Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tinos – místo zjevení Panny Marie

Mezi ostrovy Andros a Mykonos se v Kykladském souostroví v Egejském moři nachází ostrůvek Tinos. Tento hornatý ostrov je významný zejména pro katolíky, nachází se na něm jediné katolické poutní místo v celém Řecku. Pro mnoho lidí je také ostrovem posvátným, někdy bývá označován také jako „Lourdy Egejského moře“.

ZÁJEZDY DO ŘECKA NA SVĚTADÍLECH

Tinos je na měřítko Kyklad docela velký, ale co se týče řeckých ostrovů, patří spíše do těch menších. Od sousedního Androsu je oddělen jen úzkým pruhem moře a je jakousi jeho zmenšeninou. Má nejen stejný tvar, ale také se přes něj táhne stejná hornatá šíje. Ve zdejší krajině si můžete všimnout benátských holubníků, které jsou shodné s těmi z ostrova Andros. Předpokládá se tedy, že ostrovy byly v minulosti jedním celkem. Také zde se původně usadili Jónové, po nich Římané, Benátčané a Turci.

Hlavním městem je stejnojmenný Tinos, který sice neoplývá takovým bohatstvím jako Andros, ale může se pyšnit řadou hezkých míst. Je typickým hlavním městem s malým přístavem, bílými domky a křivolakými uličkami, která najdete na dalších kykladských ostrovech.


Autor: petrogaz

Velkým lákadlem je místní Archeologické muzeum, které uchovává předměty nalezené na ostrově. Hlavním archeologickým nalezištěm jsou zříceniny svatyně boha Poseidona a nymfy Amfitríté, datované do 4. století před Kristem. Nachází se asi 4 km na severozápad od centra města.

Většina Řeků zná ostrov Tinos hlavně díky kostelu Panagia Evangelistria – Zvěstování Panny Marie. Kostel je postaven z mramoru, který se na Tinosu těží. V něm je uložena posvátná zlatá ikona Megalochori, která má prý uzdravující účinky. Každý rok se sem 15. srpna v den svátku Nanebevzetí Panny Marie (který je v Řecku dnem pracovního klidu) vypraví davy poutníků, aby se k této zázračné ikoně pomodlili. Mnoho z věřících se ke kostelu plazí hlavní ulicí po kolenou a to z důvodu, aby pak před Pannou Marií padli na tvář. Slavnostní procesí nese ikonu Megalochori ulicemi. Stejně tak tomu je ještě každý rok 25. dubna, kdy se slaví svátek Zvěstování Panny Marie a Den nezávislosti.

Procesí se v Tinosu konají již od roku 1822, kdy měly řádové sestry z ženského kláštera Moni Kechrovouniou vidění Panny Marie, která jim údajně pověděla, kde je pohřbena ikona. Ikona znázorňující Zvěstování archanděla Gabriela pak byla skutečně podle těchto pokynů nalezena a po 850 letech vyzdvižena ze svého úkrytu. Do dnešního dne se ikonu podařilo dochovat ve velmi dobrém stavu a těší se velké úctě. Také se o ní říká, že má léčivou moc. Tinos se proto stal řeckou pravoslavnou obdobou svaté jeskyně ve francouzských Lurdách. Pokud máte zájem se některého z církevních svátků účastnit, naplánujte si cestu na ostrov včas. V té době bývají totiž trajekty přeplněné a ubytování dlouho dopředu rezervované.

Na hoře Exambourgo se nacházejí pozůstatky dřívějšího hlavního města a působivá benátská pevnost postavená z kamene antického města. Na ostrově naleznete řadu pěkných kamenitých a písečných pláží, které poskytují báječné koupání a relaxaci. Turistický ruch zde ještě není tak rozvinutý jako na jiných řeckých ostrovech, proto zde můžete očekávat klid a pohodu. Spojení s okolním světem zajišťují ostrovu trajekty vyplouvající z Athén.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Řecká architektura
Ioanina – centrum turecké moci
Pohoří Pindos - nejodlehlejší kout Řecka
Samos - vinařský ráj
Mykény

Článek byl zobrazen 7 460 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA