Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Athény - Náměstí Omonoia

V centru Athén se rozkládá Plateia Omonoia, tedy Klidné náměstí, jehož název je poněkud zavádějící. Omonoia totiž patří mezi nejrušnější místa v metropoli a po náměstí Syntagma je také jejím druhým největším centrem. Najdete na něm spoustu hotelů, bank i obchodních domů.

Omonoia se bohužel oproti Syntagmě nestala pěší zónou, ale je křižovatkou šesti hlavních ulic, kam navíc proudí automobily i z vedlejších uliček. Snahou je udělat z Omonoie náměstí, které by se podobalo poklidnému místu z dřívějších dob. Uprostřed náměstí jsou umístěny lavičky a fontány, máte tak možnost se zastavit a kochat se pohledem na zdejší cvrkot, ulici Athinas nebo Akropoli. Nedávno zde byly dokončeny stavební práce nové linky metra, což náměstí alespoň trochu ulevilo od automobilových kolon. S budováním nových částí metra se začalo v roce 1990 a vzhledem k tomu, že se v této oblasti nacházelo mnoho archeologických pozůstatků, nebylo to nic jednoduchého. Část trasy musela být pozměněna, tunel musel být ražen manuálně v hloubce více než 20 metrů.  Když se dnes v těchto místech vydáte metrem do jiné části Athén, budete zároveň putovat starověkým Řeckem.

Říká se, že Omonoia je stejná jako celé Athény, když jí prvně navštívíte, budete mít pocit, jako byste se ocitli v hlučných a nepříjemných končinách plných smogu. Jakmile si ale zvyknete na hluk, chaos a všudypřítomné davy lidí, přestanete tyto negativní podněty vnímat. Začnete se zajímat o postranní uličky, které bývají příjemně poloprázdné, a začnete si vychutnávat tu pravou atmosféru moderní řecké metropole.

Pokud se vydáte na obchůzku kolem náměstí, narazíte na řadu kiosků s denním tiskem, potkáte prodavače losů, minete krámky s občerstvením, levnými hodinkami, pašovanými cigaretami a dalším zbožím. V některé z mnoha kaváren si můžete sednout a na chvíli si odpočinout od všeho toho ruchu u kávičky a zákusku.

Náměstí Omonoia je klíčovým bodem celých Athén a žádné jiné místo se mu nevyrovná. Doslova to tu žije a ulicemi se rozléhá hlasité volání všudypřítomných prodavačů levného zboží. Náměstí ožívá také v noci, kdy připomíná newyorské Times Square či londýnskou čtvrť Soho. Jako turisté se zde možná nebudete cítit příliš dobře, na náměstí a v přilehlých ulicích se totiž shromažďují nelegální přistěhovalci, kteří prodávají dovezené zboží a falešné značkové oblečení. I když to tak na první pohled nevypadá, bývá zde poměrně bezpečno, samozřejmě na všudypřítomné kapsáře a jiné lapky si musíte dávat pozor téměř všude.

Na náměstí bývá rušno až do pozdních nočních hodin. V sousedních ulicích je v provozu několik zašlých kin, kde se promítají erotické filmy. Omonoia se v noci stává dokonce náměstím červených luceren, kterých si však kvůli jejich tlumeným tónům mnoho návštěvníků ani nevšimne.

Jedním z nejrušnějších míst je Hlavní tržnice Kentriki Agora, která je situovaná jen několik bloků dále na ulici Athinas. Tržiště sídlí v budově z 19. století, která byla postavena ze skla a kovu. Funguje jako hlavní trh s rybami, plody moře a masem, ale nakoupíte zde samozřejmě i další potraviny, jako jsou sýry, olivy, chléb, ovoce, zelenina, koření a bylinky. Pokud uvažujete, jaký suvenýr dovézt domů, vhodné je například zdejší výborné ouzo nebo oříšky. Tento trh je ideálním místem, kam se vydat před odjezdem na nějaký výlet. Za dobré peníze se zde můžete dostatečně zásobit potravinami. Hlavní tržiště ožívá již časně z rána, ale vyrazit sem můžete i v odpoledních hodinách. Večer pak ožívá znovu, v okolí totiž sídlí několik „ouzerií“, kde můžete ochutnat různé druhy ouza, a také hudebních klubů hrajících „rembetiku“, jakési řecké blues s prvky jazzu.

Nejdůležitější turistickou atrakcí přilehlé stejnojmenné čtvrti je samozřejmě Národní archeologické muzeum. To patří k nejvýznamnějším institucím svého druhu na světě, reprezentativní jsou zejména expozice mykénského umění, antického sochařství a vázového malířství.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Řecká kuchyně
Zastavení v Heraklionu
Delfy
Athény
Nafplio

Článek byl zobrazen 4 411 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA