Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Milos – ostrov zamilovaných

Stejně jako Santorini je i ostrov Milos ležící v Egejském moři pozůstatkem sopečného kráteru. Ostrov je plný kontrastů, oplývá krásnou přírodou a dodnes si uchovává svého tradičního řeckého ducha. I když leží trochu stranou zájmu většiny zahraničních turistů, je vyhledávaným cílem zamilovaných dvojic.

Milos najdete daleko na jihu Řecka, v souostroví Kyklady. Na ostrově o rozloze 147 km2 žije okolo 4500 obyvatel. Obydlený je hlavně sever, kde se obyvatelstvo soustřeďuje v obcích Polonia, Adamas, Tripiti, Plakes, Zefiria a další. Přestože toho Milos nabízí opravdu hodně, nebývá ani v hlavní letní sezóně nijak přeplněn turisty. Lidé si zde tak mohou vychutnávat klid a pohodu.

Milos - Mandrakia
Foto: Mandrakia

Pobřeží je velmi různorodé, kolem celého ostrova se nachází na 80 pláží všeho druhu - písčité, kamínkové i oblázkové, hrající všemi barvami. K těm nejvyhledávanějším patří pláže Paliochori a Hivadolimni. Jedním z nejzajímavějších míst k plavání a potápění je však malá jeskyně Sarakiniko na západě ostrova. Pobřeží na mnoha místech lemují sněhobílé útesy, jinde písčité zátoky nebo třeba černá skaliska. Právě za tuto geologickou pestrost vděčí Milos svému vulkanickému původu. Sopečná činnost je na některých místech ještě znatelná ve formě sirných pramenů a vývěrů do moře.

Také vegetace je zde o něco bohatší než na sousedních Kykladských ostrovech. Nejvyšším vrcholem je Profitis Ilias dosahující nadmořské výšky 751 metrů. Západní část ostrova působí opravdu romanticky. Pobřeží známé jako Papafragas je zajímavým dílem přírody. Ve vysokých útesech jsou vymleté jeskyně, moře se zařezává do hornin a vytváří úzké průrvy a skalní mosty. V moři můžete vidět ostrovy "racků" – Glaronisia s bizarními čedičovými útvary. Dále na západ najdete krásná zákoutí – písečné zálivy Pahena a Agios Konstantinos, černé sopečné útesy.

Rocky Cave, ostrov Milos
Foto: Rocky Cave

Jediné, co hyzdí ráz krajiny, jsou početné kamenolomy, v nichž se těží benitoit, perlit a baryt. V mladší době kamenné zde lidé těžili obsidián a sopečné sklo. Milos je významný také z archeologického hlediska, byla zde totiž nalezena jedna z nejznámějších soch Venuše – Venuše Milská. Sochu, jež byla vytesána z parského mramoru objevil 8. dubna roku 1820 místní zemědělec. Na svém poli tehdy zcela náhodou odkryl celou jeskyni, v jejíchž útrobách ležely jednotlivé kusy této vzácné sochy. Celou Venuši poté jako dar obdržel francouzský král Ludvík XVIII. Později se stala předním exponátem muzea v pařížském Louvru. 

Místo, kde byla nalezena první část sochy, se dnes nachází pamětní deska. Bylo to nedaleko křesťanských katakomb v Trypiti, které jsou jediné svého druhu v celém Řecku. Podle dostupných údajů bylo na tomto místě objeveno neuvěřitelných 291 hrobů. V nich bylo pohřbeno až 8 tisíc mrtvých. Trypiti lze dnes považovat za jakési předměstí hlavního města Plaky. Samotná Plaka stojí v místech, kde v minulosti stávala akropole datovaná do období 1100 – 800 před Kristem. Plaka je utvořena z mnoha bílých krychlových domů, kterými jsou kykladské ostrovy známé. Pokud se zajímáte o historii ostrova, navštivte Muzeum lidových tradic, kde jsou vystaveny tradiční oděvy, díla místních řemeslníků a také úžasné sbírky dobových fotografií. 

Plaka, ostrov Milos
Foto: Plaka

Zdejší Archeologické muzeum uchovává kopii slavné sochy Venuše Milské. Kromě ní však expozice muzea nabízí ke zhlédnutí pozůstatky z nejdůležitějšího ostrovního archeologického naleziště, a to starověké Fylakopi. Toto město kdysi stávalo na severu ostrova Milos, následkem nějaké přírodní katastrofy však nakonec z velké části zmizelo v moři. Muzeum ukrývá proslulou sochu boha Poseidona z Fylakopi ze 4. století před Kristem a sochu mladého muže, tzv. „kouros“, datovanou do 6. století před Kristem. 

Za návštěvu stojí také město Adamas, které je jedním z nejlépe chráněných přístavů na ostrově a to zejména proto, že leží v bývalém kráteru sopky, jež v dávných dobách zalilo moře. Příjemná vesnička Pollonia nabízí posezení v restauracích a kavárnách. Pokud budete chtít, můžete si půjčit člun a vyrazit na některý z okolních ostrovů, jako je například Kimilos. 

Informace o řeckých ostrovech na Světadílech

KorfuKrétaRhodos

- jap -

Článek byl zobrazen 17 911 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA