Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Mýkonos – modrobílá pohádka

Malý kamenitý ostrov Mýkonos se nachází uprostřed Egejského moře a je součástí řeckého souostroví Kyklady. Lidé jej milují pro jeho neopakovatelnou atmosféru, krásné pláže a třpytivě azurové moře. Na svých jachtách sem za odpočinkem a zábavou připlouvá také řada světových celebrit. Mýkonos toho kromě lenošení na plážích ale nabízí mnohem víc.

ZÁJEZDY DO ŘECKA NA SVĚTADÍLECH

O historii Mýkonosu se toho ví velice málo, v dějinách Řecka nehrál výraznější roli. Rozkládá se na ploše 88 km2, má poměrně členité pobřeží a kromě krásných pláží se může pochlubit také velmi příjemným klimatem. Většina oblíbených pláží se nachází v jeho jižní části. Jsou všechny písečné a turistům nabízejí kromě opalování a koupání také dostatečné sportovní vyžití. Nejznámější z nich – Paradise a Super Paradise – jsou navíc dějištěm večerních plážových párty. Oblíbená je trochu klidnější pláž Elia s částmi určenými nudistům. Krásné jsou také pláže Agios Stefanos a Agios Ioannis na západním pobřeží. 


Foto: Chora

Vnitrozemí je skalnaté a nepříliš úrodné, proto vás zaujme jen na krátkou dobu. V 80. a 90. letech minulého století proslul Mýkonos jako hlavní centrum zábavy v celé oblasti Egejských ostrovů. Dnes sem návštěvníci přijíždějí spíše za odpočinkem a poklidnou atmosférou, náruživých milovníků nočních večírků zde najdete jen malé procento. Celonoční hlučná zábava zde vyjma hlavního města ustoupila do pozadí a lidé si tak mohou užívat opravdovou relaxaci. 

Dvěma hlavními turistickými středisky jsou Ornos a Platys Gialos. Obě obce nabízí krásné písečné pláže, na kterých můžete provozovat řadu vodních sportů, jako je například windsurfing, paragliding, potápění, jízda na vodních lyžích či skútrech.  Najdete tam také mnoho restaurací, barů, taveren a mimo jiné i dobře organizovaný trh s potravinami, pekařství, řeznictví, supermarket i lékárnu. Je zde také dostatečný počet ubytovacích kapacit a příjemnou dovolenou zde mohou strávit rodiny s dětmi, ale rovněž náročnější klientela. Výhodou těchto letovisek je blízkost hlavního města, které je dostupné pravidelnou autobusovou linkou.


Foto: Mykonos

Hlavní město ostrova Mýkonos je místními obyvateli nazýváno „Hora“ a obklopuje ho pestrobarevný přístav, kde kotví malé rybářské lodě i luxusní jachty. Pro město jsou typické větrné mlýny, bílé kostelíky a domky, které jsou usazeny v přírodním prostranství, jako by byly součástí přírody. Tyto domky s dřevenými, modře pomalovanými okenicemi a balkony pak tvoří úzké bílé uličky, kde jsou schované malé obchůdky se suvenýry, hospody i malé kostelíky. Najdete zde také mnoho stylových taveren, kavárniček a denních i nočních podniků. Město je považováno za jeden z nejlepších příkladů Kykladské architektury a je velkým lákadlem fotografů. V části nazývané jako „Malé Benátky“ můžete objevit vyhlášené butiky. Mnohé zdejší domy s elegantními kovovými balkony byly upraveny na denní bary s pestrou nabídkou nejrůznějších nápojů a tradičních jídel, ochutnat můžete třeba plody moře. 


Foto: Mykonos

Pokud v uličkách Hory narazíte na procházející se pelikány, nedivte se. Pelikáni jsou maskoty celého ostrova Mýkonos. Zajímavostí města je pahorek Kastro se zbytky benátské pevnosti z 15. – 17. století. Nachází se zde také komplex kostelů Paraportiani, jež jsou národním kulturním památníkem. Některé z nedalekých středověkých městských domů byly v minulosti určeny k ochraně Hory před útoky ze západní strany ostrova. Milovníky historie přitahuje ve městě Archeologické muzeum, kde jsou vystaveny sochy, figuríny a nálezy z hrobek z ostrovů Rheina a Dilos. Dále zde můžete navštívit Egejské námořní muzeum s artefakty prezentujícími námořní minulost zdejší oblasti Egejského moře. Posledním muzeem je Muzeum lidových tradic, které patří mezi nejlepší svého druhu v celém Řecku. Jelikož byl Mýkonos odjakživa nezávislým kulturním ostrovem, dařilo se zde umění i řemeslům. V Mykonos Town je možné si užívat neutuchajícího nočního života a na druhé straně také klidu šumícího moře. Ke známosti ostrova přispěla značně i skutečnost, že Mýkonos láká k návštěvě i homosexuální páry a jedince.

Do hlavního města se dostanete ze všech koutů tohoto nádherného ostrova, a to díky velmi dobře fungující místní autobusové dopravě. Na letišti v hlavním městě Hora přistávají jak mezinárodní chartery, tak i pravidelné vnitrozemské linky. Jezdí sem i trajekty z přístavů Pireaus a Rafina, ležících nedaleko Athén. Na Mýkonos se můžete dostat také ze Santorini a dalších Kykladských ostrovů.

- jap -

Předchozí články z Řecka
Milos - ostrov zamilovaných 
Knossos - Evansovo dědictví 
Kalymnos - ostrov mořských hub 
Evia - zapomenutý kraj 
Siros - centrum souostroví Kyklady 

Článek byl zobrazen 6 659 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA