Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Řecko - zájezdy za historií i mořem

Prahnete po poznávání kultury a památek cizích zemí, ale zároveň si nechcete během dovolené nechat ujít moře? Ani jednoho se nemusíte vzdát. Řecko uspokojí jak milovníky historie, tak příznivce koupání a lenošení na pláži.

O kráse řeckých pláží snad netřeba mluvit. Památek nabízí Řecko s bohatou historií tolik, že není zdaleka možné je za jednu dovolenou poznat. Jak ale stihnout během několika dní maximum? Co určitě nevynechat? Taková cesta vyžaduje pečlivou přípravu a detailní plán. Nechcete-li ztrácet čas plánováním, vyberte si program připravený odborníky s dlouholetými zkušenosti ve formě kombinovaného nebo poznávacího zájezdu CK VTT. Tím nejlepším, co Řecko nabízí, vás provede okruh celou zemí, během kterého stihnete navštívit poloostrov Peloponés i řeckou pevninu a cestujete doslova ze století do století.

Ze zázemí příjemného letoviska Tolo se širokou písečnou pláží se vydáte za historií vzniku tradice konání olympijský her do starověké Olympie, kde bývá pravidelně zažehnut olympijský oheň. Olympie bývala největším kultovním střediskem panhelénského náboženství. Svatyně nejvyšších olympských bohů Dia a Héry stály v Altidě, posvátném háji vyzdobeném tisíci nádhernými sochami, chrámy a památníky. Háj byl v centru budov, které tu vyrostly během několika staletí a sloužily kultu řeckého božstva. Nacházely se zde také stavby světského charakteru, spojené přímo s oslavou kultu Dia a Héry a s náboženskými obřady, především však s Olympijskými hrami. 


Foto: Olympie

Na každém kroku vaší cesty vás budou provázet řecké báje. Výjimkou není ani Sparta, sídlo krále Meneláa, jehož ženu, krásnou Helenu, unesl trojský princ Paris a rozpoutal tím trojskou válku. Do dnešních dnů se však uchovalo jen velmi málo připomínek na antický městský stát. Do mladší historie se přesunete v rozvalinách středověkých byzantských klášterů Mystras. Horní a Dolní město, vzájemně propojené Monemvasijskou bránou, korunuje na strmé skále Hrad. Při výstupu k prohlídce klášterů se naskytne návštěvníkovi dech beroucí pohled na celé údolí i mohutný horský masív, lemující horizont.

Zpět do starověku se vrátíte v Mykénách, odkud král Agamemnón táhl do boje proti Tróji. Vysoko nad planinou se rozkládá impozantní akropole s hradbami nazývanými Kyklopský val. Staří Řekové si totiž neuměli představit, že by někdo jiný, kromě jednookých obrů Kyklopů, byl schopen tyto několikatunové kvádry umístit na jejich místa. Vaše cesta starověkem pokračuje Korinthem, jedním z nejproslulejších a nejbohatších měst antického Řecka. Leží u Korintské šíje pod skálou, na které se tyčí Akrokorinthos, starobylá akropolis města Korintu. Nejlépe dochovaný starověký amfiteátr v Řecku s vynikající akustikou navštívíte v nejvýznamnějším lékařském centru strarověku - v Epidauru


Foto: Epidaurus - divadlo

Za atmosférou dávného Řecka se vydejte do městečka Nafplio. Staré město se úhledně rozkládá nad velkým zálivem a je malebnou směsicí domů v  benátském a neoklasicistním stylu, tureckých fontán i mešit, nábřežních restaurací a desítek kavárniček v křivolakých uličkách. Ze zachovalých věží benátské pevnosti Palamidi, vypínající se vysoko nad městem, je úchvatný pohled na celou kotlinu úrodné Argolidy, lemovanou mohutnými horskými masívy.

S novodobější historií Řecka, a možná i s delfíny, se setkáte při plavbě na malebné ostrovy Hydra a Spetses, jejichž loďstvo se významnou měrou podílelo na osvobozeneckém boji proti Turkům. Správní středisko ostrova Hydra leží malebně rozložené kolem chráněné přístavní zátoky na kopcích severního pobřeží. Svojí charakteristickou architekturou je ze Sarónských ostrovů tím nejstylovějším. Na ostrově Spetses pak můžete najít muzeum hrdinky osvobozeneckého boje proti Turkům Laskariny Bubuliny. Tato zajímavá postava řecké historie byla jedinou admirálkou v historii námořních bitev.


Foto: Korint - průplav

Do hlavního města Řecka Athén se vydáte přes Korinthský průplav, vstupní bránu poloostrova Peloponés. Průplav spojuje Egejské a Jónské moře a táhne se v délce 6,5 km. 

V Athénách vás přivítá Panathenajský stadion, kde se konaly v roce 1896 první novodobé olympijské hry. Zhlédnete střídaní stráží u Parlamentu na náměstí Syntagma, které je obklopeno bankami, luxusními hotely, kancelářemi leteckých společností a cestovními kancelářemi. Pro většinu návštěvníků Athén je hlavním výchozím i orientačním bodem.  Projdete se kolem Hadriánova oblouku a Chrámu Dia Olympského. Zcela vás okouzlí poklady evropské kultury zahrnující sedm tisíc let shromážděné v Národním archeologickém muzeum. Určitě stojí za to tyto exponáty vidět a potěšit srdce brouzdáním mezi nádhernými díly sochařů, freskami, vázami, šperky i jinými nesčetnými zlatými i bronzovými předměty z každodenního života dávné minulosti. 


Foto: Athény - Akropolis

Poté již vystoupáte na velkolepou Akropoli. Tato skála se zvedá do výše 90 metrů nad okolní Attikou a s nadčasovou majestátností vévodí Athénám. Její historie se začala psát již více než před pěti tisíci lety. Dodnes zde můžete obdivovat pozůstatky nejen velkolepého chrámu Parthenonas zasvěceného bohyni Athéně.

Z Athén vede cesta dále pře Delfy, nejslavnější a nejuctívanější věšteckou svatyni, kde ústy kněžky Pýthie k nadšeným zbohatlíkům, úředníkům, všemocným vládcům a generálům, jakožto i obyčejným smrtelníkům, kteří chtěli znát svoji budoucnost, promlouval bůh Apollón.


Foto: Delfy - věštírna

Na několik dní se stane východiskem vašich výletů letovisko Platamonas s krásnou dlouhou písečnou pláží. Odtud to není daleko na úpatí bájného pohoří Olymp, nejvyššího pohoří v Řecku, jež je sídlem bohů, v čele s blesky metajícím Diem. Rozložitý masiv deseti vrcholů s nejvyšším Mitikasem, Diovým trůnem, se zvedá až do nadmořské výšky 2 917 metrů. Antickou minulost nedaleké vesnice Dionu dokládá archeologický areál s muzeem, kde se vašemu obdivu budou těšit velmi dobře dochované mozaiky. Ve Vergině vás pak ohromí vykopávky hrobů pravděpodobně makedonské královské rodiny. Dva ze tří královských hrobů byly objeveny nedotčené a právě z bohatých pohřebních darů lze vyvozovat, že se jedná o hroby příslušníků makedonské královské rodiny.

Během poznávání Řecka si nesmíte nechat ujít Meteoru neboli vznášející se kláštery, zbudované na téměř nepřístupných skalách prapodivných tvarů. I když není známo, jakým způsobem se první poustevníci na vrcholky skalních věží dostali a vybudovali zde kláštery, předpokládá se, že do skály zatloukali dřevené kolíky a po laně vytahovali náklad do velkých výšek. Až do 20. let 20. století se bylo možné dostat do klášterů jen pomocí kladky nebo žebříků. Později byly do kamene vysekány schody nebo zbudovány mosty.

A pokud byste cest za poznávání ještě neměli dost, vydejte se za byzantskými kostely do Soluně, hlavního města Makedonie, která zaujímá téměř čtvrtinu celého Řecka či k nedalekému hradu nad vesnicí Platamonas.

Informace k tomuto zájezdu i nabídku další cest za poznáním naleznete na internetových stránkách CK VTT.

- PR článek -

VENUS TRADE AND TOURS, spol. s r.o.
Ječná 10
120 00  Praha 2 - Nové Město

Telefon: 
224 919 176
224 918 461
224 920 177
info@vtt.cz

Pobočka Brno
Josefská 8 
Tel.: 542 210 736, 602 663 132
brno@vtt.cz 

www.vtt.cz

Článek byl zobrazen 5 486 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA