Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Athény - Plaka

Plaka byla již v byzantských dobách centrem všedního života Atéňanů. Jde tedy o nejstarší čtvrť řecké metropole, která se rozkládá u východního úpatí Akropole. V současné době je jedním z nejnavštěvovanějších míst v Athénách, úzké uličky lemované obchody a tavernami zde vytváří nezapomenutelnou atmosféru.

Oblast se začala rozvíjet v 19. století, kdy se zde začaly usazovat bohaté athénské rodiny. Vyrostla zde okázalá novoklasicistická sídla, z nichž mnohá byla přeměněna na muzea a obchody. Návštěvníci čtvrti si je tak dnes mohou vychutnávat zvenčí i zevnitř. Při procházce bludištěm ulic v Place na vás ze všech stran vykukují stánky s pohlednicemi a suvenýry, bary, obchody a restaurace, které se snaží získat přízeň zákazníků. Ulice jsou upraveny na pěší zóny, takže je bloumání mezi domky opravdu příjemné. Čilý ruch zde vládne jak přes den, tak i v noci.


Foto: Panoramas

Hlavní zastávkou na procházce po okolí je Muzeum lidových nástrojů umístěné v budově z roku 1842. Na nádvoří se v létě pravidelně konají koncerty pod širým nebem. Předměty jsou uloženy ve třech podlažích, celkem je zde k vidění kolem 1200 nástrojů, které se za dlouhá léta podařilo nashromáždit řeckému muzikologovi Fivosi Anoyanakisovi narozeném v roce 1915. Muzeum zábavnou a vtipnou formou seznamuje návštěvníky s vývojem řecké hudby. Kdo má zájem, může si zde půjčit sluchátka a poslechnout si, jak znějí vystavené nástroje. V jednom křídle budovy se nachází obchod s dárkovými předměty, kde si můžete koupit nejlepší athénskou sbírku tradiční hudby na CD.

Další zajímavou institucí je Muzeum Kanellopoulos, které se pyšní sbírkou keramiky, soch, šperků, lidové tvorby a ručních prací. Tyto předměty nashromáždili athénští sběratelé Paul a Alexandra Kanellopoulovi. Exponáty pocházejí z různých období, od 3. století před Kristem až po 19. století našeho letopočtu. Předměty náležejí k různým kulturám, najdete zde zástupce minojské, mykénské, římské, perské, egyptské a fénické kultury. Mezi exponáty jsou k vidění skvostné šperky i erotické vázy.

Vynechat byste neměli ani Muzeum řeckého lidového umění, které je sice poněkud neuspořádané a přeplněné, ale přesto okouzlující. V jeho pěti poschodích najdete nepřeberné množství exponátů. Stálá expozice bývá navíc vždy doplněna dočasnou výstavou. Nejzajímavějším prvkem muzea jsou ukázky prací naivního malíře Theophila. Prohlédnout si zde můžete dokonce malbami vyzdobenou místnost, která sem byla přepravena z domu na ostrově Lesbos. Součástí rozsáhlé sbírky lidových oděvů jsou díla a oblečení patřící sarakatsanských nomádů. Muzeum by měl rozhodně navštívit každý, koho alespoň trochu zajímají výšivky a oděvy. V přilehlém obchůdku je možné zakoupit ukázky prací a knihy o lidovém umění.

Při návštěvě Plaky byste si neměli nechat ujít návštěvu některého z místních podniků a vyzkoušet tradiční řeckou kuchyni. Téměř polovinu všech soukromých provozoven tvoří taverny, bary, kavárny a restaurace. Před vchodem do podniku vždy stojí někdo z personálu a láká kolemjdoucí k návštěvě. Říká se ale, že do těchto podniků není radno chodit – kvalitní podnik údajně nepotřebuje platit někoho, kdo bude lákat hosty a dělat takovou reklamu. V Place existuje také několik suterénních podniků, kde mají sice jen základní pokrmy, ale za dobré ceny. Navíc si kromě jídla užijete také dostatek zábavy. Stěny restaurací bývají zdobeny živými malbami místních umělců.

V Place se také skvěle naobědváte pod širým nebem, večer je zase jako stvořený pro zábavu. Se setměním celá čtvrť ožívá rušným životem, kdy na typickou večeři přicházejí celé řecké rodiny a v uličkách je slyšet tradiční hudba.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Rhodos – kde stával sedmý div světa
Agios Nikolaos
Paxi - Poseidonův ostrov
Za sardinkami na Lesbos
Kefalonie – ostrov kapitána Correliho

Článek byl zobrazen 9 476 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA