Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Skópelos – kouzelný ostrůvek v souostroví Sporady

Nedaleko řecké pevniny leží kouzelný ostrůvek Skópelos patřící ke známému a hojně navštěvovanému souostroví Sporady v Egejském moři. Přestože je Skópelos hned druhým největším ostrovem tohoto souostroví, nepatří kupodivu k těm nejnavštěvovanějším. I v hlavní turistické sezóně zde na návštěvníky čeká klid a pohoda.

Skópelos je převážně hornatý ostrov, ale úrodné nížiny také nejsou výjimkou. Má na délku asi 45 km a jeho šířka je okolo 10 - 12 km. Zaujímá plochu 96 km2 a má 10 000 obyvatel, z toho jich 3 tisíce žije v hlavním městě Skópelos. Severovýchodní pobřeží je strmé, tvoří ho většinou skalnaté útesy a jediná větší a přístupná zátoka je u hlavního města. Jihovýchodní pobřeží má mírnější profil. Skópelos se může pyšnit také označením nejzelenějšího řeckého ostrova. Z velké části jej pokrývají husté borovicové lesy střídající se s  travnatými pláněmi, platanovými údolími a barevnými vinicemi. Vegetaci doplňují také sady mandlovníků, olivovníků a ovocných stromů, které prosycují vzduch omamnou vůní květů a plodů.

Většina návštěvníků přijíždí na Skópelos kvůli jeho 67 kilometrů dlouhému pobřeží, ozdobenému bezpočtem hlubokých zálivů. Může se tak pochlubit řadou skvělých pláží. Mnohé z nich se již stačily přizpůsobit turistice, a tak tu bez problémů najdete veškerý komfort, jako jsou slunečníky, lehátka, občerstvení, vodní sporty a další atrakce. Přesto se dá o ostrovu říct, že doposud zůstal ušetřen negativních projevů masové turistiky. Stále zde totiž můžete objevovat panenské krásy odlehlých míst, kde se nesetkáte ani s živáčkem. Největší a údajně i nejkrásnější pláží Skópelosu je Milia ležící na severu ostrova, nedaleko letoviska Panormos. Za návštěvu ale stojí také pláže Adrina, Agnonda, Armenopetra, Elios, Glyfoneri, Glisteri, Hovolo, Kastani, Limnonari, Loutraki, Panormos, Perivolou nebo Velanio. 

Během pobytu můžete podnikat různé výlety po ostrově nebo na lodi, navštívit můžete třeba i nedaleký ostrov Alónissos, který je svou úžasnou panenskou přírodou oblíbeným výletním místem. Vnitrozemí ostrova Skópelos je poseté kapličkami, kláštery, tradičními domečky a poutními místy, které jsou obklopeny překrásnou vegetací.

Ostrov má jeden z nejkrásnějších přístavů v celém Řecku, ten se nachází v již zmiňovaném hlavním městě Skópelos. To je také centrem administrativy, kultury a obchodu. Patří mezi městské památkové zóny a je unikátním příkladem původní architektury souostroví severní Sporady. Než se z něj vydáte do vnitrozemí, prohlédněte si alespoň některý ze zdejších celkem 123 kostelů. Zajímavý je například Agios Athanasios postavený v 9. století, který je vyzdoben nádhernými freskami z 16. století. Kostel je ukrytý za mohutnými zdmi Benátské pevnosti jménem Kastro vybudované na svahu nad přístavem. Nechal ji postavit Filip Makedonský ve 4. století před naším letopočtem na místě, kde v minulosti stával chrám bohyně Athény. 

Z hlavního města vede jen jediná silnice, ale k plážovým střediskům a vesnicím za ním vedou rozmanité pěší stezky. Pěknou procházkou s mírným stoupáním se dostanete až k nejvyššímu vrcholu ostrova, hoře Delfy v nadmořské výšce 680 metrů. Kopcovitá krajina na východ od města ukrývá pět mužských a ženských klášterů, z nichž tři jsou přístupné návštěvníkům. V klášteře Evangelistria žijí řádové sestry, které ve zdejším obchůdku prodávají vlastnoručně zhotovené výrobky uměleckého řemesla. Do roku 1980 byl pro turisty uzavřen mužský klášter Metamorphosis, podstoupil však rekonstrukci a následně byl také otevřen veřejnosti. Další ženský klášter s názvem Prodromos stojí na místě, odkud se naskýtá jedinečný výhled přes Egejské moře k ostrovu Alónissos. Přibližně čtyři kilometry jižně od hlavního města leží vesnička Stafilos, pod níž se v zálivu Velanio v minulosti rozkládaly římské lázně. Najdete zde pláže Stafilos a Velanio, která je z poloviny pláží nudistickou, s jemným pískem a malými kamínky.

- jap -

Další články z Řecka: 
Athény - severní svahy Akropole
Rhodos – ostrov, který strážil Hélios
Korint – lodní zkratka
Proč vyrazit na dovolenou do Řecka?
Kefalonie – největší Jónský ostrov

Článek byl zobrazen 11 673 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA