Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rafina - hlavní přístav pro trajekty

Na východním pobřeží řeckého poloostrova Attika se nedaleko Athén rozkládá město Rafina, ve kterém se nachází hlavní přístav pro trajekty a rychlé křídlové čluny mířící k nedalekým ostrovům.

Rafina byla osídlena už ve starověku a v té době byla významným regionem antických Athén. Sice zde nenajdeme příliš mnoho archeologických nebo starověkých památek, přesto má Rafina dodnes pro turisty své kouzlo. Je známá svým rušným rybářským přístavem, kde kotví nejrůznější lodě a trajekty. Po Pireu je druhým nejvýznamnějším přístavem v Attice, má tak celkem živý turistický ruch.

Samotné město se za posledních několik let značně rozrostlo a získalo na významu. Východně od Rafiny vzniklo moderní mezinárodní letiště, díky kterému už nemusí lidé směřovat do vzdáleného Pirea. Rafina je jakousi vstupní branou k řeckým ostrovům, bývá tak mnohem častěji využívaná. V současnosti se z Rafiny dostanete k ostrovu Evia a řadě dalších v severovýchodní části Egejského moře. Dostupné jsou také ostrovy náležející ke Kykladskému a Dodekaneskému souostroví.


Autor: Christopher Rose

V centru města se rozkládá starý rybářský přístav, který zůstal stejně malebný jako za dávných časů. Moderní nádech mu dodávají četné luxusní restaurace, kde se připravují výtečné rybí speciality. Řadě restaurací nechybí střešní terasy, odkud mohou jejich návštěvníci při jídle pozorovat čluny houpající se na vlnách moře. Rádi sem hlavně o víkendu chodí Athéňané, hledají totiž klidné útočiště před hektickým životem metropole. Pochutnávají si zde na těch nejlepších čerstvých rybách. Je tak nutné počítat s tím, že restaurace bývají o víkendech doslova přeplněné.

V okolí přístavu se nachází hlavní shromaždiště, odkud vyplouvají trajekty. Rafina se čím dál více stává také oblíbeným střediskem zábavy, dokládají to početná přímořská letoviska nacházející se stranou od centra města. Najdete zde velký počet hotelů, které jsou cenově dostupné. Návštěvníci si mohou zaplavat, nebo se věnovat některému z vodních sportů.

Po obou stranách centra se rozkládají menší pláže a pobřeží je zde poseto letními sídly bohatých Athéňanů. Původně v těchto místech stávaly staré rybářské osady, ze kterých se však do dnešní doby nepodařilo dochovat vůbec nic. Pokud se vydáte z přístavu směrem do vnitrozemí, dojdete na mírnou vyvýšeninu s rozlehlým a klidným hlavním náměstím.

Nedaleko od Rafiny se nachází další oblíbený výletní cíl a tím je město Mati. Je o něco klidnější než Rafina, místní obyvatele a návštěvníky tak neruší hluk spojený s trajektovou přepravou. Ze zdejších svahů se naskýtá nádherný výhled na Marathonský záliv. Opodál se táhne skvělá pláž Agios Andreas s pohodlným přístupem k moři. Je tak vhodná pro děti i méně zdatné plavce.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Skiathos – Ostrov mládí
Relaxace u Prespanských jezer
Mani – poloostrov kamenných věží
Vravron
Elounda – luxusní krétské letovisko

Článek byl zobrazen 4 339 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA