Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Mramorový Paros

Jedním z největších ostrovů Kykladského souostroví roztroušeného v Egejském moři je malebný Paros rozkládající se na ploše kolem 190 km2. Ostrov se v minulosti proslavil těžbou mramoru, v současnosti je však díky svému jedinečnému kouzlu a komfortnímu zázemí velmi oblíbenou turistickou destinací.

ZÁJEZDY DO ŘECKA NA SVĚTADÍLECH

V podstatě se jedná o jedinou horu, dříve známou jako Marpessaa a vyčnívající z moře do výšky 771 metrů. Geologicky je tvořena hlavně mramorem, což je důvod, proč tu ve starověku vznikly proslulé lomy. Velmi kvalitní bílý parský mramor, ještě při tloušťce 35 mm průsvitný, se stal nepřekonatelným pojmem a vyvážel se do celého tehdy známého světa. Za klasického období sloužil jako základní materiál nejlepším sochařům a architektům. Znali jej Féničané, posloužil jako materiál pro stavbu athénské Akropole, Apollónova chrámu v Delfách, Praxitelovy sochy boha Herma nebo Mílské Venuše z 2. století před Kristem. V modernějších dobách z něj pak byla vytesána třeba Napoleonova rakev. Dokonce z něj prý byl postaven i Šalamounův chrám v Jeruzalémě. Důl dnes už není v provozu, ale stal se jednou z turistických atrakcí.

Paros tedy díky hojnosti mramoru a úrodné půdě odjakživa dobře prosperoval a proto neměl zapotřebí lákat turisty takovou měrou, jako někteří jeho ostrovní sousedé. Zůstaly zde tak ve větší míře zachovány tradiční zvyklosti i kultura, než je tomu například na ostrovech Ios či Mykonos. Pokrok však nejde zastavit a tak dnes i na Parosu bývá během hlavní sezóny hodně rušno. Největší nával turistů bývá v letních měsících, kdy sem silný vítr přiláká surfaře snad z celého světa. Jinak se ostrov pyšní křišťálově průzračným a teplým mořem a exotickou scenérií. Nabízí krásné možnosti koupání na písečných i skalnatých plážích, bohaté možnosti procházek a výletů. Zde prožijete dovolenou v nezapomenutelném prostředí, v klidu, daleko od každodenního shonu.

Historie ostrova je pestrá a samozřejmě opředená řadou legend a mýtů, jak je v Řecku obvyklé. Právě na Parosu byl nalezen jeden z nejvýznamnějších řeckých artefaktů, kronika vytesaná z parského mramoru, která chronologicky zachycuje období let 1581 až 264 před Kristem. Dnes je kronika rozlomena na dva kusy, přičemž ten větší se od roku 1627 nachází v Anglii, kde je uložen v jednom oxfordském muzeu. Zbývající menší fragment byl nalezen až roku 1897 a je vystaven v místním Archeologickém muzeu na Parosu – v jeho části jsou zahrnuty roky 356 až 299 př. n. l. Bohatou historii ostrova připomínají ale hlavně památky z různých epoch. Zřejmě nejvýznamnější z nich je chrám Panagia Ekatondapiliani z 10. století, nacházející se na nábřeží hlavního města ostrova Paroikia či Paros. Původně byzantský kostelík se postupem času rozrostl, až se stal známým v celém Egejském moři.

Jednoduchost a uhlazenost mramoru si zachovává celý ostrov. Jeho vnitrozemí je málo zalidněné a nepříliš zelené. Pobřežní krajina Parosu je pak utvářena typickými vesnicemi s bílými domy, modrými okny a dveřními rámy, květinami zdobenými balkony a malebnými pravoslavnými kostely. Na ostrově se narodil básník Archilochos a malíř Polygnotos. Značná část obyvatel se dodnes věnuje zemědělství, pěstování vína, oliv, obilí a fíků. Důležitý je také rybolov, místní rybáři pravidelně zásobují čerstvými úlovky místní restaurace a taverny. Velká část úlovků je dnes již spotřebována turisty a návštěvníky ostrova, kterým se pomalu přizpůsobuje celá ekonomika Parosu. Hlavním hospodářským odvětvím se postupně stává turismus.

Hlavním městem ostrova je již zmiňovaná Paroikia, neboli Paros Town, který leží ve skrytém přístavu na západním pobřeží ostrova. Je důležitým stanovištěm trajektů, jež zajišťují přepravu po Kykladách. Ve městě je patrná jakási směsice středověku s moderní dobou. Najdete zde vše, co potřebujete, od sportovního vyžití po četné bary, obchůdky a restaurace. Historické jádro města, čtvrť Kastro, byla vybudovaná na 15 metrů vysoké plošině, která je vidět již z dálky. Stranou od pobřeží se vinou malebné uličky lemované charakteristickými kykladskými domy s dvorky ověšenými kopretinami.

Na severu tohoto ostrůvku leží malé rybářské městečko Naoussa, které je považováno za jedno z nejkrásnějších v celém kykladském souostroví. Jeho nejmalebnější část se rozkládá kolem mořské laguny. Tam můžete tu pozorovat rybáře, vyrážející na lov a zase se vracející se zajímavými úlovky, sledovat práce na údržbě lodí a vnímat ruch a život přístavu. Ty nejkrásnější pláže ostrova najdete na severu v okolí Lagery, kam se můžete dostat pomocí vodního taxi.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Dilos – posvátný ostrov
Andros - ráj na zemi 
Amorgos - ostrov v souostroví Kyklady
Poloostrov Pilion 
Náměstí Syntagma – srdce moderních Athén
Ostrov Kréta - jeskyně Diktean Andron

Článek byl zobrazen 5 489 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA