Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Spetses - cíl bohatých Athéňanů

Řecký ostrov Spetses ležící v Egejském moři patří mezi nejzelenější ostrovy v Argo-Sarónském souostroví. Ostrov je proslulý nejen krásnou přírodou, ale také okázalou architekturou. Láká hlavně bohaté Athéňany a movitější turisty.

ZÁJEZDY DO ŘECKA NA SVĚTADÍLECH

Stejně jako sousední ostrov Idra, tak i Spetses zbohatl během 18. a 19. století především díky stavbě lodí a námořnímu obchodu. Ostrované jsou na svou námořnickou tradici náležitě pyšní. Obzvlášť hrdě se hlásí ke své proslulé rodačce jménem Laskarina Boubulina žijící v letech 1771 – 1825. Boubulina byla námořní admirálkou a během války za nezávislost ve 20. letech 18. století bojovala proti Turkům. Měla vysokou vojenskou hodnost, přesto nikdy nepřestala nosit tradiční ostrovní oděv – živůtek a čepec. V tomto oblečení je také zvěčněna v podobě sochy, která je ozdobou přístavu. 

Rakev s ostatky této vojenské hrdinky je vystavena v Muzeu Chatzi-Giannis Mexis, jehož název je odvozen od jména původních vlastníků tohoto sídla, které bylo vybudováno na konci 18. století. V muzeu jsou vystaveny předměty přibližující historii ostrova, nejvíce jsou však sbírky zaměřeny na období války za nezávislost. Rodný dům Laskariny Boubuliny stojící nedaleko přístavu slouží dnes jako muzeum a uctívá památku této významné ženy. Dům dosud obývají potomci rodiny. Během sezóny se můžete zúčastnit organizované prohlídky s průvodcem, s výkladem v řečtině a angličtině.

V minulosti byl ostrov známý pod jménem Pithyoussa, později byl přejmenován na Petses, z čehož vznikl dnešní název Spetses. Byl osídlen přibližně ve 2. tisíciletí před Kristem, ale ve starověku neměl žádnou významnější roli.  Na ostrově po nějaký čas pobýval i anglický prozaik John Fowles, jehož román The Magus z roku 1966 se stal na sklonku šedesátých let kultovním dílem zejména pro tehdejší mladou generaci. Fowles ve svém románu proměnil Spetses na fiktivní ostrov Phraxos. Děj románu byl umístěn do Anaryios College, která stojí na okraji města Spetses a kde spisovatel po několik let vyučoval. V knize figuruje i místní hotel Possidonion. 

Jediným dnešním osídlením na ostrově je městečko Spetses s půvabným přístavem a typickou řeckou zástavbou, zbytek ostrova je prakticky neosídlený. Hlavní město je celkem rušné, se spoustou barů, taveren, diskoték, podniků s bouzouki a krásným starým přístavem Paleo Limani. V místních restauracích můžete ochutnat domácí speciality a dary moře. Při jídle si můžete vychutnávat také nádherný výhled na okolní krajinu. V sezóně sem přijíždějí zejména bohaté athénské rodiny, pobyt na ostrově je totiž poměrně drahou, až módní záležitostí. 

Na ostrově není mnoho historických památek, nedaleko hlavního města je možné navštívit klášter Agios Nikolaos, pojmenovaný po patronovi ostrova a námořníků. Při jeho prohlídce však musí návštěvníci dodržovat jisté zásady – muži mohou vstoupit jen v kalhotách s dlouhými nohavicemi a ženy v dlouhých sukních a se zakrytými rameny. Nedostatek památek vynahrazují kvalitní pláže všeho druhu, od těch kamenitých po písečné, s krásným výhledem nebo s útesy, ale všechny nabízejí výborné podmínky pro šnorchlování. Některé jsou stinné, lemované piniemi, jiné zcela otevřené horkým paprskům řeckého slunce. 

Lákavé jsou také zdejší tiché vesnice ukryté ve vnitrozemí, jako je například Agia Anargiri.

Na Spetses se můžete vydat lodí z Pirea, plavba tam trvá kolem dvou a půl hodiny, z Ermioni hodinu a z Porto Heli dvacet minut. Po ostrově se pak můžete pohybovat pěšky, na kole nebo pronajaté motorce. Pro auta po dlouhou dobu platil zákaz vjezdu, dnes už mají místní obyvatelé možnost dopravovat se po ostrově vlastním vozem. V centru hlavního města však platí zákaz stále. Možná právě díky absenci motorových vozidel patří Spetses k jedněm z nejpříjemnějších řeckých ostrovů.

- jap -

Předchozí články z Řecka
Gournia - pozůstatky minojského města 
Epidaurus - rodiště Apollonova syna 
Chios - Mastixový ostrov 
Mýkonos - modrobílá pohádka 
Milos - ostrov zamilovaných 

Článek byl zobrazen 7 508 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA