Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Siros - centrum souostroví Kyklady

Hornatý a neúrodný ostrov Siros ležící v Egejském moři je správním a kulturním centrem řeckého souostroví Kyklady. Turistický ruch sem zatím ve velkém neproniknul, přesto má ostrov významné postavení díky přírodnímu přístavu Ermoupoli, jež kdysi býval hlavním přístavem pro celé Řecko.

ZÁJEZDY DO ŘECKA NA SVĚTADÍLECH

Siros, jehož břehy omývá průzračné teplé moře, je zcela netypickým kykladským ostrovem. Je totiž poměrně velký a také dost lidnatý. Ovšem, co se týče turistického ruchu, je zatím ve fázi rozvoje. Nenajdete zde zatím dostatečné zázemí a komfort, nicméně turisté sem jezdí stále častěji. Lákají je sem malá liduprázdná plážová střediska, rybářské vesničky a dostatek pláží, mezi kterými si každý vybere svou oblíbenou. K nejhezčím patří pláže Kimata, Agios Nicolaos, Ermoupoli, Ambela, Delfini a Ahladi. Klima ostrova je suché středozemní s minimem srážek a bohužel zde chybí jakýkoliv pramen, proto se na ostrově velmi šetří vodou. Z kohoutků teče jen slaná voda, pitná voda se tak musí kupovat. Jako na ostatních ostrovech tohoto souostroví vane především v srpnu severozápadní vítr zvaný ,,meltemi”. Ostrov je tak možné doporučit cestovatelům, kteří chtějí objevovat nová místa a ostrovy. 


Foto: Ermoupolis

Nejvyšší bod ostrova, hora Pyrgos dosahující výšky 441 metrů nad mořem, je součástí horského pásma vedoucího středem vnitrozemí. Vnitrozemí a jižní svahy jsou rozděleny kamennými zídkami. Na malých náhorních plošinách jsou rozesety farmy, kde se pěstuje zelenina, chová skot a včely. Právě z těchto farem pocházejí vynikající mléčné výrobky, zejména sýr San Mihali, skvělý pikantní sýr Kopanisti a med s příznačnou chutí tymiánu. Velmi důležitou obživou místních obyvatel stále zůstává výroba lodí. Severní část ostrova je drsná a hornatá s divokými rozeklanými útesy a s řadou velmi romantických, ale pouze pěšky přístupných pláží.

Ostrov Siros byl obydlen již kolem roku 3000 před Kristem, archeologické vykopávky zde odkryly nálezy dokládající existenci kykladské civilizace. Prvními obyvateli byli zřejmě Féničané, od nichž má také ostrov svůj historický základ. Z fénického jazyka získal Siros dokonce i svůj název. Později se stal stejně jako zbylá část Řecka součástí římské říše. Po odchodu Římanů zůstal opuštěný a ve 13. století jej ovládli Benátčané.  Ti zde na vrcholu kopce založili město Ano Siros, dnešní metropoli známou pod názvem Ermoupoli, která při pohledu z lodi vypadá se svými dvěma pahorky jako antické divadlo. Na kopci Ano Siros dnes najdete barokní římskokatolickou katedrálu sv. Jiří. Druhým pahorkem je Vrondalo, na němž žila řecká pravoslavná komunita.  Na jeho vrcholu dnes stojí byzantský kostel Kristova mrtvýchvstání.

Místní přístav byl důležitou zastávkou na námořní cestě mezi Malou Asií a západní Evropou, rozmach města a přístavu zabrzdil koncem 19. stol. až konkurenční přístav Pireus. Z těch dob také pocházejí četná honosná sídla. V současnosti je Ermoupoli považováno za nejlépe dochované neoklasicistní město v zemi, které je se svými 13 tisíci obyvateli zároveň největším městem na Kykladách. Hlavní město ostrova Siros bylo vyhlášeno národní historickou památkou Řecka.

Ermoupoli je bohatým centrem kultury i historie – najdete zde Archeologické muzeum, Kykladské muzeum umění, Kykladský historický archiv a Technické muzeum. Kulturním unikátem je Městské divadlo Apollo a významné náboženské stavby. Mezi Ano Siros a Vrondalo leží dolní město, jehož centrem je náměstí Plateia Miaouli dlážděné mramorem. V jeho středu stojí ohromující mramorové pódium, které je lemováno honosnými sídly a stinnými kavárnami. V rohu náměstí je situována budova radnice z roku 1876, postavená podle návrhu německého architekta Ernsta Zillera. Tentýž architekt projektoval ještě několik velkolepých athénských novoklasicistních staveb, včetně Prezidentského paláce. 

V sousedství radnice můžete navštívit Archeologické muzeum uchovávající nálezy z ostrova. Vedle stojí Apollonovo divadlo postavené v roce 1864 jako první řecký operní sál. V roce 1990 byla budova přestavěna po vzoru milánské La Scaly a získala zpět část někdejší slávy. Významnou církevní stavbou je kostel Agios Nikolaos, který ukrývá překvapivě okázalý ikonostas. Před kostelem stojí památník neznámého vojína, který byl odhalen koncem 19. století. 

Asi 12 km severně od Ermoupoli leží zbytky opevněné kykladské osady Kastri z roku 1800 př. n. l. Západním směrem se pak nachází ženský klášter Sv. Barbary, který nabízí okouzlující výhled. Za návštěvu stojí také jeskyně Alithini a Plati Vouni, nebo jižní pobřeží ostrova Siros, které je plné krásných zátok s plážemi vhodnými ke koupání. Na ostrově rozhodně navštivte i městečko Kea s proslulou Horou mlýnů. Nachází se zde okolo 25 větrných mlýnů, honosná radnice z roku 1903 a Archeologické muzeum, kde jsou vystaveny nálezy z doby mínojské. Poblíž města byl do skály v 6. století před Kristem vytesán lev. 

Na jihozápadním pobřeží ostrova se rozkládá plážové středisko Galissas pyšnící se pěknou pláží Armeos, která je rájem nudistů. Okolo ní jsou rozesety taverny, restaurace, diskotéky, obchody a malé penzióny. Najdete zde také jediné dva kempinky na ostrově, které v letním období přitahují zástupy mládeže. Galissas se tak v té době proměňuje na nejživější a nejrušnější místo na Skirosu. 

Po ostrově se cestuje poměrně jednoduše. Můžete si pronajmout auto, motocykl nebo kolo. Hlavní město ostrova je propojeno s vesnicemi a s osadami poměrně častými a pravidelnými autobusovými spoji.

- jap -

Předchozí články z Řecka
Patmos - egejský Jeruzalém 
Mramorový Paros 
Dilos – posvátný ostrov 
Andros - ráj na zemi  
Amorgos - ostrov v souostroví Kyklady 

Článek byl zobrazen 8 999 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA