Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Eurovíkendy: Athény – co si nenechat ujít při návštěvě Athén

Okouzlující řecká metropole Athény ležící na poloostrově Attika je označována za kolébku civilizace a není se čemu divit. Vždyť právě zde se zrodila demokracie a působila zde většina filosofů antického světa. Ve středověku byly Athény silným městským státem a jeho historie prostřednictvím památek přežívá dodnes.

Athény jsou městem s velmi slavnou historií, bylo uctíváno nejen lidmi, ale také bohy. Oblast je osídlena již od neolitu. Historie samotného města sahá až do 3 tisíciletí před naším letopočtem, první písemná zmínka však pochází z 8. století před Kristem. Za vlády Peisistrata v 5. století před Kristem došlo k velkému rozkvětu města a Athény dosáhly svého vrcholu. V tuto dobu byly Athény centrem evropské říše. Následující staletí se však nesly ve znamení pokusů dobyvatelů ovládnout toto silné město. Od roku 395, kdy se Athény staly součástí Východořímské říše, začal jejich význam upadat. Dalšího rozkvětu se dočkaly až ve 12. století. V tuto dobu byla obnovena starověká Agora, vystavěno mnoho chrámů i kostelů a došlo také rozvoji byzantského umění.

Athény

Turci, kteří město v 15. století ovládli, jej přestavěli k obrazu svému. V roce 1822 proběhla válka za nezávislost a výsledkem bylo vyhnání Turků z Athén. Ti se však o pouhé čtyři roky později vrátili a potlačili řecké povstání. Řecko vyhlásilo svou nezávislost v roce 1830 a roku 1834 se Athény staly hlavním městem nově vzniklého Řeckého státu. V současnosti jsou politickým, finančním, obchodním a kulturním centrem Řecka, v němž žije okolo 5 milionů obyvatel. Athény jsou dnes také významnou historickou lokalitou plnou památek, muzeí a kulturních institucí. Hlavním zdrojem příjmů města je tak turistický ruch.

Architektura metropole je dosti různorodá, památky, které zde najdete, pochází z nejrůznějších období dějin. Kochat se můžete původními starořeckými památkami, obdivovat památky pocházející z období římského impéria, byzantskými svatyněmi, ale i výdobytky moderní řecké architektury. Nechybí ani repliky antických budov vystavěné převážně na konci 19. století. Athénské parky a náměstí jsou doplněny četnými sochami řeckých hrdinů, bohů a filosofů. 

Na severu a východě jsou Athény obklopeny horami Ymmytos, Pendeli a Parnitha. Město bylo vystavěno kolem Akropole, která je bezpochyby největší dominantou města. V minulosti byla náboženským centrem Athén, roku 1987 byla zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO. Akropole byla před nedávnem dokonce nominována na 7 novodobých divů světa. Na Akropoli se nachází chrám Parthenón zasvěcený bohyni Athéně, který pochází z roku 438 před Kristem. Tato unikátní mramorová stavba v dórském slohu patří v současnosti mezi nejvýznamnější památky celého Řecka a každoročně přitahuje obrovské množství turistů. 

Athény

Na nejposvátnějším okrsku Akropole byl v letech 421 - 406 před Kristem vystavěn Erechteion. Původně šlo o tři samostatné chrámy, které však byly po přestavbě sloučeny do jedné stavby. Střechu na severní straně tohoto chrámu drží šest soch půvabných dívek – tzv. karyatid. Celá Akropole je nejbohatším archeologickým muzeem světa pod otevřenou oblohou, zabývající se antikou. Neméně zajímavým místem na Akropoli je Agora, která byla obchodním centrem s administrativními budovami, chrámy i soudy, ale také místem, kde se odehrával běžný život athénských obyvatel. Jsou zde patrné pozůstatky škol, domů, lázní a tržišť. Mezi nejzachovalejší antické památky patří Hefaistův chrám. Nedaleko Agory stojí osmiboká Větrná věž, která má na každé ze svých stran (ukazujících do čtyř světových stran) reliéfy příslušných větrů. Mezi významné památky patří také mešita Fethiye Tzami z roku 1458 nebo Hadriánova knihovna.

Na úpatí Akropole se rozprostírá čtvrt Plaka, v níž se nachází mnoho zajímavých institucí, jako například Muzeum řeckého lidového umění, Muzeum Kanellopoulos nebo Muzeum lidových nástrojů. Je však známá také svým bujarým nočním životem. Ulice jsou zde lemovány množstvím barů, restaurací, kaváren a taveren. Za centrum Athén je považováno náměstí Syntagma, na němž sídlí nejrůznější obchodní společnosti. Na tomto náměstí se shromažďují turisté, kteří chtějí na vlastní oči vidět výměnu stráží příslušníků národní gardy. Na náměstí stojí také budova řeckého Parlamentu, Národní knihovna, Královský palác, Univerzita i Akademie umění. Z náměstí Syntagma se můžete pěšky vydat k pozůstatkům chrámu Dia Olympského, který býval jedním z největších řeckých chrámů.

Athény

Další athénskou čtvrtí, která stojí za návštěvu je Kolonaki. Potěší zejména milovníky nakupování, je totiž plná butiků s oblečením, ale také starožitnictví, antikvariátů, bazarů a galerií. Ty nejlepší nákupy však pořídíte v Bukurešťské ulici, která je v celé své délce lemována luxusními obchody se značkovým zbožím, ale i běžnými obchůdky se suvenýry a podobným zbožím. V roce 1986 bylo v Kolonaki otevřeno Muzeum kykladského umění – jak již název napovídá, jsou v něm uloženy až 5000 let staré předměty pocházející z Kyklad. Obrovské muzeum s názvem Benaki zase vystavuje předměty pocházející z helénského období. 

Za rušné centrum obchodu je rovněž považováno náměstí Monastiraki, v jehož středu se tyčí byzantský chrám. V jeho blízkosti se rozkládá nejstarší městský hřbitov Karameikos, na němž se pohřbívalo již ve 12. století. Tuto oblast zdobí rovněž katedrála Plateia Mitropoleos s půvabnými sochařskými pracemi, za povšimnutí jistě stojí Tsistarákiho mešita z roku 1759 fungující jako muzeum lidové keramiky. Ve čtvrti Omonia najdete jedno z nejvýznamnějších muzeí světa a to Národní archeologické muzeum, které vystavuje velmi obsáhlé expozice mykénského umění, antického sochařství a vázového malířství. Nejvyšším místem Athén je 277 metrů vysoký pahorek Lykavitos, na něž vede ve skále vytesaná pozemní lanovka. Z vrcholu, kde se nachází kaple Agios Georgios, je nádherný pohled na celé město. 

- jap - 

Další tipy na eurovíkendy: 
Amsterdam – co si nenechat ujít při návštěvě Amsterdamu 
Londýn – co si nenechat ujít při návštěvě Londýna 
Istanbul – co si nenechat ujít při návštěvě Istanbulu 
Benátky – co si nenechat ujít při návštěvě Benátek 
Budapešť – co si nenechat ujít při návštěvě Budapešti 
Řím – co si nenechat ujít při návštěvě Říma  
Paříž - co si nenechat ujít při návštěvě Paříže 
Madrid – co si nenechat ujít při návštěvě Madridu

Článek byl zobrazen 14 923 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA