Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Samos – rodiště Pythagora

Samos leží na východní části Egejského moře a se svou velikostí necelých 500 kilometrů čtverečních se řadí mezi jeho největší ostrovy. Také patří mezi nejzelenější a nejhornatější ostrovy v této oblasti. Není tedy divu, že je i jedním z nejnavštěvovanějších. Doprava na ostrov je letecká a let z Prahy trvá 2 hodiny a 30 minut. Časový posun je +1 hodina. Samos má příznivé středomořské klima, tzn. horká léta s menším množstvím srážek a mírné, vlhké zimy.

Hlavními důvody, proč tento ostrov láká turisty z celého světa, jsou nejen historické památky a krásná příroda, ale především pláže. To je i důvodem, proč jsem se na ostrov vypravila i já. Přes 150 km pobřeží lemují letoviska s překrásnými plážemi. Mezi ty nejhezčí patří Chrissi Ammos (pyšnící se „modrou vlajkou“ za kvalitu), Kerveli (oblázkovo-písčitá pláž s nádhernou okolní přírodou), Kokkari (oblázková pláž, která patří k nejoblíbenějším cílům milovníků vodních sportů), Lemonakia (písčito-oblázková pláž), Potokaki (dlouhá oblázková pláž), Psili Ammos, Tsamadou a jiné.

Samos

Pokud byste byli již „znaveni“ lenošením na plážích, doporučuji si zapůjčit motorku či auto a poznávat krásy ostrova. Neměli byste určitě vynechat přístav Pythagorion nad nímž se nachází hrad Lykourgos Logothesis. Jsou zde hned 3 muzea – paleontologické, archeologické a lidové. Dále můžete obdivovat takzvaný Heraion, neboli chrám zasvěcený bohyně Héře, manželce Dia. Heraion nebo již zmiňovaný Pythagorion jsou zapsány v seznamu světového dědictví UNESCO.

Samos

Za zmínku určitě stojí také Eupalionský kanál, nebo-li akvadukt, jenž byl vybudován, aby přiváděl vodu do hlavního města. Na ostrově se také nachází spoustu kostelů a klášterů. Jedním z nejkrásnějších a největších je klášter Megali Panagia. Určitě doporučuji jej navštívit. Pokud by Vás více lákaly přírodní krásy ostrova, můžete se vydat k jezeru Potami s vodopády. Další výlety, které můžete absolvovat i prostřednictvím cestovních kanceláří je například Turecko – Efes nebo celodenní lodní výlet na ostrov Patmos. Zde Vás čeká prohlídka přístavu Skala, vesničky Chora známé pro jeji tajemnou jeskyni Apokalypsa a klášter pojmenovaný po apoštolovi sv. Janovi.

Samos

Na ostrov Samos se můžete vydat po vlastní ose nebo svěřit se do rukou profesionálů a nechat si poradit s výběrem Vaší dovolené. Jedním z povolaných je CK Venus Trade and Tours působící na trhu již 26 let a která se specializuje na řecké ostrovy, pevninu a Kypr. Na ostrově můžete být ubytováni v hotelu, apartmánu či studiích, ale důležité je si i vybrat správné letovisko, které bude splňovat Vaše požadavky. Mezi nejznámější letoviska patří město Samos – hlavní město leží v krásném zálivu, který slouží jako hlavní přístav celého ostrova. Město tvoří dvě části – staré město Vathy a nová část Samos town. Je zde archeologické muzeum a také množství obchůdků, taveren a restaurací. Dalším velmi živým a oblíbeným letoviskem je městečko Pythagorion. Městečko je pojmenováno po slavném matematikovi a fyzikovi Pythagorovi.

Samos

Hlavním centrem je rybářský přístav, dále zde naleznete archeologické muzeum, pozůstatky křesťanské baziliky, velký výběr suvenýrů, restaurací, kaváren a taveren. Určitě za zmínku stojí malebné letovisko Kokkari, které patří k nejhezčím městečkům ostrova. Naleznete zde krásnou dlouhou oblázkovou pláž, kterou lemují restaurace, taverny a menší hotely. Také si můžete udělat výlet do horských vesniček Vourliotes a Manolates, které se nacházejí v blízkosti letoviska. Další známé letovisko je také Votsalakia - Kampos , které se nachází u úpatí hory Kerkys. Toto místo je spíše vhodné pro klidnou dovolenou, není tak hodně obsazené turisty a je zde dvoukilometrová pláž, takže ideální místo ke koupání. Nebo letovisko Karlovassi , které patří k největším městům na ostrově. Toto živé univerzitní městečko nabízí nepřeberné množství zábavy a kultury.

Samos

Co by to bylo za dovolenou, kdybyste si nepřivezli na památku nějaký suvenýr. Velké oblibě se těší místní vína. Vyhlášené je muškátové víno Samos Nectar, víno Samena nebo Samos vin doux. Sámoské víno si také zvolil Vatikán jako své mešní víno. Dalším originálním suvenýrem je tzv. Pythagorův pohár. Určitě také neuděláte chybu, pokud byste si zakoupili olivy, olivový olej, med, sušené fíky a mandle.

Související články

Řecký ostrov Limnos turisté ještě moc neobjevili
Kréta - řecký ostrov mnoha NEJ
Jarní Kypr vás okouzlí
Rhodos - populární dovolená v Řecku
Řecko - zájezdy za historií i mořem
Svatba na Kypru
Ostrov Thassos - zelený smaragd v Egejském moři

- PR článek -

Článek byl zobrazen 4 561 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA