Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Samos – vinařský ráj

Řecký ostrov Samos patřící mezi skupinku severovýchodních Egejských ostrovů leží nedaleko Tureckého pobřeží, kde je omýván vodami Jónského moře. Své návštěvníky láká především krásnou krajinou, příjemným klimatem, historickými památkami a unikátní, typicky řeckou atmosférou.

Tento půvabný a věčně zelený ostrov býval v minulosti vyspělým centrem, kam jezdili odpočívat dokonce i Antonius a Kleopatra. K velkému rozvoji na Samosu došlo zejména za vlády krutého Polykrata, o čemž svědčí mnohé dochované památky. Z období rozkvětu se podařilo dochovat například Eupalionský kanál, který přiváděl vodu do hlavního města. Velmi ceněný je také chrám Heraion zasvěcený bohyni Héře, která se údajně na Samosu narodila. V neposlední řadě ostrov proslavil také matematik a filozof Pythagoras, jehož slavnou větu se učí děti ve školách po celém světě dodnes. 

Samos sousedí s ostrovy Chios, Ikaria, Fournoi, Agathonisi, Arkoi a Patmos. Krajina Samosu je velmi rozmanitá, povrch je porostlý zelení, po svazích a v údolích se táhnou vinice a olivové háje. Bujná vegetace dává ostrovu exotický ráz, zatímco nejvyšší hora ostrova Kerkis vytváří úžasné scenérie a je neopakovatelnou kulisou prázdninovým letoviskům vyrůstajícím pod ní. Vnitrozemí pokryté borovicovými lesy dostalo v roce 2001 tvrdou ránu, když ostrov zasáhl zničující požár. Z této katastrofy se naštěstí příroda rychle zotavuje.

V posledních desetiletích se Samos stal hodně oblíbeným, žádaným a populárním místem pro letní turistiku, sezóna je zde od května do října. Kromě památek a krásné přírody se ale na Samos jezdí hlavně za odpočinkem na pláži. Pobřeží Samosu je dlouhé cca 150 km a po celé délce je lemováno šňůrou letovisek. Přijedete-li sem během hlavní letní sezóny, musíte počítat s tím, že je většina hotelových pokojů pronajímána cestovními kancelářemi. Ubytování je tak možné jen v soukromí u místních obyvatel.

Do celého světa se ze Samosu vyváží skvělé dezertní víno, které je údajně sladké jako med a dokonce si jej objednávají až z Vatikánu. Ochutnejte Samos Grand Cru nebo Samos Arthemis ze samoských družstevních sklepů a určitě nebudete litovat. Úspěchem pěstění vína je příznivé středomořské klima, tedy horká léta s menším množstvím srážek a mírné, vlhké zimy. K místnímu rostlinstvu patří neodmyslitelně olivovníky, jejichž plody se přidávají jako chuťovka do tradičních pokrmů nebo se z nich vyrábí olivový olej. Dále je krajina poseta citrusovníky, platany a cypřiši. Pro tento řecký ostrov je typické také tkalcovství, hrnčířství a výroba pestrobarevné keramiky.

Hlavní město ostrova se jmenuje také Samos, ale někdy se mu říká i Vathi. Rozkládá se na severovýchodním pobřeží v krásném širokém zálivu, který slouží jako hlavní přístav pro celý Samos. Bílé domky jsou zde roztroušeny v zelených kopcích a nijak nenarušují ráz krajiny. Vathi má dlouhou a zajímavou minulost, první zmínky o osídlení pocházejí z období kolem roku 3000 před Kristem. O historii se můžete dozvědět spoustu zajímavých informací ve vynikajícím Archeologickém muzeu, které vlastní jednu z nejlepších sbírek votivních obětí v Řecku. Zlatým hřebem muzea je však pětimetrová archaická socha mladíka zvaná kouros, která pochází z 6. století před naším letopočtem.

Ve městě dnes žije kolem 10 tisíc stálých obyvatel, kteří se živí převážně zemědělstvím a cestovním ruchem. Samos Town je dnes také největším obchodním centrem východní části ostrova. Hlavní městská pláž je oblázková, trochu stranou se pak rozkládá ještě několik menších romantických pláží, které poskytují dostatek soukromí. Pokud si pronajmete auto nebo motorku, můžete se vydat dále za město a navštívit i odlehlejší pláže. Všude máte možnost vyzkoušet si vodní sporty nebo zahrát plážové hry. Je zde také možnost občerstvení v plážových tavernách.

Nedaleko hlavního města leží Pithagoria, původní hlavní město vybudované v 6. století před Kristem. Dnes jde o moderní středisko turistického ruchu, jehož hlavní atrakcí jsou trosky římských koupelí a překvapivě dlouhý akvadukt. Město dostalo jméno po slavném matematikovi Pythagorovi, který se zde kolem roku 580 před Kristem narodil. Další větší město Karlavassi najdete na severním pobřeží ostrova. Turisty toho zde ale moc nečeká, jde spíše o průmyslové město s mnoha opuštěnými skladišti a továrnami. Na ostrově Samos se nachází také více než 20 pozoruhodných klášterů a kostelů, většinou z 16. století.

Až budete unaveni z prohlížení památek, vydejte se na některou z místních pláží, které jsou většinou oblázkové, ale sem tam narazíte i na písečnou nebo smíšenou pláž. Modrou vlajkou EU za kvalitu se pyšní například pláž Chrissi Ammos, naprosto fantastickou okolní přírodou a úžasným klidem zase pláž Kerveli. Nejoblíbenější pláží pro milovníky vodních sportů se stala Kokkari, neboť je na ní neustále větrno. Vyhlášené jsou také pláže Lemonakia, Votsalakia, Potokaki, Psili Ammos nebo Tsamadou. Kouzelným místem ke koupání je i malé jezero situované asi 3 km západně od letoviska Karlovassi, kde jsou k vidění vodopády Potami.

- jap -
Foto: Najots

Předchozí články z Řecka:
Mykény
Argos, centrum mykénské kultury
Rethymno, město a přístav na Krétě
Chalkida, jen krůček od pevniny
Athény - Náměstí Omonoia

Článek byl zobrazen 8 203 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA