Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Karpathos – opuštěný ráj

Řecký ostrov Karpathos, patřící do Dodekanéského souostroví, bývá často považován za jeden z nejkrásnějších ostrovů v zemi. Může za to zdejší různorodá krajina, zelené stráně, skaliska, písečné pláže a nádherně azurové moře. Lidé sem jezdí načerpat energii a vychutnat si tu pravou Řeckou atmosféru, která na ostrově panuje.

Karpathos leží v Egejském moři, mezi dvěma dalšími známými řeckými ostrovy, Krétou a Rhodosem. Na jihu se k němu tisknou ostrůvky Kassos a Armathia, na opačné straně pak Saria. Karpathos má rozlohu necelých 325 km², oproti Rhodosu je tedy více jak čtyřikrát menší. Obdobně jako další řecké ostrovy, má také Karpathos bohatou minulost, ve které se střídaly časy prosperity s dobami válek a dobývání. Kromě Řeků jej po různě dlouhá období ovládali též Římané, Arabové, janovští piráti, Benátčané, Turci či Italové.

Karpathos, Řecko

Po druhé světové válce z ostrova kvůli chudobě emigrovalo mnoho lidí. Ostrov tak zůstal téměř opuštěn a stal se na několik desetiletí jakousi oázou klidu. Zdejší poklidná atmosféra však posléze nalákala první turisty a začali se sem vracet také emigranti nebo jejich potomci. V současnosti sem každoročně přijíždí více a více turistů, čímž se pověstný klid začíná čím dál více vytrácet. Velkou zásluhu na tom má také nově vybudované letiště. Návštěvníci toužící se dostat na Karpathos tak již nemusí podnikat dlouhou plavbu z ostrova Rhodos. Ze záplavy návštěvníků se může těšit místní ekonomika, rostou zde nové hotely, restaurace a atrakce. Turistika je tak hlavním zdrojem příjmů.

Karpathos, Řecko

Přesto se o Karpathosu nedá říct, že by byl zaplaven masovou turistikou, jaká panuje na jiných řeckých ostrovech. Vše se rozvíjí tak nějak v poklidu a ostrov si zachovává svého řeckého ducha. Místní obyvatelé stále dodržují tradice a zvyky, chodí v tradičních oděvech a chrání svou jedinečnou kulturu. Tradiční způsob života je nejvíce patrný na severu ostrova, kde vesničané předávají další generaci své písně a tance, slaví starobylé svátky a uchovávají různé zvyky, z nichž mnohé mají původ až v antice.

Karpathos, Řecko

Krajina na ostrově je velmi různorodá, na jedné straně je ostrov skalnatý, na druhé zase krásně porostlý a úrodný. Horskému hřebenu protínajícímu ostrov dominuje hora Kalimni dosahující nadmořské výšky 1120 metrů. Vegetace je pestrá, tvořená borovicovými lesy, cypřišovými a olivovými háji, pláněmi s množstvím vonných bylin a koření, vinicemi a ovocnými sady. Právě ve zdejších horách se nacházejí ty největší poklady ostrova v podobě tradičních vesniček, kde se doslova zastavil čas. Jednou z nich je například vesnička Olimpos ležící na východě ostrova. Byla založena v roce 1426 a po většinu své existence zůstávala prakticky odříznutá od zbylé části ostrova. Jedinou možností, jak se k ní dalo dostat, bylo plout do nejbližšího přístaviště ve vesnici Diafani, poté bylo zapotřebí zdolat dlouhý a strmý úsek cesty až k domkům nakupeným podél horského hřebene ve výšce 600 metrů nad mořem. 

Karpathos, Řecko

Právě díky této odloučenosti si vesnice dokázala uchovat starodávný ráz, nijak nezasažený moderní dobou. Muži a ženy zde stále chodí oděni do tradičních oděvů, věnují se řemeslům, ručním pracím, pečou domácí chléb, melou obilí ve větrných mlýnech nebo připravují lahodné pokrmy z čistě přírodních surovin. Dalšími vesničkami, které stojí za návštěvu, jsou Arkasa, Othos, Spoa, Messochori či Volada.

Karpathos, Řecko

Hlavním městem ostrova a největším přístavem je Karpathos, někdy též nazývaný Pigadia.  Najdete jej na jihu ostrova, na konci dlouhého zálivu, který je lemován téměř tři kilometry dlouhou pláží. Tento půvabný rybářský přístav je připomínkou starých časů, také dnes v něm rybáři opravují sítě a na starých bárkách se každý den vydávají na moře, aby nalovili čerstvé tyby pro místní restaurace. Město je hojně vyhledáváno turisty, je totiž výbornou základnou poskytující dostatečný komfort a vše, co turisté potřebují. Najdete zde četná ubytovací zařízení, taverny, bary, restaurace a obchůdky s nejrůznějším zbožím. Pigadia se pyšní několika pamětihodnostmi z různých dob, navštívit tu můžete zbytky křesťanské baziliky Agia Fotini, antickou akropoli nebo hrobku v Poseidonově jeskyni. Drobnější nálezy skrývá archeologické muzeum.

Karpathos, Řecko

Určitě navštivte i horskou vesnici Menetes ležící ve výšce 350 metrů nad mořem. Jde o půvabnou středověkou vesnici s úzkými křivolakými uličkami obrostlými vinnou révou a domky v pastelových barvách. Strmému útesu dominuje farní kostel Kimissis tis Theotokou z roku 1845. V horách severně od hlavního města leží ještě vesnice Aperi, která byla až do roku 1896 hlavním městem ostrova.

Karpathos, Řecko

Na Karpathosu najdete řadu nádherných pláží, nejkrásnější je ovšem pláž Apella, jejíž sytě modré vody, zlatavý písek, zelené stráně a skaliska připomínají nějaký karibský ráj. Podobně malebné jsou pláže Achata, Damatria, Agios Nicolaos, Kyra Panagia, Diakoftis nebo Mikri Amopi. Pláže nacházející se na jižním cípu ostrova potěší zejména příznivce adrenalinových vodních sportů, jako je windsurfing nebo kitting.

- jap -

Předchozí články z Řecka
Kavala - vstupní brána k ostrovům Egejského moře 
Mystras - ráj archeologů 
Metsovo - Řecko nejsou jen pláže 
Symi - ochutnejte nejlepší řecký chléb 
Spetses - cíl bohatých Athéňanů 

Článek byl zobrazen 8 542 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA