Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kefalonie – největší Jónský ostrov

Největší Jónský ostrov se nachází mezi Lefkadou a Zakynthosem ve vodách Jónského moře na západ od Řecka. Asi 45 tisíc obyvatel žijících převážně v hlavním městě ostrova, Argostoli, je vstřícných, milých a neskutečně pohostinných.

Ostrov samotný je velmi hornatý. Mega Soros, jeho nejvyšší hora, se tyčí 1628 metrů nad moře. Všude okolo je spousta zeleně. Úbočí hor obrůstá vzácná kefalonská jedle, olivovníky, vinná réva, divoké květiny a to vše dokresluje tyrkysové moře tak čiré, že na dně vidíte čile se prohánějící rejnoky, platýse a jinou mořskou havěť.

„Polozapomenutý ostrov Kefallénie se neprozřetelně a nepředloženě zvedá z Iónského moře. Je to ostrov tak prastarý, že ze samotných skal dýchá nostalgie a červená půda leží zmámená nejen prudkým sluncem, ale hlavně nesnesitelnou tíhou vzpomínek.“ Louis de Berniéres, Mandolína kapitána Corelliho

Kefalónie, svědek historie

Osud tohoto řeckého ostrova je neoddělitelně spjat s válkou a zemětřesením. V průběhu věků Kefalonii vládli Byzantinci, Frankové, Otomané, Benátčani, Francouzi, Britové, Němci i Italové. To ovlivnilo místní architekturu i samotnou atmosféru. Během druhé světové války zde při kapitulaci přišlo o život okolo pěti tisíc italských vojáků a následně při obrovském zemětřesení v roce 1953 i mnoho místních obyvatel.

ostrov Kefalonie, Řecko
Foto: ostrov Kefalonie

Odkud se vzalo pojmenování Kefalonie, je sporné. Podle jedné verze vychází z řeckého slova „kefali“ (hlava). Kefalonie kdysi plnila funkci správního centra a navíc je největší ze všech Jónských ostrovů, takže to dává smysl. Poněkud poetičtější je, jako obvykle, mytologický původ. Údajně název znamená „Ostrov Kefalův“. Kefalos byl mýtický bojovník se smutným osudem, syn boha Herma a Hersé. Během svého života omylem zabil svou lásku, za což byl z ostrova nakonec vyhnán. Obyvatelé na jeho památku ostrov pojmenovali jeho jménem.

Kefalónie a její rarity

Velmi slavným fenoménem je skála Kounopetra na nejjižnějším cípu východního poloostrova Paliki. „Pohybující se kámen“, jak se v překladu jmenuje je vskutku výstižný název. Tento jedinečný geologický úkaz se ještě před velkým zemětřesením podle síly vln pohyboval podél pobřeží z východu na západ.

Rarit je na Kefalónii více. Například Katavothres. Tajemná voda ztrácející se v hlubinách ostrova dala vzniknout velkému množství mlýnů, které využívaly síly vody. Ta pod povrchem urazí 20 kilometrů, aby se vlila do jezer Melissani a Karavomilos.

Jeskyní je ostrov plný

Pokud nemáte přírodních krás dost, jeskyně Drogarati by vás mohla také zajímat. Řecká verze Macošské jeskyně je plná krápníkových útvarů, na které si můžete dokonce i sáhnout. Díky tomu však krápníky pozvolna chátrají a oproti českým jeskyním tak Drogarati vypadá trochu jako jejich chudý příbuzný. Navštívit ji můžete i při jednom z mnoha koncertů, které se tam pořádají kvůli skvělé akustice.

Okolo tří kilometrů od městečka Sami se nachází jeskyně Melissani s jezerem stejného jména. Pokud vám kefalénské moře přijde průzračně modré, v Melissani vám dojdou slova. Modrá laguna skrytá v hloubi skal v kombinaci s procházejícími slunečními paprsky je naprosto magická. Atmosféru si plně vychutnáte z malých lodiček.

Městský život a pláže

Pokud dostanete chuť na městský život, navštivte Argostoli a Fiskardo. Obě jsou přístavní městečka s typicky řeckou atmosférou a ostrovním vnímáním času. Ten se zde tak nějak neřeší. Vždyť se pořád mění. Fiskardo je bezpochyby nejkrásnější městečko ostrova, v poslední době však podlehlo turistickému ruchu. Vychutnat si zde můžete i skvělou řeckou kuchyni v jedné z pobřežních taveren.

pláž Myrtos, Kefalonie, Řecko
Foto: pláž Myrtos, Kefalonie

Čistota se nedá kefalénským plážím upřít. Turisty jsou okupované tak akorát, ani mrtvo, ani přelidněno. Užijete si na nich kromě plavání a slunění i šnorchlování. Průzračná voda s množstvím malých rybek, rejnoků, platýsů, jež se prohání po mořském dnu a mezi skalisky je jako vystřižená z katalogu cestovní kanceláře. Nejznámější jsou Sami, Skala, Agia Efimia a Myrthos

Z Kefalónie si domů určitě odvezte olivový olej a med. Ten je proslulý díky své zvláštní vůni. Cítíte v něm tymián a dřeviny. Výborný je i s nakládanými oříšky. Řeckou pochoutkou je pak hustý bílý jogurt zalitý medem s oříšky. Hutná lahůdka dokáže zasytit na dlouhou dobu, a pokud ji jednou ochutnáte, jen tak na ni nezapomenete. Stejně jako na Kefalónii samotnou.

- lub - 

Další informace o Kefalonii na Světadílech - informace o ostrově, obcích a letoviskách, rady a tipy na cesty 

Další články z Řecka: 
Lefkada, bílý ostrov s jednou z nejkrásnějších pláží světa
Korfu – Jónský smaragd
Eretria - středověké město na ostrově Evia
Athény – náměstí Monastiraki
Philippi – památka na Filipa II. Makedonského

 

Článek byl zobrazen 8 599 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA