Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Argos, centrum mykénské kultury

Řecké město Argos bylo v minulosti hlavním centrem mykénské kultury na Peloponésu. Právě zde se údajně zrodila nejkrásnější žena světa, pozdější manželka spartského krále Meneláa, Helena trojská. Většina památek, které se ve městě podařilo dochovat, pochází až z doby klasické.

Argos najdete v severní části rozlehlého řeckého poloostrova Peloponés, na křižovatce silnic vedoucích z Nafplia a Tripoli do Athén. Ve městě se nachází nejrůznější důležité úřady a instituce, banky, obchody, pošty a benzínové pumpy. Nechybí zde ani jedinečné archeologické muzeum, které vás seznámí s pohnutým osudem města.

V Archeologickém muzeu, které se rozkládá v blízkosti hlavního náměstí, naleznete sbírky pocházející z Mykén i Tíryntu. Nejlepší z těchto exponátů jsou však v současnosti uloženy v Národním archeologickém muzeu v Athénách. Místní muzeum se tak může pyšnit alespoň nálezem bronzové helmy a náprsního krunýře brnění, jež pochází z dob mykénské kultury. Kromě těchto předmětů je zde uložena i jedinečná sbírka exemplářů z římské éry.

Velmi ceněné je archeologické naleziště zvané „starověký Argos“ nacházející se v blízkosti centra města, u silnice vedoucí do Tripoli. Nálezy z tohoto místa svědčí o významu města. Nejvýznamnější památkou je divadlo, které svou velikostí předčí i známé divadlo v Epidauru. Divadlo v Argosu, jež bylo postaveno koncem 4. století před Kristem, patří dokonce mezi největší v celém Řecku. Poměrně příkré hlediště pojme na 20 tisíc sedících diváků. V římských dobách prošlo divadlo dvěma modernizacemi.

Kromě divadla byly na nalezišti odkryty také trosky římských lázní, akvaduktu a rozsáhlých odvodňovacích kanálů. Všechny tyto stavby svědčí o důležitosti osídlení, které zde vyrůstalo. Cestičkou pod nalezištěm se dostanete k pevnosti, na jejímž místě stávala původně městská akropole. Ta byla ve středověku nahrazena hradem. Pěšinka vedoucí nahoru k pevnosti je dosti příkrá a vede strmým srázem, proto bude možná lepší, když k ní vyjedete nahoru po klikaté cestě. Z vrcholku se pak naskýtá nádherný výhled na Korintský záliv a směrem na jih také na peloponéské svahy.

- jap -
Foto: Damian Entwistle

Předchozí články z Řecka:
Rethymno, město a přístav na Krétě
Chalkida, jen krůček od pevniny
Athény - Náměstí Omonoia
Řecká kuchyně
Zastavení v Heraklionu

Článek byl zobrazen 6 194 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA