Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Philippi – památka na Filipa II. Makedonského

Asi 15 km od řeckého města Kavala se rozkládají působivé trosky města Philippi, které dostalo své jméno po králi Filipovi II. Makedonském, otci Alexandra Makedonského. Město bylo vystavěno na počest vymanění Makedonie z vlivu Thráků v roce 356 před naším letopočtem.

Dnes se na místě tohoto kdysi prosperujícího a kvetoucího města nacházejí jen zříceniny staveb vybudovaných z převážné části v období římské nadvlády. Nejvýraznější památkou na nalezišti jsou pozůstatky vězení, kde byl zadržován sv. Pavel, když během svých misijních cest v roce 49 po Kristu poprvé zavítal na návštěvu do Evropy. 

Philippi řecko
Foto: Philippi

Město se ve starověku proslavilo zejména bitvou u Philippi, která se odehrála v roce 42 před Kristem. Právě zde také spáchali sebevraždu Brutus s Cassidem, kteří byli vrahy Julia Caesara. Své životy se rozhodli ukončit poté, co byli v této bitvě poraženi vojsky Marka Antonia a Gaia Octavia. 

V Philippi najdete také trosky poměrně velkého divadla, které bylo vystavěno v dobách panování Filipa II. Za římské éry pak bylo divadlo přestavěno a sloužilo jako amfiteátr. Ve městě byly odkryty zbytky obrovského kostela známého jako Bazilika B, který byl postaven v 6. století našeho letopočtu, ale stavba se bohužel zbortila pod tíhou klenuté střechy. 

Philippi Řecko
Foto: Philippi

Nedaleko baziliky jsou pak k vidění trosky veřejné latríny s padesáti mramorovými sedátky, což je opravdu obdivuhodné. Oblast ukrývá také fragmenty římských lázní z roku 250 po Kristu, které však byly nedlouho po vzniku srovnány se zemí mohutným požárem. V současnosti se v Philippi nachází také muzeum, které seznamuje návštěvníky s historií oblasti a vystavuje předměty objevené během archeologických vykopávek.

Philippi leží nedaleko silnice vedoucí z Kavaly do Dramy, jež je součástí Via Egnatia, která spojuje Řím s tureckým Istanbulem. 

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Limnos čekající na objevení
Athény, čtvrť Kolonaki – dotek luxusu
Vergina – pozůstatky starověkého města Agai
Skyros - domov malých koní
Athos - ženám vstup zakázán

Článek byl zobrazen 5 787 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA