Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Idra - oblíbený cíl Athéňanů

Malý skalnatý ostrůvek Idra – někdy též Hydra, se rozkládá u jihovýchodního pobřeží Peloponésu a spadá do Sarónského souostroví. To se nachází v Sarónském zálivu a je snadno dostupné přímo z Athén. Zdejší ostrůvky se tak staly oblíbenými hlavně mezi místními obyvateli.

Samotná Idra o rozloze 64 km2 je dnes skalnatým a neúrodným kusem země. Podle legendy však býval ostrov v minulosti pokryt hustými lesy. Vláhy bylo tehdy dostatek pro všechny obyvatele, ovšem až do okamžiku, kdy vinou nepřízně bohů zničil veškerý lesní porost rozsáhlý požár. Od té doby není na Hydře téměř žádná sladká voda, a tak se musí pravidelně dovážet v tankerech z Peloponéského poloostrova. Ještě ve 20. století se zde nacházelo pár studen, ty však byly z důvodu časté seizmické aktivity zavřeny.


Autor: dims321

I přes svou neúrodnost je však Idra velmi oblíbeným cílem Athéňanů, proto se vyplatí si nocleh zajistit předem. Přeplněno zde bývá zejména v hlavní sezóně, tedy v červenci a srpnu. Nedostatek vody má za následek poměrně vysoké ceny téměř všech potravin, hodně si ale zaplatíte také za ubytování a veškeré služby. Pobřeží je lemováno módními butiky, galeriemi a je na první pohled mnohem kultivovanější než na jiných ostrovech v Řecku.

Koncem 50. a začátkem 60. let minulého století se Idra stala vyhledávanou destinací bohémů, svá sídla si zde stavěli mnozí malíři, básníci a jiní umělci. Dokonce zde po nějakou dobu žil i kanadský textař a hudebník Leonard Cohen. Také z období na přelomu 18. a 19. století se na ostrově dochovala přepychová sídla postavená ze zisků, které Idře přinášela početná flotila obchodních lodí. Ty během cest do Severní Ameriky brázdily vody Atlantského oceánu. Dnešní nevelký přístav už dávno nepřipomíná dobu, kdy v něm kotvilo kolem 150 lodí, jež patřily ostrovu. Také samotný ostrov měl tehdy neuvěřitelných 40 tisíc obyvatel, dnes jich zde bydlí sotva 3 tisíce. Od 15. století zde žili především albánsky mluvící Řekové.

Hlavním a vlastně i jediným městem na ostrově je Hydra port vystavěný v kopci nad zátokou a přístavem. Městečko je protkáno úzkými uličkami, které bývají v létě plné turistů dychtících po nákupu nějakého suvenýru. Je zde také dostatek taveren, barů i nákupních možností. Návštěvníci se do zdejšího přístavu mohou dostat jen lodí, nejčastěji z Pirea u Athén či peloponéského Ermionu. Rychločlunem se sem dostanete za méně než hodinu. Zajímavostí ostrova je také to, že je zde zakázáno používání motorových vozidel. Z toho důvodu jsou zde hojně užívány taxi vozíky. Kromě hlavního města najdete na Idře ještě několik malinkatých vesniček, velké množství kostelů a šest ortodoxních klášterů, většinou rozložených na vrcholech kopců.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Rhamnus
Věčně zelený Thassos
Chania
Mallia – směsice starověku a moderní doby
Meteora – vznášející se skály

Článek byl zobrazen 4 571 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA