládě se v roce 1810 místní obyvatelé vzbouřili, to však vedlo jen k jejich popravám a věznění. O sedm let později vládu nad ostrovem převzali Britové a roku 1864 byl nakonec připojen k ostatním Jónským ostrovům.

Symbolem Paxi je trojzubec, ke kterému se váže legenda, jak s ním bůh moře Poseidon rozčísl mořské vlny, když hledal místo, kam by mohl ukrýt svou milenku Amfitríté. Trojzubcem však zavadil o nejjižnější část Korfu a oddělil od něj malý ostrůvek - tak vzniklo Paxi.

Dnes na ostrůvku žije trvale okolo 3000 obyvatel, z toho 500 jich je v hlavním městě. Ostatní obyvatelé jsou roztroušeni po dalších dvou přístavních vesnicích a zemědělských osadách ve vnitrozemí. Zdrojem obživy místních lidí je výroba a prodej olivového oleje, rybolov a v posledních několika letech i rozvíjející se cestovní ruch. Olivový olej produkovaný na Paxi je považován za jeden z nejlepších nejen v Řecku, ale na celém světě.

Na ostrově Paxos jsou jen tři větší vesnice, z toho jedna – Gaios, je považována za hlavní město.  Půvabné domky jsou zde rozesety kolem malého přístavu a benátského náměstí. Kouzlo tohoto místa podtrhují dva ostrůvky Panagia a Agios Nikolaos s kostelem Panny Marie, jež jsou situovány v zálivu. Na jejich obhlídku se můžete vydat ve člunech, které kotví v přístavu. Na celém ostrově Paxi jsou omezené ubytovací možnosti, v samotném hlavním městě je pak jen jeden oficiální hotel. Zájemci o ubytování tak musí spoléhat na ubytování v soukromí. Během hlavní turistické sezóny opravdu není jednoduché zde najít nějaký volný pokoj či vilku. Většina míst je totiž dopředu rezervována německými a britskými cestovními kancelářemi, jejichž klienti sem v hojné míře jezdí. Mimo léto seženete ubytování většinou bez potíží. Místní obyvatelé mají z turistů radost, protože pro ně znamenají obrovské zisky.

Přestože na ostrově panují poměrně prosté podmínky pro rekreaci a ubytování, není zde nijak levně. Většina zboží se totiž musí dovážet z Korfu a dobře situovaní návštěvníci si potrpí na vysokou kvalitu stravy a úroveň stolování. Proto se v každé vesničce na ostrově můžete opravdu dobře najíst, ale tento požitek si také zaplatíte.

Druhou největší obcí je Lakka nacházející se na severu ostrova. Může se pochlubit velkým přístavem, který je obklopen lesnatými kopci. V centru najdete několik obchodů s potravinami a suvenýry, vybrané restaurace, bary, kavárny. Pro rekreaci slouží dvě městské pláže a několik dalších menších pláží táhnoucích se podél pobřeží. Zdejší pláže jsou skvělé pro relaxaci u moře, plavání, opalování nebo vodní sporty. Také si můžete půjčit motorový člun a objevovat skrytá a opuštěná místa, na která se suchou nohou nelze dostat. Vody okolo ostrova jsou navíc vynikajícími revíry pro potápění.

Třetí a poslední obcí na ostrově je Loggos, někdy také Longos situovaná na východním pobřeží. Městečko je vyhledávané pro svou krásnou pláž, ale také pro vyhlášené ostrovní restaurace a malebný přístav. Pokud máte zvídavého ducha, můžete se vypravit na průzkum okolí. Příjemná je například pěší vycházka po pobřeží k jeskyním, nebo k vísce Dendiatika proslulé svými bělostnými domky. Během toulání po ostrově zjistíte, že vás jeho atmosféra naprosto pohltila a že nikam nespěcháte. Procházíte se v poklidu háji stříbrných olivovníků a voňavými piniovými lesíky a čerpáte energii z přírody. Letní dovolená na Paxi je ideálním lékem na stres.

Celé východní pobřeží Paxosu je lemováno krásnými oblázkovými plážemi, zatímco na západě jsou spíše strmé útesy, vysoké skály a jeskyně přístupné jen pomocí lodi. Asi nejznámější je jeskyně Ortholithos s velikým skalním monolitem před vstupem nebo jeskyně Ypapandi, která je přírodním útočištěm středomořského tuleně. V jeskyni Erimitis měl své sídlo údajně Poseidon a jeho žena. Unikátní je také skalní brána Trypitos a řada dalších pozoruhodností. Nádherné zátoky s křišťálově čistou vodou jsou další neodmyslitelnou součástí Paxi. Zhruba v polovině ostrova se vypíná nejvyšší vrchol Agios Isavros, který dosahuje nadmořské výšky necelých 250 metrů.

K Paxi patří řada dalších ostrovů a ostrůvků, nejzajímavější a nejkrásnější je však ostrov Antipaxi, který je od Paxi vzdálen 2 námořní míle směrem na jih. Má rozlohu pouhých 5 km2, což na mapě vypadá jen jako maličká skvrnka. Na Antipaxi najdete jen dvě osady Ano Horio a Kato Horio (horní a dolní vesnice), v nichž žije kolem 120 obyvatel. Místní lidé se živí pěstováním vína, chovem ovcí, lovem ryb a již také turistickým ruchem. Vody okolo ostrova jsou jiskřivě modré a čisté, v blízkosti bělostných pláží jsou taverny sloužící v letním období návštěvníkům ostrova, kteří přicházejí hlavně z Korfu a Paxi. Pokud toužíte uniknout záplavě turistů, vydejte se na procházku do vnitrozemí ostrova, které je porostlé olivovníky.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Za sardinkami na Lesbos
Kefalonie – ostrov kapitána Correliho
Ios - rušné prázdninové středisko
Eretria
Lefkada – klenot Jónského moře

Článek byl zobrazen 5 875 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA