Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Náměstí Syntagma – srdce moderních Athén

V samotném centru Athén se rozkládá náměstí Syntagma, jehož název by se dal přeložit jako Konstituční náměstí. Je jedním z nejdůležitějších náměstí v řecké metropoli, sídlí zde významné instituce, obchodní společnosti a právě zde probíhá populární výměna stráží příslušníků národní gardy.

ZÁJEZDY DO ŘECKA NA SVETADÍLECH

Příslušníci čestné stráže jsou známí jako „Evzones“ zde v tradičních barevných uniformách střeží hrob Neznámého vojína. Hrob se nachází před budovou Parlamentu neboli Vouli a vymezuje hranice náměstí. Hlavní slavnostní střídání stráží probíhá v neděli o jedenácté dopoledne, samozřejmě ale můžete přijít kdykoliv a sledovat „evzony“ při pravidelné střídání. Jedná se o pečlivě nacvičený a choreograficky propracovaný rituál, kterého se účastní dva vyměňovaní strážní, dva jejich nástupci a jeden velitel, který má celé divadlo na povel. Muži mají na sobě uniformy sestávající se z červeného baretu, zimní tmavé tuniky nebo letní červené vesty, krátkého bílého kiltu oblečeného přes bílé kamaše a červených dřeváků ozdobených mohutnými bambulemi.


Foto: Bull's-Eye Arts / Shutterstock.com

Na náměstí se nachází řada významných hotelů a nespočet dražších či levnějších obchodů a butiků nabízející zboží významných módních značek. Jakousi značkou kvality mezi místními hotely je Hotel Grande Bretagne. Za běžných okolností byl hotel využíván vysokými hodnostáři, kteří přicestovali na návštěvu Parlamentu. Stal se také oblíbeným pobytovým místem pro světové celebrity, v minulosti hotel navštívila například herečka Elizabeth Taylor, hudební skladatel Richard Strauss nebo sir Winston Churchill.

Snad nejvýraznější stavbou na náměstí je již zmiňovaná budova řeckého Parlamentu, která bývá někdy nazývaná také Vouli. Stavba původního paláce byla dokončena v roce 1842. Ze zdejšího balkonu pak král Ota I. vyhlásil první řeckou ústavu. Vouli stojí na vyvýšené východní straně náměstí. Za budovou parlamentu se rozprostírají rozsáhlé Národní zahrady, veřejný park založený královnou Amálií. Také střed náměstí Syntagma má krásnou parkovou úpravu. Mimo příjemného posezení a osvěžení v horkých letních dnech u kašny s vodotryskem, slouží k pořádání nejrůznějších akcí města, koncertů, vystoupení politických stran nebo ekologů.


Foto: řecký parlament

Náměstí je lemováni mnoha bankami a narazíte zde také na řadu významných budov jako je například Národní knihovna, Univerzita nebo Akademie umění. Najdeme zde také terminály leteckých společností a budovu úřadu společnosti American Express. Poblíž náměstí Syntagma se nalézají zbytky největšího chrámu v celém Řecku - chrám Dia Olymského. Sloupy měřily 17 metrů a trvalo neuvěřitelných 700 let, než byl chrám dokončen.

Náměstí Syntagma je známé také jako důležité centrum veřejné městské dopravy, nachází se zde jedna z hlavních dopravních křižovatek. Začíná tady severovýchodní linka metra a je tu také možnost přesednout na ostatní dvě linky. Nejnovější stanice linky metra zde byla otevřena v roce 2000. Z toho důvodu je tu po celý den poměrně rušno.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Ostrov Kréta - jeskyně Diktean Andron
Athény - Lykavittos
Tinos - místo zjevení Panny Marie
Řecká architektura
Ioanina – centrum turecké moci
Pohoří Pindos - nejodlehlejší kout Řecka

Článek byl zobrazen 8 195 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA