Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dilos – posvátný ostrov

Uprostřed Kykladského souostroví se z vod Egejského moře vynořuje vyprahlý, neobydlený, ostrov Dilos (někdy též Délos). Tento ostrůvek o rozloze 3km2 je považován za nejtajemnější ostrov celého Řecka, podle pověsti se právě zde narodila božská dvojčata Apollón a Artemis - děti boha Dia a titánky Létó.

ZÁJEZDY DO ŘECKA NA SVĚTADÍLECH

Ostrov se narozením Artemis a Apollona stal svatou půdou, ženy zde nesměly rodit a také zde nebylo dovoleno umírat. Kolem roku 1000 před Kristem se na ostrově usadili Jónové, ale podle dostupných informací nebyli jeho prvními osadníky. Již o tisíciletí dříve obývali Dilos přistěhovalci z Malé Asie. Jónové však byli těmi, kdo zanechali na ostrově řadu památek a učinili z něj hlavní náboženské centrum zasvěcené bohu Apollonovi.

Do roku 700 před naším letopočtem sloužil Dilos jako hlavní poutní místo věřících. Na oslavu Apollona se zde každoročně pořádala umělecká a sportovní klání. Ostrůvek byl také prosperujícím přístavem, po založení athénského námořního spolku byl zvolen za spolkovou pokladnici. Bohužel po odchodu Římanů byl odsouzen k úpadku. Po dlouhou dobu pak poskytoval útočiště pirátům.


Foto: Lví terasa

Od roku 1872 zde pod dohledem Francouzské školy v Athénách probíhají archeologické vykopávky. Dají se svým významem srovnat s vykopávkami v Olympii a Delfách. Celý Dilos je tak významných archeologickým nalezištěm, které bylo dokonce v roce 1990 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Byla zde objevena řada staveb datovaných od prehistorických a archaických dob, přes klasické období až po období helénismu.

Nejznámějším nalezištěm je Lví terasa, která ochraňuje a dohlíží na dnes již vyschlé Posvátné jezero, o kterém se tvrdí, že bylo svědkem zrození boha Apollona. Původně na terase stávalo devět lvů vytesaných v 7. století před Kristem z mramoru pocházejícího z nedalekého ostrova Naxos. Dnes už si zde můžete prohlédnout těchto soch pouze pět – jde však o zdařilé kopie. Originály lvů jsou uloženy v místním muzeu.

K dalším zajímavostem ostrova patří divadlo vybudované kolem roku 300 před Kristem. Atraktivní jsou rovněž mozaiky zdobící Dům delfínů nebo Dionýsův dům. K vidění je zde také Svatyně boha Apollona, kolem níž jsou patrné ještě pozůstatky tří dalších chrámů. Archeologické naleziště na Delu rozhodně stojí za návštěvu a důkladný průzkum. Čluny z ostrova Mykonos sem vyplouvají již časně ráno a odpoledne se vracejí – lokalita se pro veřejnost uzavírá již kolem 15 hodiny. Návštěvníkům je v zájmu ochrany naleziště zakázáno na ostrově nocovat.

V současnosti nemá Dilos hospodářský význam a správně spadá pod asi 2 km vzdálený ostrov Mykonos. Ještě v roce 2001 žilo na ostrově 14 lidí, dnes je úplně neosídlení. Svahy Délu jsou mírné a nejvyšší vrchol Kynthos se zvedá do výše 106 metrů nad mořem. Jediným vodním tokem, který zde naleznete je potok nazývaný ve starověku Inopos – často však bývá vyschlý. Proto až sem pojedete, nezapomeňte si s sebou vzít dostatečné zásoby vody a také jídla. Na ostrově sice stojí jedna malá kavárna, ale její výběr je velmi omezený.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Andros - ráj na zemi 
Amorgos - ostrov v souostroví Kyklady
Poloostrov Pilion 
Náměstí Syntagma – srdce moderních Athén
Ostrov Kréta - jeskyně Diktean Andron
Athény - Lykavittos

Článek byl zobrazen 6 047 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA