Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Karystos s pevností Castello Rosso

Na nejjižnějším výběžku ostrova Evia, který je po Krétě druhým největším řeckým ostrovem, se nachází atraktivní městečko Karystos, kterému dominuje středověká pevnost Castello Rosso.

Samotné město bylo založeno až po válce o nezávislost, která proběhla v letech 1821 – 1829. Kromě pevnosti tak neuchovává žádné starověké památky. Původně se město jmenovalo Othounopolis, po králi Otovi I. Tomu se totiž tak zalíbilo, že jej po sobě jednoduše pojmenoval a udělal z něj nové hlavní město Řecka. Jeho touha po krásném městě byla tak veliká, že si dokonce až z Bavorska povolal architekta a pověřil jej vytvořením plánu nového a lepšího města. Budoucí Othounopolis mělo mít dlouhé a široké ulice lemované velkolepými honosnými sídly.


Foto: Castello Rosso   Autor: Archway Andres

Byly tak učiněny všechny potřebné kroky k tomu, aby město mohlo začít vznikat. Zanedlouho, co proběhly první přípravy k přestavbě však král Ota I. zemřel a veškeré plány byly zhašeny. Město bylo přejmenováno na Karystos a zůstaly mu i jeho původní úzké uličky.

Dnes je Karystos jedním z cílů trajektů, které připlouvají z pevninského přístavu Rafiny, ležícího na východním pobřeží Attiky. V létě je tak Karystos poměrně rušným městem, v jehož uličkách korzují zástupy turistů.

Nejvýznamnější památkou města je již zmiňovaná mohutná středověká pevnost Castello Rosso. Byla vystavěna na místě, kde v minulosti stávala starověká akropole. Uvnitř hradeb pevnosti pojmenované podle červeně obarvených zdí jsou však dnes již patrné jen trosky. Přesto místo stojí za návštěvu, z vrcholku kopce se naskýtá nádherný výhled na město, vzdálenou pevninu i horu Ochi.


Foto: severnní pláž   Autor: Archway Andres

Hora Ochi dosahující nadmořské výšky 1398 metrů je nejvyšším vrcholem na jihu Evie. Město Karystos nebo vesnice Mili jsou ideálními výchozími body pro všechny, kdo se chtějí vypravit k jejímu vrcholu. Každý, kdo se rozhodně horu zdolat však musí počítat s tím, že to zejména v letních vedrech není nic jednoduchého. Náročný výstup zabere asi 4 hodiny a budete k němu potřebovat dostatečnou fyzickou kondici. Bez mapy se na takovýto výlet nevydávejte, úplně nejlepší je zaplatit si horského vůdce.

Z vrcholku hory Ochi se nabízí nádherný výhled na dračí domy – tajuplné kamenné stavby, o nichž se neví, k jakému účelu sloužily. Jednou z možností je, že to byly miniaturní chrámy z 6. století před Kristem určené k uctívání boha Poseidona. Říká se, že materiál, který byl potřebný k jejich vybudování, sem mohli na svých křídlech vynést jedině draci, proto ten název.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Národní zahrady v Athénách
Ithaka – Odysseův ostrov
Parnas
Faistos – jeden z pozůstatků minojské civilizace
Kouzelné město Korfu

Článek byl zobrazen 7 082 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA