Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Andros – ráj na zemi

Jedním z nejkrásnějších a nejzajímavějších ostrovů řeckého souostroví Kyklady je Andros, který je díky své poloze v blízkosti Athén oblíbenou prázdninovou destinací pro obyvatele hlavního města. Své jméno získal ostrov po antickém hrdinovi a polobohu Androsovi.

ZÁJEZDY DO ŘECKA NA SVĚTADÍLECH

Andros má rozlohu 380 km čtverečních, je tak druhým největším a také nejsevernějším ostrovem Kyklad. Od jednoho konce k druhému měří 34 km, má 110 km pobřeží a najdete na něm kolem 99 pláží s nádherným bílým pískem. Návštěvníci tak mají nepřeberné možnosti slunění, plavání, odpočinku a dalších aktivit.

Hornatý povrch rozděluje ostrov na dvě části – horský sever a zelený jih, v jehož údolích se nachází obrovské množství olivovníků, borovic a ovocných stromů. Nejvyšší hora Petalo je vysoká 994 metrů nad mořem. Typický charakter ostrova Andros dotváří všudypřítomné břidlicové zídky, které v minulosti sloužily k oddělení jednotlivých zemědělských pozemků a k udržení hospodářských zvířat na jednom místě. Tyto jedinečné architektonické úkazy lze i dnes spatřit na území celého ostrova. Dalším zajímavým prvkem ostrova jsou holubníky, které jsou nejen historickými památkami, ale také okrasou krajiny.

Od ostatních ostrovů Kyklad se Andros liší hlavně tím, že je bohatý na četné prameny. Především na jihu roste bujná vegetace, včetně dřevin jako jsou platany, štíhlé cypřiše, borovice a javory. Daří se zde zemědělství, pěstují se hlavně citrusy, obilí, cibule a vinná réva. Ostrov se v minulosti proslavil také chovem bource morušového, který mu po mnoho let zajišťoval bohatství a prosperitu. Kvalita zdejšího hedvábí byla známá široko daleko a bohatství ostrova se projevilo i v kultuře. Existovala zde filosofická škola, na níž vyučovali věhlasní učenci. Ostrov v té době zažíval rozkvět, stal se námořní velmocí a s námořnictvím je spjat dodnes. Kolem roku 1000 před Kristem na ostrově sídlili Jónové a během následujících staletí je vystřídali Římané, Benátčané a Turci.

Hlavní město Andros (též Chóra) vypadá už na první pohled jako prosperující centrum ostrova.  Elegantní sídla bohatých Athéňanů nebo pěší zóny dlážděné mramorem jsou toho dokladem. Ukrývá mnohá tajemná i romantická zákoutí malých uliček a starobylých náměstí, kde je možné posedět u dobré kávy nebo ouza. Ve městě se podařilo objevit velké množství archeologických nálezů, z nichž většina je vystavena ve zdejším Archeologickém muzeu. Příznivci historie v něm mohou obdivovat sochy a porcelán z antických dob, archiválie a další předměty z časů již dávno minulých. Nejcennějším exponátem je mramorová kopie původní bronzové sochy boha Herma z Androsu, která pochází z 2. století před Kristem.

Velmi pěkně zpracovanou expozici má díky staré plavební a přístavní tradici města Námořní muzeum. V něm si můžete prohlédnout staré fotografie, modely lodí, předměty pro navigaci a další zajímavé předměty. Dále ve městě najdete také Muzeum moderního umění, které sídlí ve dvou budovách. Ve stálých sbírkách ukrývá díla velikánů výtvarného umění, jako byli Pablo Picasso nebo Georges Braque. Kromě toho sem bývají umístěny také dočasné výstavy současného umění. V okolí se rozkládá krásná zahrada se sochami.

Jižně od hlavního města najdete v horách klášter Moni Panachrantou, který byl založen v roce 961 a dosud je velmi zachovalý. Oproti tomu, z benátského hradu, který byl před mnoha staletími vystavěn na obranu města, toho do dnešního dne mnoho nezbylo. Zříceninu této zvláštní stavby najdeme na malém ostrůvku spojeném s hlavní částí ostrova starověkým bizarním mostem. Pokud chcete nahlédnout do života zdejších obyvatel, vydejte se do některé z vesniček rozesetých po vnitrozemí ostrova Andros. Všechny jsou si velmi podobné, lidé v nich žijí ve svém lenivém tempu, nikam nespěchají a možná právě proto to vypadá, jako by se v nich zastavil čas. Pokud chcete nahlédnout do minulosti, vydejte se do středověké vesničky Apoikia, kde se nachází slavný léčivý pramen Sariza, jenž má příznivý vliv na ledviny a močové ústrojí. V takovýchto vesničkách můžete najít také velmi dobré restaurace s příjemnou obsluhou.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Amorgos - ostrov v souostroví Kyklady
Poloostrov Pilion 
Náměstí Syntagma – srdce moderních Athén
Ostrov Kréta - jeskyně Diktean Andron
Athény - Lykavittos
Tinos - místo zjevení Panny Marie

Článek byl zobrazen 5 970 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA