Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zastavení v Heraklionu

Krétské hlavní město Heraklion je pátým největším řeckým městem. Leží na severním pobřeží ostrova, kde je omýváno Krétským mořem a má své jedinečné kouzlo. Heraklion je správním střediskem Kréty teprve od roku 1972, kdy převzalo kralování po městě Chania.

Heraklion leží v turisticky nejnavštěvovanější oblasti, která má svým návštěvníkům rozhodně co nabídnout. V současnosti ve městě žije 150 tisíc obyvatel, ale jejich počet každým rokem stoupá. Heraklion je totiž hospodářským centrem ostrova a za prací se sem stěhuje mnoho mladých i starších lidí. I když nepatří zrovna k nejkrásnějším městům a postrádá malebnost ostatních měst, pyšní se krásným přístavem, řadou památek a turistických atrakcí, které stojí za to vidět.

Heraklion je osídlen již od neolitického období, později vzkvétal jako přístav minojského střediska Knossos, které je situováno asi 5 km směrem na jih od města. Ve 13. století dobyli město Benátčané a udělali z něj hlavní město egejské oblasti. Na obranu přístavu byla vystavěna pevnost, která byla později bohužel zničena zemětřesením. Dnešní pevnost, která je dominantou Heraklionu, pochází z 16. století a v dějinách země zahrála velmi významnou úlohu. V roce 1648 se stala centrem dění, když město obklíčili Turci. Jejich obléhání trvalo až do roku 1669, kdy nakonec Benátčané nátlaku podlehli a celý ostrov postoupili Turkům. O život tehdy přišlo na 30 tisíc krétských a benátských obyvatel, ale také 118 tisíc Turků. Dnes se na nádvoří pevnosti konají koncerty a divadelní představení.


Autor: bazylek100

Starý benátský přístav v Heraklionu slouží dnes jako kotviště rybářských loděk a jachet. Na jižní straně přístavu se tyčí další benátská stavba a tou je Arsenal z 16. století. V něm byly stavěny a opravovány lodě, které následně brázdily Egejské moře. Ze stejného století pochází mohutné městské hradby, které obklopují staré město v délce asi tří kilometrů. Hradbami prochází několik bran, jako například Porta Kornarou, která je protíná v místě, kde jsou 18 metrů vysoké a 40 metrů silné. V nejjižnějším rohu hradeb, u bašty Martinengo, se nachází hrob řeckého prozaika Nikose Kazantzakise, který si toto místo pro svůj poslední odpočinek dokonce sám vybral. Tento nejznámější řecký prozaik napsal novelu s názvem „Řek Zorba“, která se proslavila po celém světě. Hodně k tomu dopomohlo také její filmové zpracování v roce 1964, kdy si hlavní postavu zahrál hollywoodský herec Anthony Quinn. Kazantzakis se narodil v Heraklionu a během svého života procestoval Evropu, Afriku i Asii. K jeho dalším významným dílům patří román „Kristus znovu ukřižovaný“ či „Poslední pokušení“.

V historickém centru se rozprostírá malé náměstí Plateia Venizelos, lidově zvané Fontánové náměstí. V jeho středu byla totiž v 17. století postavena Morosiniho kašna, dnešní symbol Heraklionu. Z Plateia Venizelos se můžete vydat směrem na jih k druhému heraklionskému náměstí Plateia Eleftheias (Náměstí svobody). Středem náměstí se táhne pěší zóna, která ožívá především v noci, kdy se otevírají zdejší bary, restaurace a obchůdky se suvenýry. Právě na tomto náměstí se nachází také budova, v níž sídlí Archeologické muzeum, které právem patří ke chloubám města. Zdejší exponáty svým významem a rozsáhlostí dokonce konkurují Národnímu muzeu v Aténách, sbírky jsou nejrozsáhlejší přehlídkou minojské kultury na světě. Prohlídku tohoto muzea byste si proto rozhodně neměli nechat ujít.

Muzeum bývá neustále zaplněno turisty, proto je lepší jej navštívit kolem poledne, kdy se většina lidí odebere na oběd. Místnosti jsou chronologicky uspořádány a s prohlídkou vám pomohou také informační brožury a mapy. V místnosti č. II. si prohlédněte městskou mozaiku pocházející z období Starého paláce, tedy z let 2000 – 1700 před Kristem. Úchvatný je také Sál s freskami, který najdete ve vyšším poschodí v místnosti XIV. Většina ze zdejších minojských prací pochází z Knossu a je datována do období 1600 – 1400 před Kristem. Královský apartmán je ozdoben vznešeným Liliovým princem a delfíny. Nejznámější freskou je princezna či bohyně „La Parisienne“ s červeně obarvenými rty a maškarním kostýmem.

Na nedalekém náměstí Plateia Kallergon stojí turecká fontána a Lodžie ze 17. století, která sloužila jako místo schůzek krétské aristokracie. V nedávné době byla opravena a v současnosti v ní sídlí radnice. Pokud si budete chtít odpočinout od ruchu heraklionských ulic, vydejte se do parku El Greco, kde pod korunami stromů najdete příjemný klid pro oddych a relaxaci. Za lodžií stojí kostel Agios Titos, který byl postaven v 10. století a je zasvěcen sv. Titovi, patronovi Kréty. Titos na ostrově jako první začal šířit křesťanství. V kostele jsou uloženy ostatky tohoto světce, proto je pro Kréťany posvátný a přistupují k němu s náležitou úctou. Roku 1878 byl Agios Titos zrekonstruován.

Ulicí Chandakos se dostanete k Muzeu krétských dějin, které je sice o něco menší než Archeologické muzeum, ale jeho expozice podávají dostatečný obrázek o tehdejším životě na Krétě. Jsou zde uloženy ukázky umění z benátské éry i zajímavá sbírka benátských uměleckých předmětů. Zlatým hřebem je malba El Greca z roku 1570 s názvem „Klášter sv. Kateřiny na hoře Sinaj“. Tento obraz zaujímá čestné místo ve zvláštní místnosti, je zajímavý také tím, že jde o jediné mistrovo dílo, které je na jeho rodném ostrově k vidění. Aby byly dějiny ostrova zdokumentovány kompletně, popisují sbírky tohoto muzea také období 2. světové války, kdy zde proběhla tzv. Bitva o Krétu. Součástí expozice jsou dobové fotografie, které dokládají obraz utrpení na ostrově. Někdy jsou na fotkách zachyceny i docela šokující detaily, jejich prohlídka proto není pro slabé povahy.

Za návštěvu stojí i další místní muzea, jako například Muzeum náboženského umění, které je situováno v sousedství městské katedrály Agios Minas z 19. století. Sídlí v prostorách kostela z 16. století, který zde nechali postavit Benátčané jako výraz úcty ke sv. Kateřině. Původně kostel sloužil jako klášter, středisko umění a vzdělávání. Studoval zde například malíř El Greco žijící v letech 1541 – 1614. Muzeum dnes nabízí ke zhlédnutí početnou sbírku byzantských ikon, fresek a jedinečné ukázky náboženských rukopisů. Dále je v Heraklionu možné zavítat do Muzea přírodních dějin, kde se máte možnost seznámit faunou a florou celé egejské oblasti.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Delfy
Athény
Nafplio
Rafina
Skiathos – Ostrov mládí

Článek byl zobrazen 7 772 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA