Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrov Kréta - jeskyně Diktean Andron

Ve vnitrozemí východní Kréty se nachází jeskyně Diktean Andron, kde podle pověsti bohyně Rheia porodila boha Dia. Jeho otec Kronos v obavách, že by jednou přišel o svůj trůn, všechny své děti ihned po narození pojídal. Ale v případě Dia tomu bylo jinak, jeho matka jej před krvelačným otcem zachránila.

Rheia už totiž nemohla déle přihlížet, jak její děti umírají, a tak ukryla Dia v jeskyni Diktean Andron a Krona obelstila tím, že mu podala k jídlu kámen. Jakmile Zeus dospěl, stal se skutečně vládcem celého vesmíru a otcem všech ostatních bohů. Nicméně panuje podezření, že Zeus narozený v jeskyni Diktean Andron není tím samým bohem, jež později sídlil na hoře Olympos. Údajně jde spíše o krétského Dia uctívaného jako bůh úrody, který zemřel a každý rok byl znovuzrozen.

Jeskyně Diktean Andron je jedinečná zejména svými rozměry a pak také úžasnými tvary krápníků. Abyste si mohli prohlídku co nejlépe vychutnat, je dobré se vybavit čelovkou nebo ruční svítilnou. Důležitá je také nepromokavá obuv s antiskluzovou podrážkou. Jeskyně je totiž volně přístupná, pokud si tedy troufáte, můžete se vydat na prohlídku bez průvodce.

Nejlepším výchozím místem k jeskyni je vesnice Psychro, ze které vede značená pěší cesta. Ta se klikatí dubovými lesy a po 15 minutách chůze se ocitnete u vchodu do jeskyně. Komu by cesta nahoru dělala potíže, má možnost si pronajmout osla. Při vchodu do jeskyně je třeba dávat velký pozor, na příkrých schůdcích je možné snadno uklouznout. Také tady se vám bude hodit svítilna.

Když zdoláte krkolomné schůdky, otevře se před vámi impozantní Hlavní síň. Je hluboká 70 metrů a přiléhá k ní ještě několik menších komnat. V té levé se údajně narodil Zeus. Na dně se nachází malé jezírko s ledovou vodou. Na prohlídku jeskyně je nejlepší se vypravit buď brzy ráno, nebo pozdě odpoledne, jinak se ztratíte v davu turistů. V hlavní sezóně se během dne mohou u vstupu do jeskyně vytvořit dlouhé fronty.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Athény - Lykavittos
Tinos - místo zjevení Panny Marie
Řecká architektura
Ioanina – centrum turecké moci
Pohoří Pindos - nejodlehlejší kout Řecka
Samos - vinařský ráj

Článek byl zobrazen 5 777 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA