Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kréta - řecký ostrov mnoha NEJ

Kréta je největším a nejjižnějším ze všech řeckých ostrovů. Ukrývá nejkrásnější středomořskou pláž i nejdelší soutěsku v Evropě. Takových NEJ má však Kréta ještě mnohem více. Byla působištěm nejvyspělejší evropské civilizace a v současnosti je domovem jednoho z nejpopulárnějších světových spisovatelů, Roberta Fulghuma.

Z České republiky se na Krétu dostanete pohodlně letecky za necelé tři hodiny. Většina letadel přistává na letišti v hlavním městě Heraklionu ležícím ve středu severního pobřeží. Kréta je nejjižněji položeným územím Řecka a tak se není čemu divit, že na přelomu května a června se teplota vzduchu pohybuje okolo 30°C a moře je vyhřáté na velmi příjemných 22 stupňů. Během letních prázdnin, tedy v červenci a srpnu, stoupají teploty k 33 stupňům a voda má až 26°C. Na Krétě je navíc možné se během jediného dne okoupat hned ve dvou mořích - na severu jsou totiž břehy ostrova omývány Krétským mořem, zatímco na jihu mořem Libyjským. Návštěva Kréty potěší také milovníky historie, pamětihodností je po celém ostrově roztroušeno opravdu požehnaně. Důvodů, proč navštívit Krétu je však mnohem více, my uvádíme jen několik málo příkladů.

Kréta - Gortys
Foto: Kréta - Gortys

Nádherné pláže

Snad každý si při slovech “letní dovolená“ vybaví teplo, čisté moře a písečné či oblázkové pláže. V tomto ohledu vás ostrov Kréta rozhodně nezklame. Nabízí stovky pláží, a to jak těch velkých s bohatou nabídkou vodních sportů a atrakcí, tak i těch malých, kde budete mít dostatek soukromí a „rušit“ vás bude jen šumění moře. Především na severní straně ostrova se rozkládají písečné pláže s pozvolným vstupem do moře, které jsou ideální pro rodiny s dětmi. Asi nejznámější pláží je Elafonisi nacházející se u nejzápadnějšího výběžku ostrova. Tato oblast dostala přezdívku “Evropské Tichomoří“, protože připomíná krajinu některých ostrovů v Pacifiku. Písek je bílý, žlutý i růžový, a tak tyto končiny hojně vyhledávají také fotografové. S tím jak se mění intenzita denního světla, mění se i atmosféra místa. Na jihu ostrova se pak rozkládá další vyhlášená pláž s názvem Matala. Skalní jeskyně, které se v její blízkosti nachází, se staly v 60. letech minulého století vyhledávaným útočištěm členů hnutí hippies. Když se do skal připomínajících ementál vypravíte, jistě pochopíte, čím je tolik okouzlily. Vstup do moře je z pláže Matala dosti příkrý a občas se zde vyskytují i vlny. Na východním pobřeží stojí za vidění pláž Vai. Pláží, které vás na Krétě nadchnou, je však mnohem více. 

Svoboda poznávání

Při návštěvě Kréty se vyplatí půjčit si auto, díky kterému máte lepší možnost objevovat a poznávat další kouty ostrova. Na Krétě se jezdí vpravo a hlavní silnice mají často mnohem lepší kvalitu, než ty, na které jsme zvyklí z domova (zvláště po zimě). Úroveň povrchu pak klesá úměrně k tomu, jak daleko se vyskytujeme od velkých měst a také v jaké se pohybujeme nadmořské výšce. Pronájem auta na 3 dny vyjde zhruba na 120-160 euro, ovšem, vždy záleží na tom, jaké auto si chcete půjčit a v jaké části sezóny přicestujete. V případě, že chcete objevovat krásy těch nejzapadlejších koutů ostrova, půjčete si terénní auto, které je pojištěno i pro jízdu po tomto typu komunikací. Pokud máte v plánu využívat jen asfaltky, bude vám stačit něco malého, jako je například Kia Picanto, Fiat Panda apod. Jejich výhodou je snadná ovladatelnost, mrštnost a fakt, že se vejdou i do úzkých uliček. 

Letoviska pro každého

Pobyty na Krétě poskytují ideální odpočinek pro všechny. Cestovní kanceláře nabízejí rušná střediska, v nichž to žije 24 hodin denně a kde je slovo nuda neznámým pojmem. Najdete v nich diskotéky, v jejichž repertoáru je hudba od 60. let až po současné hity, kluby, nespočet restaurací, nechybí malé obchody i velké supermarkety, banky, lékárny a další služby. Mezi nejrušnější střediska tohoto typu patří Chersonisos, Stalida nebo Georgioupolis. Pokud chcete, můžete bydlet přímo v centru dění. Kdo však chce bydlet na klidném místě, ale zábavu mít na dosah ruky, měl by si zvolit ubytování na okraji těchto letovisek.

Jestliže ale patříte mezi ty, kdo na své dovolené diskotéky, bary a noční kluby zrovna nevyhledávají, můžete se rozhodnout pro klidná letoviska tvořená jen pár hotýlky. Těmi jsou například Gouves (kromě samotného centra), Kolymbari, Tavronitis či Maleme. Toužíte po luxusu? Pak je jako pro vás stvořeno letovisko Elounda, kde se až na pár výjimek nachází jen pětihvězdičkové areály, jejichž součástí je golfové hřiště, soukromý přístav či dokonce heliport. Nabídka ubytování na Krétě je zkrátka obrovská, na výběr máte jak levná studia bez stravy, tak i honosné komplexy se vším všudy. Stále více hotelů pak nabízí stravování formou “all inclusive“, které je stále oblíbenější.

Kréta - Elounda
Foto: Kréta - Elounda

“Jelikož známe všechny destinace a opakovaně jsme také navštívili všechny nabízené kapacity, dokážeme na základě přání klientům velmi kvalifikovaně poradit,“ říká Demetrios Lambrou z CK VTT, která se na Řecko, řecké ostrovy a Kypr specializuje už 22 let.

Historie nadosah

Pokud chcete na Krétě objevovat starodávné památky, musíte si dobře načasovat její návštěvu. Toulat se v červenci či srpnu kolem poledne po nejslavnějším krétském archeologickém nalezišti u paláce Knóssos na okraji Heraklionu, není zrovna nejlepší nápad. Mnohem lépe uděláte, když se sem vypravíte brzy ráno či pozdě večer, nebo ještě lépe na začátku či konci sezóny, kdy jsou již teploty snesitelnější. Jedině tak si budete moci vychutnat návrat o tisíce let zpět a třeba se vám podaří rozlousknout záhadu, proč celá Mínojská civilizace, která zde byla v letech 2700-1450 před Kristem vlastně zanikla.  

Nejvyššího kulturního, hospodářského i politického rozmachu dosáhla v letech 2000-1600 před Kristem. Mínojci tehdy ovládali celé Středomoří a byli si tak jisti svým postavením, že své paláce ani neopevňovali. Co tedy způsobilo jejich zánik? Částečně se na něm podíleli Achájové z pevninského Řecka, kteří na Krétu vpadli a roku 1425 př. n. l. zničili palác v Knóssu. Velmi pravděpodobné však je, že hlavní příčinou byla přírodní katastrofa - často je zmiňován výbuch sopky na nedalekém ostrově Santorini, který měl způsobit silné zemětřesení a vyvolat vlnu tsunami vysokou desítky metrů. Dílo zkázy pak měla dokonat změna podnebí - po výbuchu sopky oblohu po dlouhé roky halil sopečný kouř, kvůli němuž nastala neúroda. Archeologové jsou však toho názoru, že tuto pohromu, která proběhla v letech 1700-1551 před Kristem, však Mínojci přečkali. Příčina zániku jejich kultury tak stále zůstává záhadou.

Kréta - Knóssos - mínojský palác
Foto: Kréta - Knóssos - mínojský palác

Přírodní krásy

Krétu pokrývají hory dosahující nadmořské výšky přes 2 000 metrů. Většině turistů však během letní sezóny stačí se na tyto hory koukat z pláže. Výstup na ně by byl v takovém vedru nemyslitelný. Pokud se však na ostrov vydáte v červnu, září, nebo říjnu, rozhodně jejich návštěvu a také návštěvu horských vesniček nevynechejte. Turistické trasy jsou sice hůře značené, ale vždy se dá na cestu doptat. Místní jsou velmi ochotní a rádi poradí. Pokud si nebudete rozumět anglicky ani německy, použijte ruce a nohy. Pěším turistům jsou pro odpočinek k dispozici horské chaty, ale střechu nad hlavou lze často získat také u místních horalů. Velkým turistickým lákadlem na Krétě je soutěska Samaria, která je nejdelším kaňonem v Evropě. Nachází se v západní části ostrova a snadno ji můžete navštívit během organizovaného výletu, kdy vás autobus vyveze přímo na její začátek. Poté se projdete asi 18 km směrem k moři, kde vás zase vyzvedne přistavená loď, kterou odplujete do vesničky a tak opět nasednete do autobusu. Tento výlet je velmi atraktivní, ale také dosti náročný - je třeba mít dobré boty a v batohu připraveny alespoň dvě lahve s vodou.

Výlety vláčkem

Klasickou železnici ani vlaky ostrov Kréta nemá, zato výletních vláčků jezdí po ostrově víc než dost. Každoročně se počat oblastí, v nichž se s nimi můžete setkat, ještě více rozšiřuje. Svézt se můžete do sousedních vesniček, městeček či letovisek. Jedním z nejatraktivnějších “vlakových“ výletů ve východní části ostrova je návštěva sladkovodního jezera Kournas. Koupání je v něm sice zakázáno, ale dá se na něm projet aspoň na šlapadlech a lodičkách. Jezero má průzračně čistou vodu, ale na dno hluboké několik desítek metrů přesto nedohlédnete. Okolní taverny pak lákají na výtečné jídlo. Jezero obklopují olivové háje a kulisu mu dělají nedaleké vysoké hory. Výlet vláčkem stojí obvykle okolo 15 euro. 

Kréta - Rethymno - turistický vláček
Foto: Kréta - Rethymno - turistický vláček

Vodní radovánky

Na Krétě se nachází spousta vodních parků. Jedním z nich je i Anopolis u střediska Kokkini Hani, který je v provozu denně od 10 do 18 hodin a nabízí celkem 33 vodních atrakcí. Je ideálním výletním cílem pro rodiny s dětmi i pro milovníky adrenalinových atrakcí. Najdete zde velký bazén, dětské brouzdaliště a atrakce, jako jsou miniskluzavky, prolézačky nebo umělý déšť, velké jacuzzi, 385 metrů dlouhá líná řeka či dech beroucí tobogány a megaskluzavky s dostatečně výmluvnými názvy - Turbo Cyclone, Kamikaze, Free Fall atd. U vodních parků je možné pohodlně zaparkovat, obvykle k němu také zajíždějí autobusy.

Významná města

Na Krétě určitě nevynechejte prohlídku některého ze tří nejvýznamnějších měst. Tím prvním je Heraklion, kam se pohodlně dostanete linkovým autobusem (nádraží se nachází nedaleko přístavu a historického centra). V Heraklionu můžete navštívit pevnost, archeologické muzeum a určitě nezapomeňte ani na místní trh.  Na západě ostrova stojí za návštěvu hned dvě města - Rethymno a zvláště pak Chania, která je označována za Benátky východu. Byla totiž ve 13. století založena právě Benátčany. Přestože byla během druhé světové války dosti poškozena, dodnes si zachovává své nezaměnitelné kouzlo. Tvoří ji malebný přístav, úzké uličky a centrum obepínají vysoké a zhruba tři kilometry dlouhé hradby. Prohlédnout si můžete starou zbrojnici, Janičářskou baštu, impozantní maják na konci mola a tři muzea - archeologické, námořní a lidového umění. Určitě si udělejte také čas na posezení v místní kafeterii, kde si vychutnáte pocit sladkého nicnedělání. Pokud by se vám zdálo, že je vám onen sympatický pán sedící u vedlejšího stolečku nějak povědomý, nedivte se. Krétu si totiž oblíbil americký spisovatel Robert Fulghum, který je v Česku velmi populární. Každý rok zde několik měsíců bydlí a do Chanie a jejího okolí dokonce zasadil i část děje svého románu Třetí přání.

Kréta - ChaniaFoto: Kréta - Chania

Jedinečná atmosféra

Ať už se budete pohybovat pouze po turistických střediscích nebo se vypravíte na průzkum vnitrozemí a tradičních vesnic, všude na Krétě narazíte na pohostinné, milé a komunikativní lidi. Při návštěvě klasické taverny často budete mít možnost se podívat i do kuchyně, na Krétě se totiž řídí heslem, že lepší než vybírat písmenka z jídelního lístku, je vybírat si očima již hotové jídlo. Není se čemu divit, že Kréta patří mezi nejoblíbenější letní cíle. Tak co říkáte, budete ji letos také objevovat nebo jste zatoužili se na ni vrátit?

Výhodné ceny zájezdů

I když v současnosti ostrov Kréta patří mezi nejoblíbenější turistické destinace, rozhodně se neřadí mezi destinace nejdražší. Navíc pokud se rozhodnete pro koupi zájezdu na poslední chvíli, můžete tím hodně ušetřit. Dvanáct dnů v tříhvězdičkovém hotelu s all inclusive pořídíte v hlavní sezóně přibližně za 15 tisíc. “U VTT je navíc dětská cena jen 6 900 Kč. V této částce už je přitom úplně vše - doprava, ubytování, transfery, pojištění a také strava - často i all inclusive. Pro mimopražské klienty pak dále nabízíme zdarma svozy na a z letiště z 88 míst po celém Česku,“ dodává ředitel CK VTT Demetrios Lambrou.

- PR článek -

Článek byl zobrazen 6 030 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA