Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rhodos – kde stával sedmý div světa

Rhodos, jehož břehy jsou omývány Egejským mořem, je jedním z největších a nejnavštěvovanějších řeckých ostrovů. Patří do souostroví Dodekanésos a je ideální destinací pro všechny, kdo touží přes den lenošit na slunci a v noci si užívat v barech a diskotékách. Díky své rozlehlosti však nabízí spoustu dalších možností, jak strávit dovolenou.

Dodekanéské ostrovy jsou rozesety na východě Řecka, u tureckého pobřeží. Cesta do Athén trvá trajektem 14 hodin. Rhodos je se svou rozlohou téměř 1400 km2 největším z tohoto souostroví a také nejlidnatějším, žije zde okolo 70 tisíc obyvatel. Ostrov je 78 km dlouhý a přibližně 30 km široký. Jeho poloha na křižovatce pradávných obchodních cest mezi východem a západem zajistila ostrovu prosperitu a politickou důležitost. Rozmanitá krajina s příjemným zalesněním se pozvolna svažuje k moři. Vnitrozemskému horskému hřebenu vévodí vrchol Atávíros vysoký 1215 metrů nad mořem. Ostrov se může pochlubit také bohatou vegetací, dlouhými romantickými písečnými a oblázkovými plážemi, skalnatými mořskými zátokami i stále zelenými lesy. Většina pláží je na východním pobřeží, západní část se vyznačuje převážně kamenitými plážemi, drsnějším pobřežím a silným větrem s ideálními podmínkami pro windsurfing.

Rhodos

Rhodos je vhodným místem dovolené pro všechny typy turistů, které láká středomoří.  Kromě pláží zde najdete také množství historických památek, noční zábavu, užívat si můžete horské turistiky a v neposlední řadě poznáte typickou řeckou pohostinnost. Objevíte zde antické stavby, památky vybudované za éry rytířského řádu johanitů i za osmanské nadvlády. Na pobřeží se vypínají křižácké hrady a v horách stojí byzantské chrámy a kláštery. Rhodos má tedy rozhodně co nabídnout, proto už je po mnoho let v popředí zájmu turistů z celého světa. Léto je zde velmi dlouhé, některé statistiky uvádějí až 340 slunečných dnů v roce a stále svěží vzduch. Turistická sezóna trvý od dubna do konce října. Jméno ostrova je odvozeno od slova „ródos“ - růže, ale ve znaku má květinu spíše podobnou ibišku. Proto se mu často říká ibiškový či růžový ostrov.

Hlavní město ostrova nese stejné jméno jako celý ostrov, tedy Rhodos. Jde o zcela unikátní, jedinečné a úchvatné město, které vás okouzlí především středověkým starým městem obehnaným 12 metrů širokými hradbami. Mezi mohutnými vnějšími a vnitřními hradbami byl vybudován široký příkop, ve kterém však nikdy nebyla voda. Dnes je příkop zavlažován a rostou v něm palmy, ibišky a růžové keře. Město bývá často pro svou historickou hodnotu srovnáváno s Jeruzalémem a v roce 1988 bylo zapsáno na seznam památek UNESCO. Dnes je jakousi směsicí starého a zbrusu nového, snoubí se zde historie s moderní dobou. Staré město je datováno do doby příchodu rytířů sv. Jana v roce 1306, přestože město na tomto místě stálo již od roku 408 před Kristem. Pravdou je, že rytíři sv. Jana, kteří zde vládli až do roku 1519, zanechali po sobě vybudováním starého města v těchto končinách trvalé stopy.

Rhodos

Staré město to je rozděleno na Rytířskou čtvrť se středověkými stavbami a Tureckou čtvrť s bazary, mešitami a židovskou enklávou. Po celém historickém jádru se povalují dělové koule, ponechané na svém místě jako dekorace. Asi nejvýraznější památkou města je Palác velmistrů – velkolepá pevnost umístěná na vrcholu kopce, ke které vede dlážděná Rytířská cesta lemována sídly rytířského řádu sv. Jana, ve kterých se scházeli rytíři různých národností. Před válkou byl palác přebudován na letní sídlo Mussoliniho a uvnitř získal moderní podobu. Na jeho nádvoří stojí italská bronzová vlčice - matka Romula a Rema, která původně ochraňovala přístup do přístavu Mandraki.

Několik hlavních ulic Starého města se proměnilo v turistické „orientální“ tržiště. Na náměstí Symi můžete vidět pozůstatky antického Afroditina chrámu z 3. století před Kristem. Náměstí Argirokastrou zase dominuje mramorová fontána, která byla nalezena na jihu ostrova a sloužila jako byzantská křtitelnice.

Nedaleko vstupu do Starého města naleznete Archeologické muzeum, které sídlí v budově bývalého špitálu rytířského řádu postaveného v letech 1440 – 1481. Muzejní sbírky pocházejí převážně z místních nalezišť, kterých na Rhodu najdete opravdu dostatek. Nejcennějším vystavovaným dílem je stará mramorová rytina znázorňující Afrodite Rhodoskou pocházející z 1. století před naším letopočtem. Za mohutnými hradbami Starého města je ukryto ještě jedno významné muzeum. Jde o Byzantské muzeum sídlící v kostele z 13. století, který se během turecké nadvlády proměnil v mešitu. V Muzeu užitného umění si pak můžete prohlédnout bohaté expozice ostrovních unikátů, kterými jsou například dekorativní kachle, zrekonstruovaný dům či dvorek postavený v místním stylu s dlážděný černými a bílými oblázky.

Na Novém městě není kromě přístavů Mandraki a Emborio moc k vidění. Přesně mezi přístavy se za hradbami rozkládá centrum obou měst. Tím je náměstí Rimini, kde najdete turistické informace. Ve středu Nového města se nachází také nepříliš rozlehlá, ale zato rušná tržnice Nea Agora s příjemnými kavárnami a restauracemi. Přístav Mandraki je chráněn bronzovými sochami jelena a laně.

S městem Rhodos je spojen také jeden ze sedmi divů světa, ve zdejším přístavu stával tzv. Rhodský kolos zobrazující boha slunce Helia. Šlo o monumentální 32 metrů vysokou a 30 tun těžkou sochu. Byla vztyčena jako upomínka na uhájení města před obléháním roku 305 před naším letopočtem a odlita z obrovského rozbitého obléhacího stroje. Po dva tisíce let si udržoval Rhodský kolos statut největší sochy světa, roku 255 před Kristem se však jeden ze 7 divů světa zřítil při zemětřesení a již nikdy nebyl postaven.

Rhodos

Z hlavního města se můžete vydat do malebného městečka Lindos, které nabízí jak pláže, tak zapadlé uličky s klasickou řeckou architekturou. V letní sezóně se Lindos mění v ráj turistů, mimo sezónu si tu však můžete užít klidnou dovolenou podbarvenou přátelskou atmosférou místních obyvatel. Kouzlo městečka podtrhuje zákaz vjezdu automobilů, který se však někdy zdá být zbytečný, protože auta by se do zdejších úzkých uliček stejně nevešla. V centru tak máte možnost si nerušeně prohlédnout stará sídla, kostelíky a vilky z 15. až 18. století, které zde po sobě zanechali námořní kapitáni.

Nad městem se ve výšce 116 metrů nad mořem nachází pozůstatky velkolepé akropole ze 4. století před Kristem. Kdysi zde stával chrám bohyně Athény Lindoské, jeden z nejuctívanějších chrámů starověkého Řecka. Původních sloupů zde zbylo jen několik, ale i přesto působí ruiny impozantním dojmem. Na akropoli stojí také kostel Agios Ioannis ze 13. století. Na druhé straně akropole se rozkládá záliv sv. Pavla, kde se údajně v roce 43 našeho letopočtu vylodil apoštol Pavel, aby na ostrově šířil křesťanství. Dnes zde najdete kapli zasvěcenou tomuto svatému muži.

Na západní straně ostrova leží Petaloudes, turistický cíl známý pod názvem Údolí motýlů. Přesnější název by však byl „Údolí můr“, těch tu totiž sídlí v době od června do září miliony. Přástevníky kostivalové sem láká neobvyklý strom s názvem ambroň východní, jehož pryskyřice má vůni vanilky a vyrábí se z ní kadidlo. V posledních letech však bohužel počet můr znatelně poklesl vinou bezohledných průvodců, kteří nabádají turisty k plašení těchto tvorů tleskáním. Směrem na západ leží archeologické naleziště starověký Camirus. Jde o jednu z nejlépe dochovaných ukázek řeckého města klasické doby, město tak významné, že ho lze srovnávat s italskými Pompejemi. Trosky města, které bylo zničeno zemětřesením v roce 142 před Kristem, byly objeveny zcela náhodou až v roce 1859.

V jihozápadní části ostrova se nachází vesnice Monolithos. Její jméno je odvozeno od 236 metrů vysokého skalního monolitu, který se svažuje kolmo do moře a na jehož vrcholu stojí hrad z 15. století. Cesta k němu je náročná, přesto si však mnoho turistů nenechá ujít nádherný výhled na moře a zapadající slunce. Za hradbami najdete dvě kaple pocházející taktéž z 15. století, a které jsou zdobeny původními freskami. Na ostrově doporučujeme navštívit také záliv Kallithea, kde dříve bývaly termální lázně a dnes jsou zde příznivé podmínky pro potápění. Známá je i pláž Afandou, či letovisko Faliraki proslavené jako centrum veškerého dění a zábavy. Kromě spousty atrakcí láká svými písečnými plážemi, vhodnými pro rodinnou dovolenou. Pláž Tsambika (v překladu „svit ohně“) s jemným pískem patří mezi nejznámější pláže ostrova a je pojmenována po stejnojmenném klášteře. Na ostrově se traduje, že jeden den strávený na Tsambice se rovná týdnu na jiné pláži.

- jap -

Další články z Řecka:
Agios Nikolaos
Paxi - Poseidonův ostrov
Za sardinkami na Lesbos
Kefalonie – ostrov kapitána Correliho
Ios - rušné prázdninové středisko

Článek byl zobrazen 20 321 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA