Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Chalkida, jen krůček od pevniny

Chalkida je hlavním městem řeckého ostrova Evia, který je po Krétě druhým největším ostrovem v zemi. Průmyslový přístav města Chalkida je většinou první atrakcí, která čeká na návštěvníky po příjezdu na ostrov. Jinak se ovšem město pyšní mnoha historickými a architektonickými klenoty, které stojí za to vidět.

Velmi zajímavý je zdejší průplav Evvoikos, který je široký pouhých 40 metrů a proslul nevysvětlitelnými proudy, které se z nepochopitelných důvodů jednou změní třeba desetkrát za den a podruhé sotva jednou. Dokonce sám filosof Aristoteles nedokázal přijít tomuto záhadnému přírodnímu jevu na kloub. Podle legendy se dokonce ze smutku nad tím, že jej nedokáže vyřešit, vrhnul do moře a utonul. Je sice pravdou, že Aristoteles v roce 322 v Chalkidě opravdu zemřel, ale za jakých okolností se tak stalo, není známo.

Chalkida byla vystavěna na západním pobřeží ostrova Evia, v místě nejmenší vzdálenosti od řecké pevniny. Je od ní vzdálena pouhých 500 metrů a přes průliv Euripos se klenou dva mosty, které zajišťují bezproblémové spojení. Průliv je přemostěn již od roku 411 před Kristem, ten současný most však pochází z roku 1960. Chalkida až do roku 1506, kdy ji dobyli Athéňané, patřila k nezávislým řeckým městským státům. Stejně jako zbytek ostrova, i Chalkida byla během staletí postupně ovládána nejrůznějšími národy. Ocitla se pod nadvládou Makedonců, Turků, Frankopanů i Benátčanů.

Název Chalkida je odvozen od řeckého výrazu „halas“, což znamená „měď“. Tento kov býval v minulosti pro celou Eviu jedním z největších zdrojů zisku. Město mělo kdysi nadvládu i nad poloostrovem Chalkidiki, kterému propůjčilo své jméno. Chalkida vlastnila dokonce i několik italských kolonií. Po mnoho let soupeřila s nedalekým městem Eretria o nadvládu nad ostrovem, obzvláště nad úrodnou planinou Lelantine, která zásobuje plodinami téměř celou Eviu.  Nakonec si Chalkida v 7. století před naším letopočtem vybojovala prvenství a zároveň se stala i hlavním městem celého ostrova.

Dnešní Chalkida je městem, kde se vyplatí alespoň dva dny pobýt. Rozhodně si nenechejte ujít prohlídku starého města, zdejších muzeí a pobřeží. Za mostem se po levé straně nachází hlavní nábřeží, kde jsou restaurace, kavárny, bary a hotely. Je možné si zde posedět u kávy nebo dobrého jídla v příjemném prostředí s výhledem na průplav a pevninu v dáli. Místní restaurace jsou vyhlášené výbornou kuchyní široko daleko, dokonce sem jezdí na večeři lidé z 88 km vzdálených Athén. Na místní tržnici si pak můžete zakoupit čerstvé potraviny od místních farmářů. Po většinu týdne zde bývá poměrně rušno, ale největší frmol zde panuje v neděli.

Pokud budete chtít utéct od všeho toho shonu, vydejte se do čtvrti Kastro ležící vpravo za mostem. Zdejší zástavba je pozůstatkem tureckého a benátského dědictví, je zde patrný nezvyklý vliv Orientu. Dokonce se zde tyčí posvátná mešita z 15. století, turecký akvadukt a trosky pevnosti ze 17. století. Místní akvadukt přiváděl do Chalkidy vodu z pramenů vyvěrajících na hoře Dirfys, která se nachází zhruba 25 km severovýchodně od města.

Křesťanství zde zastupuje poněkud výstřední kostel Agia Paraskevi, který byl původně vybudován ve 13. století. Ve 14. století však křižáci pozměnili jeho vnější podobu a přetvořili jej na gotickou katedrálu ozdobenou růžicovými okny. Vnitřní část kostela však zůstala směsí všech možných historických vlivů, kterými ostrov v minulosti procházel. Za zmínku v interiéru stojí bohatě zdobené dřevěné kazatelny a dřevěný strop. V sousedství kostela můžete navštívit  Muzeum lidových tradic, které uchovává bohatou sbírku lidových krojů a předmětů používaných při práci na venkově.

Ještě lepší expozicí se pyšní městské Archeologické muzeum sídlící ve stoleté budově v moderní části města. Prohlédnout si v něm můžete unikátní sochy z Apollonova chrámu ve starověké Eretrii a další ceněné exponáty pocházející z některých menších ostrovních nalezišť, jako jsou například Karystos, Agios Stephanos a Tries Kamares. Ke zhlédnutí jsou zde také staré artefakty, jako hliněné předměty z 3. století před Kristem nalezené na hřbitově a v historickém městě Manika ležícího severně od Chalkidy. Jelikož zde archeologické práce stále probíhají, můžeme jen doufat, že se podaří objevit další cenné poklady.

- jap -
Foto: Tilemahos Efthimiadis

Předchozí články z Řecka:
Athény - Náměstí Omonoia
Řecká kuchyně
Zastavení v Heraklionu
Delfy
Athény

Článek byl zobrazen 9 475 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA