Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Athény – náměstí Monastiraki

Každý, kdo navštíví Atény, by neměl vynechat prohlídku Monastiraki, jednoho z nejživějších nákupních center metropole. Nachází se na stejnojmenném náměstí, nedaleko příjemné pěší zóny Plaka. V jeho centru stojí byzantský chrám, který je však dnes již obklopen moderními stavbami a obchody s nejrůznějším zbožím.

Atmosféra na náměstí Monastiraki  v posledních letech již ničím nepřipomíná poklidné prostředí kláštera. Jen co vystoupíte z metra na stanici Monastiraki, obklopí vás řada stánků a obchůdků nabízejících tradiční řecké zboží, ale také suvenýry, alkoholické nápoje, šperky a nejrůznější haraburdí. U stánků s potravinami nakoupíte ovoce, med, olivy a další místní dobroty. Každou neděli se zde pravidelně konají bleší trhy, které si rozhodně nenechte ujít. Krámky tvořící bleší trh najdete nejen na náměstí, ale také v přilehlých uličkách, na schodištích, v průchodech nebo na malých náměstíčkách. Během nakupování si budete připadat jako na Středním východě. 

Athény – náměstí Monastiraki
Foto: Athény – náměstí Monastiraki

První obchůdky, na které narazíte, jsou zaměřeny na návštěvníky, kteří se vymaní z přeplněné pěší zóny a odváží se vkročit do bludiště stánků. Čím dále se dostáváte, tím hodnotnější zboží na vás čeká. Pokud toužíte vlastnit pravou řeckou konvici na kávu nebo tradiční „bouzouki“, pak zamiřte právě sem. Najdete tady, na co si jen vzpomenete, jsou tu obchůdky s oblečením, knihami, cédéčky, starožitnostmi, s použitým zbožím, s obrazy, pohlednicemi, hudebními nástroji, elektrickými spotřebiči nebo kuchyňským vybavením. Jestliže danou věc nenaleznete v Monastiraki, tak není nikde jinde v celých Aténách. 

Obchodníci se sice snaží lidi nalákat do svých krámků, ale většinou příliš nenaléhají. Nemusíte se proto obávat, že když o něco projevíte zájem, tak vás prodejce již nepustí, dokud danou věc nekoupíte. Ke svým zákazníkům se zde chovají s úctou, ale hlavně jsou zvyklí na turisty, kteří se sem často chodí jen kochat pohledem. Největším problémem zde bývají kapsáři, proto je nutné být neustále na pozoru. Největší tlačenice, ale zároveň nejkrásnější atmosféra zde panuje v neděli ráno, kdy se trh rozšíří i na hlavní třídu Ermou. Zaplaveny jsou všechny postranní uličky a stánky s všelijakým zbožím se táhnou až za hřbitov Kerameikou. Někdy bývá nával tak velký, že dochází k lidské „dopravní zácpě“. Přesto zde vládne přátelská nálada.

Athény – náměstí Monastiraki
Foto: Athény – náměstí Monastiraki

Tato stará městská čtvrť byla dříve srdcem osmanských Atén. Již za turecké nadvlády byla v těchto částech hlavní tržnice, proto si oblast dodnes uchovala podobný orientální ráz. V uličkách Monastiraki můžete mimo nakupování příjemně posedět v některé z taveren či kaváren s výhledem na Agoru.

Ani v této hektické čtvrti nechybí celá řada historických památek. Pokud máte chvilku času, zastavte se na hřbitově Kerameikos, jehož název pochází od hrnčířů ve starověkém městě. Jejich patronem byl totiž bůh Keramos – odtud vzniklo slovo keramika. Jako pohřební místo sloužil hřbitov již ve 12. století před Kristem, mnohé staré hroby se podařilo zachovat dodnes. Nejvíce jich leží podél Ulice hrobů, která je jakousi hlavní tepnou. Mnohé náhrobky ze zdejšího hřbitova jsou vystaveny v místním muzeu. K vidění je zde část městských hradeb nebo slavnostní brána do Athén. 

Pokud toužíte po klidu, vydejte se na náměstí u katedrály Plateia Mitropoleos. Ve skutečnosti zde stojí katedrály dvě, malá a velká. Po pravé straně stojí Malá Mitropole – chrám postavený ve 12. století a zasvěcený sv. Agiovi Eleftheriovi. Interiér chrámu se podobá jeskyni a bývá osvětlen votivními svíčkami. Panuje zde duchovní atmosféra. Exteriér chrámu je ozdoben půvabnými sochařskými pracemi. 

V sousedství stojí athénská katedrála Velká Mitropole, která byla postavena v polovině 19. století, je tedy poměrně mladá. Její stavba trvala dlouhých pětadvacet let. Má krásnou fasádu, nad okázalým vchodem je vyobrazena nádherná mozaika. Dnes slouží katedrála k formálním příležitostem, konají se zde například pohřby významných občanů Athén. Dalšími zajímavostmi této čtvrti jsou Tsistarákiho mešita z roku 1759, mešita Fethyie, kde sídlí Kyriazópoulovo muzeum. Krásný je také byzantský kostel Kapnikaréa z 11. století.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Philippi – památka na Filipa II. Makedonského
Limnos čekající na objevení
Athény, čtvrť Kolonaki – dotek luxusu
Vergina – pozůstatky starověkého města Agai
Skyros - domov malých koní

 

Článek byl zobrazen 9 115 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA