Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ioanina – centrum turecké moci

V severozápadní části Řecka se na břehu jezera Pamvotis rozkládá asi 70 tisícové město Ioanina, které je hlavním městem prefektury Epirus. Město leží v nádherném prostředí a je obklopeno svahy pohoří Pindos. Díky své pohnuté historii však Ioanina dnes připomíná spíše Turecko než Řecko, to jí ale neubírá na jeho kráse.

Ve středověku byla Ioanina hlavním městem nedaleké Albánie a sídlem Ioaninského sultána částečně nezávislého na Osmanské říši. V letech 1788 až 1822 vládl městu vražedný tyran Ali Paša a období jeho krutovlády zůstalo v povědomí zdejších obyvatel dodnes. Ioanina zůstala pod tureckou nadvládou dlouhých 500 let, a i když město vzkvétalo jako centrum umění a řemesel, je celé toto období považováno za nejchmurnější v dějinách Řecka. Dodnes zde více než v jiných koutech země přežívá turecký vliv. I když se to místním lidem vůbec nelíbí, jméno krutovládce Aliho Paši zůstane už s městem navždy spojeno.

Staré město se rozkládá na břehu jezera a je obklopeno dvojitými hradbami. Celková atmosféra Ioaniny je díky všudypřítomným čajovnám a prodejnám, skromně osvětleným uličkám a celkovému řešení města spíše orientální než evropská. Tureckou minulost navíc město nezapře kvůli dvěma mešitám s minarety tyčícími se nad jezerem. Původní křesťanská čtvrť je situovaná na západ od městských hradeb a ukrývá několik krásných řeckých kostelů. Centrum protíná změť úzkých uliček.


Autor: a1phagr

V dobách turecké nadvlády se ve městě dařilo především stříbrotepcům. Také dnes je stříbro z Ioaniny považováno za jedno z nejlepších v celém Řecku. V postranních uličkách města najdete zašlé dílny, kde dodnes pilně pracují řemeslníci, kteří jsou mistry svého oboru. Ukázky jejich nejlepších prací jsou k vidění v zadní části Byzantského muzea, které sídlí v citadele. Muzeum se pyšní vynikající a vzorně uspořádanou sbírkou byzantského umění. Jeho součástí je také nedaleký Sál stříbrných prací, kde jsou k vidění unikátní výrobky ze stříbra, které však také nesou známky tureckého vlivu. Návštěvníci si mohou dokonce prohlédnout zrekonstruovanou stříbrotepeckou dílnu.

Jak již bylo řečeno, nejvýraznější dominantou města jsou štíhlé minarety citadely Aliho Paši. Hned v sousedství Byzantského muzea se tyčí Fethiye Tzami, neboli Vítězná mešita. Před ní se nachází neoznačený a zanedbaný hrob krutovládce Aliho Paši, který byl zabit v roce 1822 na ostrůvku Nissi na jezeře Pamvotis. Tato mešita je bohužel veřejnosti nepřístupná. V citadele se nachází ještě mešita Aslan Paša Tzami, která nyní slouží jako Muzeum lidového umění. Prohlídku tohoto muzea byste si rozhodně neměli nechat ujít, za vidění stojí také vnitřní prostory mešity, postavené v roce 1619. Samotné muzeum uchovává pěknou sbírku místních lidových krojů, šperků a dalších předmětů umělecké výroby. Vně citadely najdete Archeologické muzeum, které uchovává předměty objevené převážně na archeologickém nalezišti v Dodoni.


Autor: Dimitris Kilimis

Dalším atraktivním místem Ioaniny je jezerní ostrov Nissi, ke kterému se můžete dostat lodí vyplouvající z kotviště před citadelou. Název Nissi znamená v řečtině „ostrov“. Leží na něm malá vesnička, jejíž obyvatelé se živí především rybařením a turistickým ruchem. Na ostrov připlouvají nejen turisté, ale i místní, kteří si chtějí vychutnat oběd nebo večeři v některé z místních vyhlášených rybích restaurací. Pokud ovšem čekáte, že si budete pochutnávat na rybách žijících ve vodách jezera, jste na omylu, většina ryb, které se v místních restauracích připravují, se dováží z nedalekých farem. Jestliže toužíte po skutečném gurmánském zážitku, můžete si na ostrově objednat dokonce žabí stehýnka. Ta jsou velmi chutná a v této oblasti snadno dostupná, proto je Řekové vyvážejí dokonce do Francie.

Určitě si nenechte ujít alespoň krátkou procházku po ostrově, Nissi se totiž může pochlubit krásnou a neponičenou přírodou, kde se daří jak fauně, tak i flóře. Pokud budete mít štěstí, můžete zahlédnout slavíka, strnada rákosního, poštolku obecnou, datla nebo některého ze zástupců rozmanitého vodního ptactva. Dřevěný ukazatel vás poté zavede až k Muzeu Aliho Paši, které je jedinou místní kulturní atrakcí. Muzeum sídlí v klášteře Panteleimon z 16. století. Jelikož byl klášter v minulosti poškozen padajícím stromem, musel být důkladně zrekonstruován. Právě zde byl údajně zavražděn Ali Paša, jeho smrt však (jak by se dalo očekávat) nemají na svědomí Řekové, ale Turci z Istanbulu.


Autor: Nikos Koutoulas

Turečtí vladaři začínali mít z Aliho Paši obavy, nelíbila se jim jeho moc, majetek, ani plán na vytvoření vlastní nezávislé říše. Ali se tak uchýlil do citadely, kde byl po dlouhou dobu obléhán a nakonec se mu podařilo uprchnout na ostrov, kde vyhledal azyl v klášteře. Místní lidé však o jeho úkrytu věděli a bez váhání ho prozradili. Ali Paša byl nakonec Turky zastřelen přes podlahová prkna z přízemí místnosti, jamky po kulkách jsou v zemi k vidění dodnes. Nakonec byla ještě Alimu uťata hlava, která byla jako důkaz úspěšné mise odeslána do Istanbulu sultánovi. I když město Ioanina s přilehlým ostrovem Nissi mají za sebou velmi bouřlivou minulost, dnes jsou považovány za oázy klidu a báječné místo, kde je příjemné strávit alespoň několik dnů.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Pohoří Pindos - nejodlehlejší kout Řecka
Samos - vinařský ráj
Mykény
Argos, centrum mykénské kultury
Rethymno, město a přístav na Krétě

Článek byl zobrazen 5 339 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA