Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Mani – poloostrov kamenných věží

Poloostrov Mani je pomyslným třetím „prstem“ Peloponésu a zároveň je nejjižnějším místem evropského kontinentu. Podle pověsti se právě zde nachází legendární Hádesův vchod do podsvětí. Každý, kdo do Mani zavítá, bude překvapen nevlídností zdejší krajiny, která je navíc posetá tajuplnými kamennými věžovými domky.

Odloučenost této oblasti od okolního světa měla za následek, že bylo Mani odjakživa místem úkrytu či úniku.  V 15. století se zde usadily rodiny, které se následně semkly v silné klany a neúprosně bojovaly o nejlepší půdu. Hlavním klanem byla rodina Nyklianů, která měla jako jediná výsadu stavět na svých pozemcích charakteristické vysoké čtvercové kamenné věže, které sloužily jak k obraně, tak k útokům. Čím vyšší věž byla, tím se dalo skrz úzké štěrbiny v oknech snadněji střílet dolů na nepřítele. Tyto stavby jsou tak dokladem, že zde v minulosti nebývalo příliš bezpečno.

Typické věžovité domy si postupem času začaly stavět i další rodiny, všechny pak mezi sebou soupeřily, čí věž bude nejvyšší. Často se zde stávalo, že členové jedné rodiny napadli nebo dokonce zabily příslušníka druhé rodiny. Tím vypukl svár, který byl ohlašován vyzváněním na kostelní zvony. Jakmile tento signál odezněl, stáhly se jednotlivé rodiny do svých příbytků. Sváry však často přetrvávaly dlouhá léta, někdy dokonce i po několik generací. Každá z rodin totiž měla smysl pro čest a na ni se kladl velký důraz. Svár býval přerušen jedině v době žní, kdy se vyhlašovalo příměří. K naprostému ukončení sváru docházelo teprve po kapitulaci jedné z rodin nebo naprostou zkázou jedné ze zúčastněných stran.


Foto: Githio     Autor: GothPhil

Zásobování rodin během sváru probíhalo bez problémů, ženy se totiž těšily ochraně a mohly tak svým mužům přinášet do domu jídlo.  Poslední záznamy o sváru tohoto typu pocházejí z roku 1870 z vesnice Kita. Tam byl svár přerušen dokonce až příchodem řecké armády. Vesnici Kita i dnes vévodí tyto mohutné kamenné stavby. Několik se jich podařilo dochovat také ve vesnici Vatheia na jižním cípu Mani. Když však budete procházet zdejší krajinou, potkáte takovýchto věží celou řadu, leckdy stojí osamoceně nebo v odloučených vesnicích.

Symbolem Mani však není jen nevlídná krajina a sousedské neshody. V letním období sem míří davy návštěvníků, jejich cílem jsou především malé rybářské vesnice Stoupa a Kardamyli. Na venkovském hřbitově v Kardamyli je pohřben britský autor románů a cestopisů Bruce Chatwin, žijící v letech 1940 – 1989, který si tento kraj zamiloval.

Severní části Mani dominuje skalnatý hřeben Taygetos dosahující nadmořské výšky 2404 metrů. Svahy v jeho dolní části jsou ideální k procházkám v malebném prostředí borovicových lesů. Hlavním městem jižní části poloostrova zvaného vnitřní Mani, je Areopolis. Městečko poskytuje dostatečné zázemí, najdete v něm několik hotelů, restaurací, obchodů, různé instituce a úřady. Jižně od hlavního města se u pobřeží rozkládá jedna z hlavních zajímavostí kraje a tou je jeskyně Diros – Spilia Dilou. Abyste se k jeskyni dostali, budete muset absolvovat půlhodinovou plavbu na člunu. Poté je dobré podniknout krátkou pěší prohlídku nedalekých jeskyní Alepotripa. V obou jeskyních jsou k vidění nádherné stalagmity a stalaktity. V jeskyních Diros je kromě nich také výborná ozvěna.

Metropolí východního pobřeží Mani je Githio, které je zároveň vstupní branou na poloostrov. Právě zde údajně strávil první společnou noc Paris Trojský a krásná Helena, což bylo impulsem ke vzniku trojské války. Dnes je Githio rušným prosperujícím malým přístavem s několika kvalitními restauracemi na pobřeží. Město se značně odlišuje od ostatních měst v Mani. Najdete zde trosky římského divadla, pláže, kluby, hotely i zábavní centra. Je tak vynikajícím místem k odpočinku. Díky své poloze je také skvělým výchozím bodem pro výlety do jedinečných končin Mani. Nedaleko Githia začíná navíc jedna z nejkrásnějších středomořských pláží pojmenovaná Mavrovouni. Křišťálově průzračné moře spolu s kouzelně písčito - oblázkovou pláží láká k lenošení a relaxaci.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Vravron
Elounda – luxusní krétské letovisko
Athény - Muzeum Benaki
Karystos
Národní zahrady v Athénách

Článek byl zobrazen 9 420 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA