Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ios - rušné prázdninové středisko

V Kykladském souostroví se nachází ostrov Ios, který je znám jako místo, kde zábava a rušný noční život nikdy nekončí. Turisty sem lákají nádherné zlaté pláže, které jsou jako stvořené pro strávení báječné dovolené, malé bílé domečky s typicky modrými okenicemi, uzoučké uličky a místní folklór.

O Iosu by se dalo říci, že je ostrovem pro mladé. Ti sem přijíždějí za bujarým životem, diskotékami a kluby, které žijí až do brzkých ranních hodin. Každý večer jsou zdejší podniky přeplněny především mládeží z Irska a Velké Británie. Starší lidé, či rodiny s dětmi toužící po odpočinku by se ostrovu měli raději vyhnout. Obzvlášť, pokud se chystáte na dovolenou v hlavní letní sezóně, tedy červenci a srpnu, tak se na Iosu můžete rozloučit s klidným spánkem. Na ostrově sice žije sotva 2000 obyvatel, avšak během léta se jejich počet zmnohonásobí. Omladina se nejvíce srocuje v hlavním městě, další letoviska již nejsou tak přeplněná. Nejvhodnější dobou pro návštěvu ostrova je květen, září nebo říjen.


Autor: Stefanos Kofopoulos

Ostrov leží v Egejském moři a zaujímá rozlohu 108 km2. Jeho členité pobřeží je lemováno plážemi a malými přístavišti. Trajekty sem přijíždějí hlavně z ostrova Pireus, ale i z dalších řeckých ostrovů, jako je Paros, Naxos a Syros. Každý den čluny plují také na Santorini, dvakrát týdně do Sifnosu a jednou na Krétu. V hlavní sezóně tyto spoje vyplouvají častěji.

Tento menší ostrůvek zvládnete během své dovolené projet bez problémů úplně celý, stačí si půjčit skútr a vydat se na průzkum. Hlavním městem ostrova Ios je stejnojmenné město Ios, které leží 2 km ve vnitrozemí od přístavního městečka Gialos. Někdy se městu Ios také říká jednoduše Chora, což znamená v řečtině vesnice. Hlavní město se nachází v blízkosti přístavu Mylopotas. V tomto historickém městě najdete řadu památek, jako jsou například ruiny hradeb, kostel Panaghia Gremiotissa nebo chrám Evangelismos, kde byly v roce 1903 odkryty pozůstatky byzantského chrámu. K posezení u dobrého jídla či pití lákají četné bary, restaurace a kavárny, na které narazíte na každém kroku.

Na ostrově Ios najdete pochopitelně i jiná letoviska, kam jezdí za sluníčkem a mořem návštěvníci všech věkových kategorií. Nejvyhledávanějšími oblastmi ostrova jsou pláže Milopotas, Koumbara, Valmas, Psathi, Yialos a Manganari. V červenci vanou na ostrově silnější větry, které příjemně osvěží v parném dni na pláži.

Ostrov Ios je údajně místem, kde je pohřben vynikající antický básník Homér. Odtud prý pocházela jeho matka, básník se sem proto na sklonku života vrátil, aby nalezl klid. Jeho hrob si můžete prohlédnout v městečku Plakotos, v hornaté severní části ostrova. Vysoko na skále kdysi stával náhrobní kámen, dnes už tam z něj zbyly jen trosky. Každoročně se na ostrově 15. května konají Homérovy oslavy, při nichž z přístavu, kde básník skonal, vycházejí procesí nesoucí pochodeň. Jejich cesta vede až k 10 km vzdálené skále, kde byl pohřben.

V minulosti byl ostrov doslova posetý vodními mlýny, dnes jich je v provozu jen dvanáct. Přesto mají své neopakovatelné kouzlo a krajina díky nim dostává zajímavý ráz. Na ostrově stojí také více jak 400 kaplí. Za návštěvu jistě stojí vnitrozemské kláštery Kalamos a Mount Pyrgos. Pokud se chcete cítit jako Robinson na opuštěném ostrově, vydejte se skútrem na pláž Agia Theodoti na severozápadě ostrova. Cesta sice zabere asi 3 hodiny, ale jelikož sem z hlavního města nejezdí žádné spoje, je velice pravděpodobné, že budete na pláži úplně sami.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Eretria
Lefkada – klenot Jónského moře
Idra
Rhamnus
Věčně zelený Thassos

Článek byl zobrazen 3 988 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA