Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Chios – Mastixový ostrov

Nedaleko pobřeží Turecka se rozkládá poměrně rozlehlý řecký ostrov Chios (někdy též Hios), jehož břehy jsou omývány vodami Egejského moře. Přestože je ostrov porostlý bujnou vegetací, nabízí údolí i hory, krásné pláže a azurově modré moře, jezdí sem překvapivě málo turistů. Můžete zde tak poznat původní a ryze řecký způsob života.

ZÁJEZDY DO ŘECKA NA SVĚTADÍLECH 

Ostrov má rozlohu 860 km2, na délku měří 47 km a v porovnání s ostatními Egejskými ostrovy je tak dost velký. Je znám také pod názvem Mastixový ostrov, za svou prosperitu totiž vděčí lentiškové pryskyřici, tzv. mastixu, která se získává zde zdejších stromů řečíků lentiškových, jež jsou příbuzní pistácii. Jde o univerzální lepkavou hmotu, která připomíná klasickou smůlu. Tato však slouží jako základ barev, laků, kosmetických a léčivých přípravků. V omezeném měřítku se dnes používá také při výrobě žvýkaček a dokonce je důležitou ingrediencí při výrobě místní pálenky. Tyto stromy rostou ve středomoří téměř všude, nikdo tedy neví, proč se mastix sbíral zrovna na Chiosu. Někteří Řekové si na tradici sběru mastixu nebo výrobě keramiky snaží vybudovat turistické atrakce.

Krajina na ostrově je kopcovitého charakteru, na severu se zvedá nejvyšší hora Pellinaion Oros měřící 1297 metrů nad mořem. Ostrov je provoněn jasmíny, pomerančovníky a citroníky, kterých jsou zde nekonečné háje. Nacházejí se zde také ovocné sady, lesy a k vidění jsou i louky kvetoucích tulipánů. Chios se prozatím příliš nepřizpůsobil masové turistice, takže se tu dají najít klidná a zajímavá místa pro trávení dovolené, jako jsou třeba kozí farmy. Pláže jsou zde příjemné, akorát neposkytují žádné turistické zázemí. Pokud si půjčíte auto, můžete si pár osamělých pláží projet. Chios je ideálním místem pro ty, kdo touží strávit poněkud dobrodružnější dovolenou, seznámit se s místními velmi přívětivými obyvateli a okusit něco z řeckých tradic. 

K hlavním lákadlům ostrova patří naprosto unikátní mastixové vesnice. Jde o skupinu asi 20 vesnic rozesetých na jihu ostrova, v nichž se v minulosti soustřeďoval obchod s lentiškovou pryskyřicí. Každá vesnice je tvořená domky postavenými těsně vedle sebe, které jsou obklopeny dalším kruhem domů. Tyto domy sloužily v případě nutnosti jako obranná hradba, která měla odrazit útoky loupeživých pirátů. Celý ostrov byl ve středověku totiž považován za nejlépe prosperující ostrov ve Středomoří, a proto se stával častým terčem těchto námořních lupičů. Pro vesnici Pyrgion jsou typické černobíle obarvené domy, Olympi se pyšní původní hlavní obrannou věží a ve vesnici Mesta, která je považována za nejhezčí ze všech, si můžete prohlédnout vnější obranné věže. 

Protikladem k těmto nevelkým vesnicím je město Chios na východním pobřeží ostrova, kde žije kolem 25 tisíc obyvatel. Stejně jako jiná řecká hlavní ostrovní města, je i Chios rušným přístavem. Kdysi se tu dařilo námořnímu obchodu, proto není divu, že ve městě narazíte na přepychová sídla. Mnohé z původních domů byly zničeny při zemětřesení, které postihlo ostrov v roce 1881.

Dominantou města je pevnost, jejíž historie sahá až do období Byzance. Poté, co bylo město v roce 1261 obsazeno Janovany, byla pevnost z velké části přestavěna. Uvnitř jejích zdí se ukrývá turecký hřbitov a mešita, trosky koupelí a domů starých celá staletí. Mešita Mecidige dnes slouží jako Byzantské muzeum, které uchovává předměty objevené při archeologických vykopávkách na ostrově. U vchodu do pevnosti stojí Muzeum císaře Justiniána, kde si mohou návštěvníci prohlédnout unikátní sbírku náboženských předmětů, jde zejména o ikony, fresky, mozaiky a řezbářské práce. Ve městě Chios najdete ještě další zajímavá muzea, například Muzeum Philip Argenti, jehož expozice je zaměřena na lidovou uměleckou výrobu. Na stěnách visí portréty členů místní vážené rodiny Argentiových. 

Dalším lákadlem ostrova je klášter Nea Moni z 11. století nacházející se ve venkovském prostředí, asi 15 km od hlavního města. Proslavily jej především pozoruhodné mozaiky z 11. století, které se svou krásou přibližují mozaikám v klášteře Osiou Louka, jež leží nedaleko města Delfy ve středním Řecku. Na jihu ostrova je také jedna zajímavost - pláž Mavra Volia s černými oblázky. Za zhlédnutí stojí i malý ostrůvek Psara, na který se dostanete jen člunem z Chiosu.

Ostrov Chios byl ve své době centrem helénské kultury a vzdělanosti. Pobývalo zde mnoho velikánů jako třeba Homér, významný jazykovědec a proslulý znalec Bible Neophytos Vamvas, který je všeobecně považován za jednoho z „učitelů národa“ a řada dalších. Možná vás bude Chios inspirovat stejně, jako v minulosti spisovatele Victora Huga či malíře Eugena Delacroix.

- jap -

Předchozí články z Řecka
Mýkonos - modrobílá pohádka 
Milos - ostrov zamilovaných 
Knossos - Evansovo dědictví 
Kalymnos - ostrov mořských hub 
Evia - zapomenutý kraj 

Článek byl zobrazen 6 793 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA