Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Patmos – Egejský Jeruzalém

Součástí Dodekanéského souostroví roztroušeného v Egejském moři je i malý ostrůvek Patmos, ležící mezi Lerosem a Ikarií. Jakkoliv se zdá být Patmos bezvýznamný, opak je pravdou - hrál důležitou roli zejména v řecké historii křesťanství.

Právě sem připlul v roce 95 našeho letopočtu sv. Jan, aby na ostrově rozšířil křesťanskou věrouku. Původně křtil místní obyvatele, ale později měl v místní jeskyni vidění, které následně popsal v Knize Zjevení. Podle Bible v této jeskyni ke svatému Janovi promluvil Bůh dírou ve skále a nadiktoval mu Apokalypsu, která je od těch dob součástí Nového zákona. Tato jeskyně je dnes nazývána jeskyní Apokalypsy a je součástí kostela Agia Anna, který byl založen roku 1090. Jeskyni se podařilo dochovat v nezměněné podobě, můžeme v ní vidět i výstupek, kde sv. Jan spával.

Patmos

Na počest sv. Jana byl roku 1088 na ostrově založen i mohutný klášter Apokalypsy, který stal dominantním prvkem ostrova. Jeskyně s  klášterem dělají z  Patmosu nábožensky významné místo. Ostrov je tak oblíbeným turistickým a poutním cílem. Díky památkám spojeným s sv. Janem byl Patmos roku 1999 zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. V září roku 1995 se zde oslavovalo výročí 1900 let od napsání Knihy Zjevení. Přestože je ostrov poměrně značně turisticky vytížený, dokázal si zachovat své původní kouzlo a atmosféru, která vás doslova pohladí na duši. Téměř z každého místa na ostrově je nádherný výhled na moře, po kterém plují malé loďky a jachty.

Patmos

Hlavním městem ostrova je stejnojmenný Patmos, který se dělí na dvě části. Dolní část tvoří přístav zvaný Skala, který se pyšní lákavým pobřežím, rybářskými tavernami, hotely, restauracemi, kavárnami a obchody. Horní částí města je Chóra, které dominuje starobylý klášter sv. Jana sloužící dnes z části jako muzeum. Součástí kláštera jsou tři kaple, uvnitř kterých jsou k vidění fresky a ikony. V jedné kapli umístěn sarkofág s ostatky zakladatele, druhá je zasvěcena Panně Marii a ukrývá fresky z 12. století. Zajímavá je i klášterní knihovna, v níž je uloženo 900 rukopisů a kolem 13 tisíc vzácných listin. Klášter se brzy po svém založení stal centrem řeckého učení a svůj význam si udržel i během turecké nadvlády. V 15. století byl komplex kláštera opevněn vysokými hradbami a vstup zajišťovala opevněná vstupní brána. Za touto branou se rozkládá arkádové nádvoří ze 17. století. Celkem ve městě najdete na 40 kostelů, kaplí a klášterů.

Patmos

Za návštěvu jistě stojí i vesnice Kambos obklopená stromy a zelení, u níž se nachází jedna z nejlepších pláží na ostrově. Zajímavý je také klášter Panagia of Kumana, který připomíná zoologicko-botanickou zahradu. V jeho zahradách se vyskytují cizokrajní ptáci a exotické rostliny. Na ostrově dnes žije okolo 3 tisíc obyvatel, kteří se živí převážně rybolovem, zemědělstvím a také turistickým ruchem. 

Kromě památek proslul ostrov také svými písčitými, téměř liduprázdnými plážemi a nádhernou přírodou. Je proto jako stvořený pro idylickou letní dovolenou.  Nejkrásnější pláž Psili Amnos najdete na západě ostrova. Je tvořena pásem písku ohraničeným dunami a kulisu jí dělají nedaleké hory. Patmos pokrývá nádherná horská krajina, která sem láká zejména vyznavače pěší turistiky. Nejvyšší vrchol ostrova, hora Prasino dosahuje nadmořské výšky 775 metrů a najdete ji na jižním cípu poloostrova. Zajímavým krajinářským prvkem jsou malé kostelíky a domky námořních kapitánů, které jsou od sebe odděleny vysokými zdmi a malými kruhovými otvory s výhledem na moře.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Mramorový Paros
Dilos – posvátný ostrov
Andros - ráj na zemi 
Amorgos - ostrov v souostroví Kyklady
Poloostrov Pilion 
Náměstí Syntagma – srdce moderních Athén

Článek byl zobrazen 5 968 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA