Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vergina – pozůstatky starověkého města Agai

V severním Řecku se v prefektuře Makedonie, která je největší správní oblastí v zemi, nachází město Vergina. Proslavilo se především jako významná archeologická lokalita, kde byly odkryty pozůstatky starověkého města Agai. V roce 1996 byla proto Vergina zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO.

K odkrytí královských hrobek, které jsou jedněmi z nejpozoruhodnějších řeckých archeologických nálezů minulého století, došlo v roce 1977. Vergina byla tehdy prohlášena za Agai, město starověké Makedonie, jehož sídlo bylo později přemístěno do města Pella. Hlavní vchod do hrobky objevil řecký profesor Manolis Andronikos žijící v letech 1919 – 1992. Po jejím otevření však ještě nevěděl, co v době hrobka skrývá. Podle odborníků však Andronikos objevil pohřební místo krále Filipa II. Makedonského, jenž byl otcem Alexandra Velikého. 

Vergina - královská hrobka
Foto: Vergina - královská hrobka 

Kostra panovníka se dochovala ve velmi dobrém stavu, byla uložena ve zlaté pohřební schráně zdobené emblémem šestnácticípé makedonské hvězdy. Dále zde byly objeveny další dvě královské hrobky zdobené tesanými vlysy a doplněné pohřebními artefakty. První hrobka byla ještě před Andronikosovým objevením bohužel vykradena, ale alespoň ve druhé se podařilo dochovat velmi hodnotné poklady. 

V důsledku tohoto unikátního objevu musely být poopraveny údaje uvedené v historických knihách. Do té doby se totiž mělo za to, že makedonští králové byli pohřbeni v Edesse. Předměty nalezené v hrobkách jsou nyní chloubou expozice Archeologického muzea v Soluni. Hrobky však stojí za vidění i bez nich. 

Vergina - vchod do královské hrobky
Foto: Vergina - vchod do královské hrobky

Objev hrobek odstartoval další horečné bádání a začalo se s důkladnými archeologickými pracemi v oblasti. Ty probíhají na místě dodnes, čímž se návštěva Verginy stává ještě zajímavější. Bylo zde postaveno unikátní muzeum, ve kterém je možné si zmíněné hrobky prohlédnout vystavené za ochranným sklem. 

Kromě královských hrobek a několika dalších méně důležitých hrobek byl ve Vergině odkrytý také palác Palatitsia. Postaven byl s největší pravděpodobností později než za vlády Filipa II. a Alexandra Velikého. Jeho vznik se datuje do 3. století před naším letopočtem. Palác údajně sloužil jako letní sídlo tehdejšího krále Antigona II. Gonata. Celé naleziště je nesmírně rozsáhlé. Najdete zde také pozůstatky divadla, ve kterém byl roku 336 před Kristem úkladně zavražděn Filip II. Zřejmě se tak stalo na podnět jeho syna Alexandra.

- jap - 

Předchozí články z Řecka:
Skyros - domov malých koní
Athos - ženám vstup zakázán
Eurovíkendy: Athény – co si nenechat ujít při návštěvě Athén
Messénský poloostrov
Karpathos – opuštěný ráj

 

Článek byl zobrazen 5 901 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA