Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Limnos čekající na objevení

V severovýchodním cípu Egejského moře se rozkládá nádherný a turismem ještě příliš nedotčený ostrov Limnos. Ostrov s rozlohou 475 km2 nabízí mnoho možností ke strávení klidné a pohodové dovolené. Na více než 250 kilometrech pobřeží na vás čekají zlatavé písečné pláže a nádherně čistá průzračná voda.

Limnos je součástí řecké prefektury Lesbos, která pod sebe zahrnuje také ostrov Agios Efstratios ležící na jihozápadě. Z Limnosu to není daleko k tureckému pobřeží a tureckým ostrůvkům Imbros a Tenedos. Na řecké pevnině je mu nejblíže poloostrov Athos patřící k Chalkidiki. Díky své poloze na jihu Evropy se může pochlubit příjemně teplým klimatem. V letních měsících zde prší jen velmi zřídka a většina dnů je slunečná. 

Limnos
Foto: Limnos

Ostrov má velmi členité pobřeží tvořené třemi výraznými poloostrovními výběžky, mnoha zálivy a mysy. Asi v polovině je Limnos přetnut hlubokou rýhou zálivu Moudros, který je jedním z nejlépe položených přírodních přístavů v Egejském moři. Tato skutečnost a také blízkost Turecka je hlavním důvodem přítomnosti několika vojenských základen. Zvuk prolétajících letounů zde tak není ničím neobvyklým. 

Západní polovina ostrova je převážně skalnatá, poznamenaná vulkanickou činností, zatímco pro východ jsou typické roviny, zemědělské a bažinaté oblasti. Nejvyšším bodem ostrova je Skopia (Vigla) dosahující nadmořské výšky 470 metrů. Horský terén je využíván zejména jako pastviny pro ovce, vyskytují se zde morušovníky, ovocné stromy a sem tam narazíte na vinohrady. Ostrovem neprotékají žádné řeky, jedinou zásobárnou vody jsou dvě jezera Hortarolimni a Alyki ve východní bažinaté části ostrova. Okolí těchto jezer využívají k přezimování nejrůznější druhy ptáků, žijí zde i hejna plameňáků. Na pobřeží jsou roztroušeny pláže, které ovšem postrádají vybavení, na jaké jsou turisté zvyklí z jiných řeckých ostrovů. Možná právě díky doposud nerozvinutému turismu si ostrov stále udržuje svou nezaměnitelnou originalitu, původní atmosféru a především krásnou, téměř nedotčenou přírodu.

Limnos
Foto: Limnos

Návštěvníky na ostrov láká také pohostinnost a vstřícnost místního obyvatelstva, lidé zde ještě nejsou otrávení turismem a ke každému hostu se tak chovají velmi vřele. V současnosti na Limnosu žije necelých 20 tisíc obyvatel, jejichž zdrojem obživy je převážně zemědělství, pěstování ovoce, vinné révy, obilovin a morušovníků, jež jsou nezbytným artiklem při výrobě hedvábí. Na pobřeží se lidé věnují rybolovu, v kopcovitém vnitrozemí zase farmaření. Ostrov je také známý svým hrnčířstvím, tkalcovstvím a proutěnými výrobky. Někteří z místních obyvatel se již zapojili i do cestovního ruchu a založili vlastní stravovací či ubytovací zařízení.

Od nepaměti se na ostrově podle starých receptur vyrábí sýry Kalathaki z kozího a ovčího mléka. Limnos však proslul také kvalitním vínem, produkuje se zde prvotřídní retsina, mladé víno tsipouro či nasládlé aromatické bílé víno Moshato Alexandrias. Z červených vín doporučujeme ochutnat Limnio, známé též pod jménem Kalampaki. Vinařství se zde daří díky vulkanické zemině a příjemnému podnebí.

Na Limnosu se nachází celkem asi 35 měst a vesnic. Hlavním městem a důležitým obchodním centrem je Myrina s 3400 obyvateli, ležící na západním pobřeží ostrova, která je někdy nazývaná také Hora či Kastro. Z místního přístaviště vyplouvají trajekty k okolním ostrovům a k pevnině. V okolí hlavního města Myriny najdete písečné pláže Romeikos Gailos a Riha Nera, které patří mezi turisticky vyhledávaná místa. Většina pláží ostrova je stále přírodní a nabízí dostatek soukromí. K městu patří půvabný rybářský přístav, nad kterým se tyčí zříceniny byzantského hradu, jež byl v minulosti vybudován na místě akropole. Odtud se naskýtá nádherný výhled na celé město a západní pobřeží ostrova. Pobřeží lemují neoklasicistní domy postavené v 2. polovině 19. století místními aristokraty. Starou část města protínají dlážděné uličky, v nichž jsou ukryty obchůdky se suvenýry, kavárny a restaurace lákající na čerstvé plody moře. 

Centru města dominuje katedrála Agia Triada, která stojí za návštěvu. V Myrině najdete Archeologické muzeum uchovávající sice pěknou, ale nepříliš rozsáhlou expozici. Najdete v něm předměty z celého ostrova Limnos a blízkého okolí. Artefakty jsou chronologicky řazené od doby bronzové po římskou nadvládu. Dále je možné navštívit Byzantské muzeum a Muzeum církevních pokladů. Milovníci historie si však jistě přijdou na své na některém z ostrovních archeologických nalezišť. Nedaleko Myriny byl například objeven Artemisův chrám datovaný do helénské doby. Zachovala se z něj centrální část s několika klenutými budovami. Významnou archeologickou lokalitou je také opevněné město Poliochni datované do 3. tisíciletí před Kristem, město Ifaistia a posvátné místo Kabireio. Na mnoha místech probíhají odkrývací práce dodnes. 

I mimo hlavní město je toho na ostrově dost k vidění, za návštěvu stojí třeba některá z typicky řeckých vesniček. Jednou z těch větších obcí ostrova je Kaspakas, kde stojí za to se jen tak toulat dlážděnými uličkami a nasávat zdejší pohodovou atmosféru. Plati je vyhledáváno pro svou nádhernou pláž a sněhobílé domky zasazené do svahu, Kornos zase kvůli léčivým horkým pramenům, které vyvěrají z hlubin země a dosahují teploty kolem 44 stupňů Celsia. Další vesnicí je Thanos, v ní můžete obdivovat kostel Panagia Kakkaviotissa zasvěcený Panně Marii. Byl postaven v nesnadno dostupné jeskyni na vrcholu kopce nad osadou. Památky z dob Byzantské říše naleznete v městečku Roussopouli, kde dodnes zůstaly zachovány zbytky původních opevnění a kostelů. Krásná je opuštěná vesnice Agia Sophia, nad kterou se tyčí čtyři úchvatné větrné mlýny. 

- jap -

Předchozí články z Řecka: 
Athény, čtvrť Kolonaki – dotek luxusu 
Vergina – pozůstatky starověkého města Agai
Skyros - domov malých koní
Athos - ženám vstup zakázán
Eurovíkendy: Athény – co si nenechat ujít při návštěvě Athén

Článek byl zobrazen 6 160 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA