Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Agios Nikolaos - oblíbené letovisko na ostrově Kréta

Agios Nikolaos je hlavním městem krétské provincie Lassithi rozkládající se na východě ostrova. Založeno bylo v roce 1869 na místě tehdejší benátské pevnosti Mirabello, která dala jméno celému zálivu. Dnes je to jedno z nejoblíbenějších, nejstarších a nejnavštěvovanějších letovisek na Krétě.

Agios Nikolaos leží na východním pobřeží Kréty, které je někdy nazýváno Krétskou riviérou. Dostat se do města je velice snadné díky hlavní silnici spojující toto turistické letovisko s hlavním městem Heraklion. Původní název Pros Kamares byl později změněn na Agios Nikolaos podle místního kostelíku, který byl založen v 7. století a je zasvěcen Sv. Mikuláši, ochránci námořníků. 


Foto: přístav   Autor: Paul Mannix

Dnes se zde nachází dva přístavy – rybářský a vnitrozemský, který je ve skutečnosti jezerem. Když se totiž Agios Nikolaos zakládalo, bylo s mořem propojeno zdejší sladkovodní jezero Voulismeni, které je jednou ze zvláštností města a také jednou z hlavních turistických atrakcí.  O tomto malebném vnitrozemském přístavu se říká, že je bezedný – hloubka jezera činí 65 metrů a podle pověsti se v něm koupávala bohyně Athéna. Až do 19. století obsahovalo sladkou vodu, poté dal turecký paša prorazit úzkou šíji, která ho oddělovala od moře. Dnes jezero slouží jako kotviště menších loděk a člunů. Pravidelně sem připlouvají také lodě z Dodekanéských ostrovů, Kyklad nebo Pirea.

V blízkosti města se už od moře zvedají kopce, a tak si lze vychutnat pohled z výšky na přístav a pokochat se rozhledem na záliv Mirabello a okolní kopce. Nad jezerem se nachází také malý parčík, který je ideálním místem odpočinku a pohodových procházek.

Celé Agios Nikolaos je dnes příjemným lázeňským přístavním městečkem s promenádou, která je lemována útulnými kavárničkami, tavernami, restauracemi a obchůdky se suvenýry. Na řecké poměry je tu však dost draho, pokud nesejdete z hlavních uliček, počítejte s cenami klidně i o polovinu vyššími než v jiných letoviscích. Za nákupy a dobrým levným jídlem je proto lepší se vydat na předměstí.

Hlavním obchodním centrem se stalo náměstí Platia Venizelou s přilehlými uličkami. Nedaleko autobusové zastávky na západním konci nábřeží stojí kostel Panagia Vrefotrofou z 12. století. Milovníci historie mohou ve městě navštívit Archeologické muzeum s lokálními nálezy a artefakty. Prohlédnout si v něm můžete sbírku předmětů objevených na několika minojských nalezištích. Ve druhém sále nepřehlédněte vázu „bohyně Myrtos“, která byla nalezena v Mochlos nedaleko Gournie, která patří k nejlépe zachovalým minojským městům na Krétě. Nádoba pocházející z raného minojského období byla pravděpodobně symbolem plodnosti, jsou na ní dokonce znázorněna ňadra. Snad nejzajímavějším exponátem tohoto muzea je lebka, které údajně patřila atletovi, byla totiž nalezena zcela neporušená společně se zlatým vavřínovým věncem. Ten, jak je známo, dostávali vítězové atletických klání. Lebka byla objevena nedaleko města a skutečnost, že se ji podařilo dochovat v tak dobrém stavu je opravdu obdivuhodná.

Další významnou institucí v Agios Nikolaos je Muzeum lidových tradic, kde jsou k vidění zajímavé sbírky tradičních krétských oděvů, ale také ukázky řemeslných a uměleckých děl. Letovisko láká návštěvníky několika velice pěknými udržovanými písčitými i oblázkovými plážemi, během sezóny však na nich bývá poměrně plno. Hlavní městskou pláží je Kitroplatia, kvalitnější pak najdete v okolí Eloundy, ale pěkné jsou také pláže Ammoudara a Almyros. Pokud si v Agios Nikolaos půjčíte auto nebo motorku, můžete se vydat prozkoumávat další kouty tohoto překrásného ostrova. Kolem širokého zálivu se dále rozkládají letoviska Istro a Pahia.

- jap -

Předchozí články z Řecka:
Paxi - Poseidonův ostrov
Za sardinkami na Lesbos
Kefalonie – ostrov kapitána Correliho
Ios - rušné prázdninové středisko
Eretria

Článek byl zobrazen 7 178 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA