Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Athény, čtvrť Kolonaki – dotek luxusu

Jednou z nejvyhlášenějších athénských čtvrtí je bezesporu Kolonaki, kde oproti jiným částem města najdete mnohem více galerií, starožitnictví a butiků s módním oblečením. Není se tak čemu divit, že zde potkáte zejména dobře situované Athéňany, kteří nemají hluboko do kapsy a mohou si užívat zdejšího luxusu.

Pokud se vydáte směrem ke Kolonaki, objeví se před vámi honosná budova Muzea kykladského umění, které patří k jedněm z nejzajímavějších objektů města. Bohužel však není příliš známé. Toto moderní muzeum bylo otevřeno v roce 1986 a dnes nabízí ke zhlédnutí sbírku 5000 let starých uměleckých artefaktů z Kykladských ostrovů. Sbírka je z větší části dílem řeckého loďaře Nikolase Goulandrise. Díky darům od dalších specialistů se nakonec rozrostla v největší a nejkrásnější sbírku svého druhu na světě. 

Athény
Foto: Athény

V muzeu si tak můžete prohlédnout vázy, skleněné předměty a sochy. Největší pozornost však poutá početná expozice kykladských figurín. Jde o obličejové masky, které jsou známé svou jednoduchostí. Díky jemnému osvětlení v muzeu si na nich můžete všimnout jemných nuancí tvarů a povrchů předmětů. Nejkrásnější z nich vznikly za vrcholného období kykladské civilizace, tedy zhruba v letech 3000 – 2000 před Kristem.

Sbírka muzea je velmi rozsáhlá, zabírá čtyři poschodí. V roce 1992 muselo být z kapacitních důvodů otevřeno další křídlo v sousedním sídle Stathatos, které je s původním muzeem propojeno neobvyklým proskleným koridorem. V některých místnostech nového křídla si návštěvníci mohou prohlédnout dobový nábytek, učiní si tak alespoň představu o tom, jak byl dům vybaven v době jeho vzniku, tedy roku 1885. V ostatních prostorách jsou vystaveny předměty, které se již nevešly do hlavní budovy muzea, dále pak řecká umělecká díla, jejichž majitelem je Athénská akademie. 

V Kolonaki máte možnost si zakoupit kopie některého z vystavovaných muzejních děl. Stačí navštívit místní dobře zásobený obchod s dárkovými předměty. Právě tam jsou vystaveny vynikající prodejní reprodukce. V Kolonaki má sídlo také Americká škola klasických studií, která byla otevřena roku 1926. Přitahuje zejména badatele, ty sem láká rozsáhlý archiv čítající na 24 tisíc knih. Tato atraktivní budova byla postavena v neoklasicistním stylu. Široká veřejnost si v ní může prohlédnout ještě četné obrazy krajin, jež visí na všech stěnách. K nejzajímavějším patří malby anglického básníka Edwarda Leara žijícího v letech 1812 – 1888. Další sbírka předmětů, které jsou zde k vidění, patřila lordu Byronovi. 

Jednou z nejznámějších nákupních ulic, která protíná oblast Kolonaki je Bukurešťská ulice. Právě na ní najdete to absolutně nejluxusnější, nejvýstřednější a samozřejmě i nejdražší zboží v celých Athénách. Při procházce ulicí tak potkáte hlavně mladé lidi oblečené podle posledních trendů, nebo postarší dámy posedávající se svými kapesními psími mazlíčky ve zdejších vybraných kavárnách. Ulice získala své jméno v roce 1913 na počest Bukurešťské dohody, kterou skončila druhá balkánská válka. V roce 1950 se zde začali objevovat první obchůdky s populárním americkým a evropským zbožím hned vedle obchůdků se zlatem a šperky. Byla tak prvním místem, kde se obyčejní Řekové mohli dostat k luxusnímu západnímu zboží. Dnes je Bukurešťská ulice symbolem luxusního nakupování pro celé generace. 

- jap - 

Předchozí články z Řecka:
Vergina – pozůstatky starověkého města Agai 
Skyros - domov malých koní
Athos - ženám vstup zakázán
Eurovíkendy: Athény – co si nenechat ujít při návštěvě Athén
Messénský poloostrov 

Článek byl zobrazen 6 856 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA