Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rhodos - populární dovolená v Řecku

Rhodos je čtvrtý největší řecký ostrov a zároveň největší v souostroví Dodekanesos. Ostrov, který se vynořil z moře jako dar pro boha slunce Hélia od samotného Dia. Jde o jednu z turisticky nejoblíbenějších řeckých destinací. Nechte se nalákat bohatou historii i přírodními krásami ostrova. 

Rhodos leží v Egejském moři a může se pochlubit překrásnými písečnými i oblázkovými plážemi i skalnatými mořskými zátokami. Na východním pobřeží jsou spíše klidnější pláže chráněné před větrem, zatímco na západě často vane chladný větřík. 


Foto: Kolymbia

Ostrov má velmi bohatou historii, díky které může návštěvníkům nabídnout mnoho historických památek. Jedná se o stovky zajímavých kaplí, klášterů, chrámů, pevností, vykopávek a podobně. Kromě toho je to však také ostrov bohatý na faunu a flóru. Rhodos nabízí příjemné středomořské podnebí a především nejvyšší počet slunečných dnů v roce. Je to tedy ostrov, kde si přijdou na své jak milovníci pláží a slunění tak milovníci starověké architektury a kam mohou lidé za teplem i v polovině října.

Hlavní město nese stejný název jako samotný ostrov - Rhodos. Město, které se rozkládá na severním výběžku ostrova, by návštěvníci ostrova neměli při návštěvě ostrova vynechat. Nabízí velké množství památek a zajímavostí, které doplňují kavárny, řecké taverny i obchůdky, které nabízí typické řecké výrobky. Je přímo stvořené pro denní i noční romantické procházky. Dominantu Starého města tvoří Palác velmistrů. 


Foto: Mandraki - přístav

Mezi další zajímavosti města patří například nádherný přístav Mandraki, slavná středověká rytířská ulička či Hippokratovo náměstí. Hlavní město je magické hlavně při nočním osvětlení. Město Rhodos bylo v roce 1988 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.

Nejvýchodnějším místem ostrova je vesnička Lindos. Patří mezi historické přístavy antického Řecka a je jedním z nejkrásnějších míst v Egejském moři. Na úpatí kopce mohou návštěvníci spatřit starověkou akropoli s chrámem Athény Lindské. Jedná se o jedno z nejdůležitějších center náboženství.


Foto: Lindos

Necelé dvě hodiny plavby z přístavu Mandraki se nachází ostrůvek Symi. Z lodi, která vplouvá do hluboké zátoky, v níž je malebný přístav, lze spatřit krásný pohled na městečko v příkrém skalnatém svahu. Typické pro ostrov Symi jsou barevné malé domečky rozprostřené v kopcích nad přístavem. 

V neposlední řadě nabízí ostrov Rhodos velkou zajímavost - tzv. Údolí motýlů. Krásné přírodní údolí plně vodních toků, potůčků, lávek, vodopádů a v především nádherných motýlů. Spatřit zde můžete tisíce druhů motýlů, kteří sem přilétají v červnu a zůstávají zde až do srpna. Údolí motýlů leží v severní části ostrova asi 25 km od hlavní města. 

Kolem ostrova vede hlavní silnice, kterou spojuje několik menších silnic, takže ostrov můžete se zapůjčeným autem projet křížem krážem. Cestou můžete shlédnout překrásnou krajinu, některou z pláží a navštívit některou z památek. Ostrov nabízí tolik památek a různých zajímavých zákoutí, pláží i vesniček, že se nebudete nudit ani při dvanáctidenním pobytu, např. s CK VTT.

Ostrov Rhodos nabízí rozmanitý výběr rekreačních aktivit. Vzhledem k větrným podmínkám je oblíbené plachtění v malé loďce a pro odvážnější také windsurfing. Je možné si také vypůjčit dvousedadlová šlapadla, projet se na vodních lyžích či na tzv. “banánu“. Vody Egejského moře nabízí možnost pozorování velkého množství pestrobarevných ryb. Potápěči se šnorchly budou jistě nadšeni. Vnitrozemí ostrova nabízí golfové hřiště s 18 jamkami, městské tenisové kurty i motokáry.


Foto: Siana - oblíbená vesnička turistů

Pokud máte chuť ochutnat pravou řeckou kuchyni, zkuste to na místech, kde jedí i samotní Řekové. Na ostrově se místí lidé často drží spíše bokem od přeplněných a rušných restaurací pro turisty. V zapadlých uličkách můžete najít taverny, kde posedíte spolu s domorodci. Počítejte však s tím, že Řekové dodržují siestu. Mezi typické řecké pokrmy patří například gyros - rožněné jehněčí, podávané buď na talíři nebo s pita chlebem, cibulí, rajčaty a tzaziki. Dalším velmi typickým jídlem je moussaka. Může mít různé podoby, ale základem jsou lilky a mleté maso. V řeckém salátu nesmí chybět sýr feta. A v neposlední řadě je důležitým pomocníkem olivový olej. Řecká kuchyně je samozřejmě mnohem bohatší a rozmanitější a stojí za to ji ochutnat. I milovníci ryb si přijdou na své.

Pro Rhodos je také specifické vinařství, které má tradici starou již 2 400 let. Původní vinice na lindosské straně ostrova, byly zlikvidovány kvůli horkému a suchému klimatu. Tak se eliminovalo hroznové vína s nízkou kvalitou. V dnešní době je pěstování soustředěno na západní straně ostrova okolo vesnice Empona, kde je chladnější specifické mikroklima. Mezi dvě nejznámější vína patří bílé Ilíos a červené Chevalier de Rhodes. 

Na ostrově Rhodos lze najít kratší i delší pláže, živé i opuštěné, písečné i oblázkové, v blízkosti města nebo vzdálené, uprostřed přírody. Mezi nejkrásnější pláže ostrova můžeme zařadit například: 
Koskinou - dlouhá překrásná pláž s průzračnou vodou
Faliraki - dlouhá, pozvolna se svažující rušná pláž, vhodná pro děti 
Kolymbia - pláž v půvabné krajině
Tsambika - dlouhá úzká pláž s jemným pískem v překrásné krajině na úpatí hory, na níž stojí klášter
Lindos - fantastická pláž Pallas Bay leží pod akropolí před kulatým přírodním přístavem,  tady se mohou návštěvníci koupat "romanticky"
Prassonisi - ohromné  písečné plochy na jižním výběžku ostrova, silný vítr, vhodný především pro surfaře a mnohé další 


Foto: Kallithea - lázně

Základní informace o ostrově Rhodos:
Hlavní město: Rhodos
Plocha ostrova: 1 398 km²   Délka pobřeží: 220 km
Počet obyvatel: přes 100 000
Nejvyšší vrchol: Atáviros - 1 215 m
Patron ostrova: bůh slunce Helios
Doba letu z Prahy: 2 hodiny a 50 minut

Dovolená s CK VTT - specialistou na Řecko, řecké ostrovy a Kypr. Prolistujte si náš nový katalog Léto 2012 a vyberte si svou dovolenou, třeba i na ostrov Rhodos…

- PR článek -

VENUS TRADE AND TOURS, spol. s r.o.
Ječná 10 
120 00  Praha 2 - Nové Město 

Tel.: 224 919 176, 224 918 461
224 920 177
info@vtt.cz
www.vtt.cz

Josefská 8 
602 00  Brno
Tel.: 542 210 736, 602 663 132 
brno@vtt.cz 

Článek byl zobrazen 5 196 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA