Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Poloostrov Pilion

Ve středním Řecku se v oblasti Thesálie rozkládá poloostrov Pilion, který je opředen mnoha mýty a legendami. Údajně sloužil bohům jako místo odpočinku, kam chodili jíst a pít. Dnes sem za stejným účelem přijíždějí Řekové a stále více turistů, na které zde čekají krásné pláže, příjemné ubytování, rozlehlé lesy, ovocné sady a nedotčené horské vesničky.

ZÁJEZDY DO ŘECKA NA SVETADÍLECH

V řecké mytologii byl poloostrov sídlem bájného krále Pélea, ale pobýval zde Achilles, Hérakles, Jáson i Théseus. Hora Pilion na severovýchodě poloostrova však byla také domovem kentaurů – tvorů, kteří měli horní polovinu těla lidskou a zbývající část koňskou. Kentauři byli proslulí svými bujarými pijáckými manýry. Jedinou výjimkou byl dobrotivý kentaur Chairón, který vychoval mladíka jménem Jáson. Jáson pak přislíbil, že se pokusí získat trůn vykonáním hrdinského činu, čímž mělo být dobytí unikátní trofeje v podobě zlatého rouna. Jedině tak mohl uplatnit svůj nátok na království. Společně s padesátkou argonautů proto vyplul na lodi Argó v přístavu Volos, který je považován za vstupní bránu na poloostrov Pilion.

Klikaté silničky protínající poloostrov vedou krásnou přírodou do malých rázovitých vesniček, některé jsou malými letovisky přímo na mořském pobřeží, jiné se ukrývají v horách. Celkem je zde rozeseto 24 horských vesnic, které se mohou pochlubit jedinečnou architekturou. Doslova se totiž šplhají po zalesněných úbočích, jindy po strmých svazích nebo bývají skryté v zelených úvalech. Pilionu vévodí stejnojmenná hora vysoká 1651 metrů nad mořem. Poloostrov to jsou zelené hory s hustými lesy, potoky a prameny, které v průběhu časů vytvořily nespočet malých a jedinečně krásných údolí. Na poloostrově dnes objevíte řeckou idylu, písečné pláže, přátelské lidi a ochutnáte čerstvé pokrmy z ryb. Pokud zde strávíte alespoň týden, budete nadšeni tím, jak je tento kraj ještě nedotčen turismem. Budete mít pocit, že jste objevili to pravé Řecko.

Pilion je přitažlivý v každém ročním období, proto se jeví jako ideální místo pro poklidnou dovolenou, kde se nebudete prodírat davy turistů. Řekové už krásu tohoto poloostrova znají, ale většině zahraničních turistů zůstává zatím utajen.  Ti míří většinou o něco dále, na ostrovy Skiathos, Skopelos, Evia nebo Alonnisos, které jsou roztroušeny v Egejském moři.

Centrem poloostrova je průmyslové městečko Volos, kde se nachází také hlavní přístav. Odtud návštěvníci míří do nitra poloostrova. Volos patří mezi čtveřici měst, kde se během olympiády v roce 2004 hrál fotbalový turnaj. Dobrým důvodem k návštěvě města je vynikající Archeologické muzeum, k jehož nejvzácnějším pokladům patří předměty pocházející z nedalekých archeologických nalezišť Domini a Sesklo.

Jakmile opustíte Volos, ocitnete se v zeleni, uprostřed bujných lesů Pilionu. Vaší další zastávkou může být tradiční řecká vesnička Makrinitsa krčící se na horských svazích. Ve 13. století ji založili uprchlíci z Konstantinopole. Počítejte s tím, že budete muset auto zaparkovat před vstupem do vesnice a dál pokračovat po svých, protože místní strmé ulice dlážděné kočičími hlavami nejsou pro jízdu autem zrovna vhodné. Makrinitsa je navíc úředně chráněnou památkou, kde najdete řadu zrenovovaných tradičních sídel, ze kterých se staly stylové hotely. Ve zdejších tavernách máte možnost ochutnat opravdové gurmánské speciality. Vesnice se rovněž pyšní několika kostely a klášterem. Navíc se odtud naskýtá nádherný výhled na Volos a Egejský záliv.

Pokud se vydáte dále na jih, narazíte na vesničku Vizitsa, kterou byste také neměli projet bez povšimnutí. Kromě toho, že zde stojí krásně opravená sídla sloužící pro ubytovací účely, se zde také výborně vaří. Přes den zde bývá poměrně rušno, ale večer se tato horská obec stává kouzelným a klidným místem, stejně tak jako tomu bylo před sto lety.

Další vesnicí je Milies, která ukrývá zajímavé staré vilky, kostely a nevelké Milieské muzeum lidových tradic. Za letních víkendů odtud vyjíždí parní vlak do městečka Ano Lechonia. Pravidelný provoz nostalgických vlaků mezi těmito lokalitami byl zahájen 26. května roku 1996. Trasa vede zajímavým horským úsekem a má celkem 16 km. Cesta je velmi příjemná, kocháte se při ní příjemnou krajinou, což vám jistě dodá dobrou náladu.

Pokud hledáte pláž, zamiřte do atraktivního malého plážového střediska Agios Ioannis, kde se můžete koupat, slunit a věnovat se mnoha vodním sportům. V několika zdejších restauracích podávají tradiční pilionské pokrmy. O něco jižněji leží vesnice Tsagkarada, která si stále uchovává svůj ryze venkovský charakter. Proslavila se hlavně tím, že zde roste největší a nejstarší platan v Řecku, který je starý úctyhodných tisíc let. Strom měří po obvodu 18 metrů. Celou oblast pokrývají platanové a dubové lesy. Mezi jabloňovými a třešňovými sady jsou ukryté kamenné domy, jež porůstá vinná réva.

Na samotném jihu poloostrova Pilion leží nevelký výběžek zvaný Trikerion, jehož architektura má v sobě zahrnuty také prvky kykladského stylu. Právě zde je situována například půvabná rybářská vesnička Agia Kiriaki, ve které se zastavil čas. Zde se ještě tradičním způsobem v dílnách vyrábějí rybářské loďky. Přestože tady nenajdete pláž a ani možností ubytování a stravování není mnoho, je vesnice velmi idylickým koutem světa. Rozhodně se tedy vyplatí zde alespoň chvíli zůstat, jen tak relaxovat a vypustit všechny starosti moderního světa. Odtud vede silnice a následně jen pěší stezky do ještě poklidnější vesničky jménem Trikeri, ležící na vrcholku kopce. Jestliže se chcete dostat na Sporady, musíte do vesničky Aria Kiriaki, odkud pravidelně vyplouvají čluny.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Náměstí Syntagma – srdce moderních Athén
Ostrov Kréta - jeskyně Diktean Andron
Athény - Lykavittos
Tinos - místo zjevení Panny Marie
Řecká architektura
Ioanina – centrum turecké moci

Článek byl zobrazen 7 039 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA