Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lefkada, bílý ostrov s jednou z nejkrásnějších pláží světa

Možná znáte ty situace, kdy si prohlížíte katalogy cestovních kanceláří a obdivně vzdycháte nad tyrkysovou vodou, zlatavým pískem a prázdnou pláží. Po příjezdu do destinace se pláž z větší dálky obrázku již příliš nepodobá a přímo na místě, obklopeni chaosem, máte chuť trhat si vlasy. To však rozhodně není případ Lefkady.

Jeden z Jónských ostrovů ležící mezi Kefalonií a Kerkirou kdysi okouzlil rybáře bělostí svých skalních útesů. Dostal po nich jméno. I přes výbornou dostupnost je ostrov dosud nepoznamenán turistickým ruchem a tak se zejména vnitrozemí může pyšnit zachováním původního stylu života a několika příspěvky v UNESCO. Domky zde stále staví hlavně ze dřeva a kamení a obyvatelé často oblékají tradiční oděv. Čas na ostrově plyne tak trochu líně a jak se mu zlíbí, což rozhodně svědčí upracované duši výletníků toužících po odpočinku.

ostrov Lefkada, Řecko

I na ostrov se dá dojít po suchu, nevěříte?

Takovou malou raritou je most spojující ostrov s pevninou. Dříve velmi mělká laguna mezi Lefkadou a poloostrovem Plagiá byla prokopána, aby mohly kolem ostrova projíždět lodě. Krátce potom si Řeci usmysleli, že by bylo fajn, kdyby se na ostrov dalo dostat i suchou nohou a tak postavili most. Ten je sklápěcí, aby mohly lodě stále projíždět. Most zajišťuje dopravní spojení Lefkady s Řeckem i mezinárodním letištěm v Preveze.

A zase ten Odysseus…

Ostrov je opředen mnoha legendami. Ta nejméně překvapivá je spojena s Odysseem. Někteří historici tvrdí, že Lefkada je jeho rodištěm a označují ji za dávnou Ithaku. Vznikají tak rozpory mezi nimi a zastánci současné Ithaky, dosud ale nikdo nebyl schopen svou domněnku podložit.

Když se z jižního cípu ostrova (mys Doukato) kouknete do hlubiny, zjistíte, že působí takřka magicky. To si mysleli i staří Řekové, když toto místo označili jako vstup do Hádovy říše. Jak praví jedno lidové moudro, na každém šprochu, pravdy trochu. Na tomto místě totiž přišlo o život nemalé množství lidí. Zpočátku se jednalo zejména o sebevrahy, mezi něž se prý řadila i básnířka Sapfó, která skočila do vody kvůli nešťastné lásce. Později zde byl vystavěn Apollónův chrám. Lidské oběti byly shazovány do hlubiny. Aby pád trval delší dobu, přivazovali k obětem kněží živé ptáky. Dnes na jeho místě najdete maják.

Pláže, které patří mezi nejkrásnější na světě

Když jsem psala, že Lefkada je skutečně jako vystřižená z katalogu, nepoužívala jsem nadsázku. Místní pláže se řadí k těm nejkrásnějším v Řecku, některé dokonce patří i k nejkrásnějším na světě. Pomyslnou královnou je Porto Katsiki, jedna z deseti nejhezčích pláží světa. Přístup k ní je trochu fyzicky náročný, ostatně jako k většině na ostrově, odměnou je však překrásná průzračná voda, pláž s jemným pískem a strmé skály dotvářející celkovou atmosféru.

ostrov Lefkada

Pokud vám přijde přístup na Porto Katsiki jako makačka. Bude cesta na pláž Egremni něco jako boot camp. Více než 300 schodů jako třešínka na dortu po jízdě ve zběsilých řeckých zatáčkách dokáže odradit i toho nejzarytějšího turistu. Ti, co vydrží, budou odměněni nádhernou liduprázdnou asi kilometrovou pláží.

Města Lefkada, Nidri a Vassiliki jsou typickými turistickými letovisky. Množství obchodů, obchůdků, taveren a barů lemují pobřeží. Nečekejte zde soukromí, ale kvalitní služby a čilý turistický ruch, většina cestovatelů totiž končívá právě v jednom z těchto měst.

Lefkada je úžasným místem na dovolenou. Pokud chcete relaxovat, poznávat řeckou kulturu a tak trochu líný způsob života a vidět kus krásné země, určitě ji navštivte. A jídlo nechte doma. Místní taverny nabízí spousty dobrot, které stojí za to ochutnat.

- lub-

Další informace o Lefkadě na Světadílech - informace o ostrově a obcích na ostrově
Řecké ostrovy na Světadílech

Další články z Řecka: 
Korfu – Jónský smaragd
Eretria - středověké město na ostrově Evia
Athény – náměstí Monastiraki
Philippi – památka na Filipa II. Makedonského
Limnos čekající na objevení
 

Článek byl zobrazen 8 679 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA